Γλυκά: Ένοχα για σοβαρές παθήσεις – Τι αναφέρει μελέτη
Νέα έρευνα από το University of Surrey αποκαλύπτει ότι οι διατροφικές προτιμήσεις και ειδικά η προτίμηση στα γλυκά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, διαβήτη και κατάθλιψης.
Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Translational Medicine, ανέλυσε δεδομένα από 180.000 εθελοντές της UK Biobank, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την κατηγοριοποίηση των διατροφικών προτιμήσεων σε τρεις ομάδες:
- Υγιεινή διατροφή: Προτίμηση σε φρούτα και λαχανικά, αποφυγή ζωικών και γλυκών τροφίμων.
- Ποικιλόμορφη διατροφή: Κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων κρεάτων, ψαριών, λαχανικών και γλυκών.
- Προτίμηση σε γλυκά: Έμφαση σε γλυκά τρόφιμα και ροφήματα με ζάχαρη, με λιγότερη κατανάλωση υγιεινών επιλογών όπως λαχανικά και φρούτα.
Βιολογικοί δείκτες και κίνδυνοι υγείας
Η ανάλυση δειγμάτων αίματος αποκάλυψε ότι τα άτομα με προτίμηση στα γλυκά παρουσίασαν:
- Αυξημένα επίπεδα αντιδραστικής πρωτεΐνης C: Δείκτης φλεγμονής.
- Υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης: Σημάδι κινδύνου για διαβήτη.
- Μη υγιή επίπεδα λιπιδίων: Παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Συγκεκριμένα, η ομάδα αυτή είχε 31% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη, καθώς και υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Συσχέτιση με κατάθλιψη και μεταβολικές νόσους
Η κατανάλωση γλυκών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και μεταβολικών νόσων, λόγω των υψηλών επιπέδων φλεγμονής, σακχάρου και λιπιδίων που προκαλεί.
Η προτίμηση σε γλυκά τρόφιμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, διαβήτη και κατάθλιψη. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής με έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να συμβάλλει στη μείωση αυτών των κινδύνων.
Ποια γλυκά δεν βλάπτουν την υγεία;
Τα γλυκά μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς να βλάπτουν την υγεία, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο και να προτιμώνται επιλογές με θρεπτικά συστατικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
1. Γλυκά με φυσικά σάκχαρα
- Φρούτα: Τα φρούτα είναι η πιο φυσική πηγή γλυκύτητας, γεμάτα βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Προτίμησε φρούτα εποχής, ψημένα μήλα ή αχλάδια με λίγη κανέλα.
- Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα: Μείγματα από ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, όπως χουρμάδες, βερίκοκα και σταφίδες, είναι θρεπτικά και ικανοποιούν τη λαχτάρα για γλυκό.
2. Γλυκά με χαμηλή ζάχαρη
- Μαύρη σοκολάτα (70%-85%): Περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
- Γλυκά με στέβια ή ερυθριτόλη: Υποκατάστατα ζάχαρης όπως η στέβια προσφέρουν γλυκύτητα χωρίς τις θερμίδες της ζάχαρης.
- Γιαούρτι με μέλι: Το ελληνικό γιαούρτι με λίγο μέλι ή κομμάτια φρούτων είναι μια ελαφριά, φυσικά γλυκιά επιλογή ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας.
3. Επιδόρπια με βάση τα δημητριακά ολικής άλεσης
- Μπάρες δημητριακών: Σπιτικές μπάρες με βρώμη, μέλι, ξηρούς καρπούς και φρούτα είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή.
- Μους με αβοκάντο και κακάο: Πρόκειται για ένα γλυκό γεμάτο θρεπτικά συστατικά, που προσφέρει υγιή λιπαρά και πλούσια γεύση.
4. Φυσικές κρέμες και ζελέ
- Ζελέ χωρίς ζάχαρη: Είναι ελαφρύ και χαμηλό σε θερμίδες.
- Κρέμα αμυγδάλου ή φουντουκιού: Με φυτικό γάλα και φυσικές γλυκαντικές ύλες.
5. Σπιτικά γλυκά με υγιεινά υλικά
- Κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης ή αμυγδάλου: Προτίμησε εναλλακτικά άλευρα και φυσικά γλυκαντικά.
- Ενεργειακά τρουφάκια: Με καρύδα, κακάο και χουρμάδες.
- Μπισκότα βρώμης: Με μέλι ή μπανάνα αντί για ζάχαρη.
Σημαντικά tips:
- Μέτρο στην ποσότητα: Ακόμα και τα υγιεινά γλυκά μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.
- Αποφυγή επεξεργασμένων γλυκών: Περιέχουν συνήθως τρανς λιπαρά και υπερβολική ζάχαρη.
Να θυμάστε πως αν θέλετε ένα γλυκό είναι προτιμότερο να το ετοιμάσετε στο σπίτι ώστε να ελέγχετε τα συστατικά που χρησιμοποιείτε. Επίσης, να θυμάστε πως είμαστε ό,τι τρώμε!
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις