Η Ευρώπη των εξοπλισμών

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με το Ιράν να μπαίνει στο παιχνίδι και να βάλλει κατά του Ισραήλ το οποίο έσπευσαν να στηρίξουν Αμερικανοί, Γάλλοι, Βρετανοί δείχνει πόσο εύθραυστα είναι τα πράγματα για την ειρήνη και την ευημερία των λαών.

Η Ευρώπη των εξοπλισμών

Το ανησυχητικό είναι πως υπάρχει μεγάλο κενό εξουσίας στην Ευρώπη καθώς κανένα πρόσωπο δεν διαθέτει πολιτική οντότητα και διόλου τυχαία είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς.

Βλέπουμε π.χ πως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε φάσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, βγήκε μπροστά υπερθεματίζοντας στην πολεμική ρητορική, υιοθετώντας σκληρότερη γραμμή κι από εκείνη των Αμερικανών.

Η φον ντερ Λάιεν προτείνεται για νέα θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, αλλά η υποψηφιότητά της επισκιάζεται από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ρόλο της στην προμήθεια εμβολίων αξίας 20 δισ. ευρώ για τον κορωνοϊό από την Pfizer!

Την ίδια στιγμή η Μόσχα επικαλείται την επέκταση του ΝΑΤΟ στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ως δείγμα Δυτικής επιθετικότητας και προειδοποιεί αυστηρά για κυρώσεις.

Αν το φθινόπωρο εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί λέγεται ότι θα αποστασιοποιηθούν από τα ευρωπαϊκά προβλήματα, κάτι που σημαίνει πως η Ε.Ε. κινδυνεύει να μείνει μόνη για να ξεδιαλύνει την κατάσταση με τους Ρώσους μπαίνοντας σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας, όσο η κλιματική αλλαγή και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα. Αντί για το όραμα της Ευρώπης των Λαών οικοδομήθηκε η Ευρώπη των Εξοπλισμών.

Μόνο μια ισχυρή Ε.Ε. μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα – από την κλιματική αλλαγή που ήδη επηρεάζει τους αγρότες και την οικονομία μέχρι τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και τον Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Κάτι τέτοιο, όμως, προϋποθέτει μια ισχυρή Πολιτική Ευρώπη και πολιτικές ηγεσίες με όραμα.