Η απάτη με τα Pass – Τεράστια κλοπή μέσω e-banking

Έπειτα από σχετική έρευνα που έγινε, η Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ αποκάλυψε απάτη, η οποία είχε λεία 6 εκατομμυρίων ευρώ με το κύκλωμα να εκμεταλλεύεται προκειμένου να κάνει τη δουλειά του συγκεκριμένα επιδόματα. Η Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ μετά από μεγάλη και μεθοδευμένη έρευνα που πραγματοποίησε κατάφερε να «ξηλώσει» μια από τις μεγαλύτερες […]

Η απάτη με τα Pass - Τεράστια κλοπή μέσω e-banking

Έπειτα από σχετική έρευνα που έγινε, η Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ αποκάλυψε απάτη, η οποία είχε λεία 6 εκατομμυρίων ευρώ με το κύκλωμα να εκμεταλλεύεται προκειμένου να κάνει τη δουλειά του συγκεκριμένα επιδόματα.

Η Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ μετά από μεγάλη και μεθοδευμένη έρευνα που πραγματοποίησε κατάφερε να «ξηλώσει» μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις της χώρας μας, η οποία εξαπατούσε ανυποψίαστους Έλληνες πολίτες με τη μέδοθο «phishing».

Σε μια σπουδαία και ταυτόχρονα μεγάλη επιτυχία προχώρησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, η οποία ξεσκέπασε ένα κύκλωμα, το οποίο προχωρούσε μεγάλες οικονομικές απάτες εκμεταλλευόμενο τα επιδόματα market pass, power pass αλλά και fuel pass.

Πιο αναλυτικά απάτες ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψε μεγάλη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, καθώς εγκληματική οργάνωση εξαπατούσε ανυποψίαστους Έλληνες πολίτες έχοντας βάλει στο στόχαστρο τα επιδόματά τους.

Μεγάλη απάτη ξεσκέπασε η Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ

Απάτη με λεία 6 εκατομμύρια ευρώ αποκάλυψε έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα, που εκμεταλλεύτηκε τα επιδόματα – pass (Power pass, market pass, fuel pass).

Απάτες ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψε μεγάλη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., που «ξήλωσε» μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις της Ελλάδας, η οποία εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες με τη μέθοδο του «phishing».

Όλες οι λεπτομέρειες της απάτης από την εγκληματική οργάνωση

Όπως είπε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο mega, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 155 ατόμων, εκ των οποίων τα 20-25 άτομα ήταν Ρομά και ηγετικά μέλη και κατά το παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για κλοπές και τηλεφωνικές απάτες.

Τα μέλη της οργάνωσης προσέγγιζαν τα θύματα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπου παρουσιάζονταν άλλοτε ως ενδιαφερόμενοι για την παροχή υπηρεσιών ή υποψήφιοι αγοραστές προϊόντων που εντόπιζαν σε διαδικτυακές αγγελίες, και άλλοτε ως υπάλληλοι εταιρειών ή δημόσιων υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ, Εφορίας, Υπάλληλοι Δήμων, Λογιστές κ.λπ.), αναφορικά με επιστροφή χρηματικού ποσού ή χορήγηση επιδομάτων όπως «market pass», «fuel pass», «power pass» κ.τ.λ..

Στη συνέχεια, κατάφερναν να υποκλέψουν τα διαπιστευτήρια εισόδου (username & password) και να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) των θυμάτων και κατάφερναν να τους αποσπάσουν τα χρηματικά ποσά.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, βρίσκεται και ένα άτομο το οποίο έχει κατηγορηθεί για τον θάνατο του 8χρονου αγοριού μετά από διένεξη Ρομά στο Ζεφύρι.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οργάνωσε αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «A.P.A.T.E.» για την εξάρθρωση της συμμορίας – Τα εκατοντάδες θύματα και η χλιδάτη ζωή των δραστών.

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εξαπάτησης πολιτών μέσω διαδικτύου και της μεθόδου «phishing» που αποκτούσε πρόσβαση και άδειαζε τραπεζικούς λογαριασμούς εξάρθρωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «A.P.A.T.E.» (Operation Against Phishing Attacks Targeting E–banking),

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης το πρωί της Δευτέρας (23/10) σε Αττική και Κρήτη συνελήφθησαν 24 άτομα μεταξύ των οποίων και τα τρία αρχηγικά μέλη της συμμορίας ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 155 άτομα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία η συνολική ζημία των θυμάτων υπερβαίνει τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας κατηγορούμενος για την υπόθεση της δολοφονίας του 8χρονου αγοριού στο Ζεφύρι το απόγευμα του Σαββάτου, 14 Οκτωβρίου.

Χλιδάτη ζωή

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το κύκλωμα μέσα σε ένα χρόνο είχε καταφέρει να εξαπατήσει πάνω από 600 πολίτες μεταξύ των οποίων στελέχη εταιρειών, λογιστές ακόμα και οικονομικούς διευθυντές.

Από τα τεράστια κέρδη που αποκόμιζαν, αδειάζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους, τα μέλη της συμμορίας έκαναν πολυτελή ζωή, ζούσαν σε βίλες και κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα.

Όπως επισήμανε ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας κατά την παρουσίαση της υπόθεσης «χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι οι εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες που είχαν αναπτύξει αναφορικά με την κατασκευή και διαχείριση απατηλών σελίδων, καθώς και άριστη γνώση χειρισμού των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής, ενώ για να επιτύχουν το σκοπό τους επεδείκνυαν ευελιξία και προσαρμοστικότητα, καθώς όπως προέκυψε ολοκλήρωναν τη δράση τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από το χρόνο υποκλοπής των στοιχείων».

Βαριές κατηγορίες

Για την υπόθεση αναφέρθηκε αναλυτικά η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου. Όπως είπε το πρωί της 23ης Οκτωβρίου 2023 σε περιοχές της Αττικής και της Κρήτης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 24 βασικά μέλη, (17 άνδρες και 7 γυναίκες), μεταξύ των οποίων και 3 ηγετικά και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για –κατά περίπτωση– συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, απάτη με υπολογιστή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παράνομη απόκτηση άυλων μέσων πληρωμής, αντιποίηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Η δικογραφία

Παράλληλα στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα -155- άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ παράλληλα εξετάζεται ο βαθμός συμμετοχής και εμπλοκής για περισσότερους από -1.200- δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών των λεγόμενων «μουλαριών» (moneymules), οι οποίοι διευκόλυναν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως είπε η κα. Δημογλίδου η δράση της εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζεται τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2022, η οποία είχε ως σκοπό την υποκλοπή και παράνομη πρόσβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (E–banking) των θυμάτων και έπειτα τη μεταφορά και εκταμίευση του συνόλου του διαθέσιμου χρηματικού ποσού από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Στην εν λόγω εγκληματική δράση, συμπεριλαμβάνονται και περισσότεροι από -1.200- δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών (moneymules), οι οποίοι διευκόλυναν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, παραχωρώντας στα μέλη της, έναντι συνήθως χρηματικής αμοιβής, τη διαχείριση των τραπεζικών τους λογαριασμών (πρόσβαση σε e-banking), καθώς και τις συνδεδεμένες με αυτούς κάρτες ανάληψης.

Το ιλιγγιώδες ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται ότι κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματα τους τα μέλη σπείρας, η οποία εξαρθρώθηκε πριν από λίγα 24ωρα από την αστυνομία. Οι κατηγορούμενοι, με ιδιαίτερη μαεστρία και πειστικότητα έπειθαν τα θύματά τους να τους παραχωρούν τους κωδικούς των λογαριασμών που διατηρούσαν σε τράπεζες, τους οποίους φυσικά και άδειαζαν.

Τα θύματα, ξεπερνούν τα 670, ενώ 24 άτομα έχουν συλληφθεί για την υπόθεση, εκ των οποίων οι τρεις φέρονται να είναι τα αρχηγικά μέλη της συμμορίας. Ωστόσο, έχει σχηματισθεί ακόμη δικογραφία για επιπλέον 155 άτομα, που φέρονται να συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη σπείρα.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα

Η μέθοδος Phishing που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της συγκεκριμένης σπείρας από το 2022 εως και σήμερα, είχε αποδώσει καρπούς, σύμφωνα με τις έρευνες των αστυνομικών. Τα τηλεφωνικά κέντρα της συμμορίας είχαν στηθεί σε Αθήνα και Κρήτη.

Από εκεί, καλούσαν αριθμούς κινητών και σταθερών και με απίστευτη πειστικότητα έπειθαν τα θύματα να τους παραδώσουν τους κωδικούς των λογαριασμών τους. Είτε για να τους βάλουν δήθεν χρήματα για το fuel pass, είτε δήθεν για επιστροφή χρημάτων από την εφορία, είτε για άλλου είδους -υποτίθεται- κρατικές παροχές τις οποίες δικαιούνταν και …ήταν κρίμα να τις χάσουν.