Η γλυκιά λιχουδιά που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Μια διατροφή που περιλαμβάνει συχνή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας φαίνεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, ενώ η σοκολάτα γάλακτος δεν παρουσιάζει ανάλογα αποτελέσματα.

Η γλυκιά λιχουδιά που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αναδεικνύεται ως μία γλυκιά συνήθεια που μπορεί να συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ.

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 192.000 συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, χωρίς ιστορικό διαβήτη, καρδιακής νόσου ή καρκίνου. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσα από τρεις μακροχρόνιες έρευνες, οι οποίες παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες, το σωματικό βάρος και την εμφάνιση διαβήτη των συμμετεχόντων για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών.

Τα αποτελέσματα

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες οποιουδήποτε τύπου σοκολάτας την εβδομάδα παρουσίασαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η μαύρη σοκολάτα, ωστόσο, είχε ακόμη πιο ισχυρή επίδραση. Συγκεκριμένα, πέντε ή περισσότερες μερίδες μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα σχετίστηκαν με 21% χαμηλότερο κίνδυνο. Επιπλέον, κάθε επιπλέον μερίδα μαύρης σοκολάτας ανά εβδομάδα συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου κατά 3%.

Ο ρόλος των πολυφαινολών

Η μαύρη σοκολάτα ξεχωρίζει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πολυφαινόλες, οι οποίες φαίνεται να αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών. Ο αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, Κι Σαν, υπογραμμίζει ότι αυτές οι ουσίες ενδέχεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Προσοχή στις θερμίδες

Σε αντίθεση με τη μαύρη σοκολάτα, η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος συνδέθηκε με αύξηση του σωματικού βάρους, ένας παράγοντας που ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας φαίνεται να αποτελεί μια νόστιμη στρατηγική πρόληψης για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, χωρίς όμως να παραβλέπεται η σημασία της μέτριας κατανάλωσης. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω ερευνών για να κατανοηθούν πλήρως τα οφέλη και οι μηχανισμοί δράσης της μαύρης σοκολάτας στην υγεία.