Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Απόφαση-σοκ για τους οδηγούς

Εκτός πλοίων θα μένουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα plug-in ηλεκτρικά, εφόσον αυτά είναι φορτισμένα άνω του 40%.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Απόφαση-σοκ για τους οδηγούς

Η απόφαση αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θέλουν να μετακινηθούν σε νησιωτικές περιοχές. Η απαίτηση να αφήνουν τα οχήματά τους φορτισμένα άνω του 40% είναι μια προστατευτική μέτρηση για την ασφάλειά τους και την αποφυγή πιθανών κινδύνων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Επίσης, η πρόταση για το όριο του 50% για τα οχήματα που λειτουργούν με υγραέριο ή φυσικό αέριο αντικατοπτρίζει την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ της αποθήκευσης καυσίμων και της ασφάλειας.

Τέλος, η προσοχή στο βάρος του οχήματος και η απαγόρευση της φόρτισης μέσα στο πλοίο αποτελούν πρόσθετα μέτρα που έχουν ως στόχο την ασφάλεια και την αποφυγή προβλημάτων κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων.

Στην εκπομπή «ΕΔΩ» με τον Σταμάτη Ζαχαρό, στο One Channel, μίλησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Παππάς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τι ισχύσει ως οδηγία ασφαλείας προκειμένου να επιβιβαστούν στα καράβια.

Ο κ. Παππάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι η “επιβίβαση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα πλοία θα γίνεται όταν αυτά θα έχουν λιγότερο από 40% μπαταρία”.

“Ναι στα πλοία μπορούν να μπαίνουν κανονικότατα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οχήματα που κινούνται με υγραέριο ή άλλης μορφής υγρών αερίων. Επίσης, μπορούν να μπαίνουν και οχήματα ασυνόδευτα.

Από εκεί ξεκίνησε η διαδικασία και ο προβληματισμός. Εκεί υπήρχαν κάποια θέματα από τον διεθνή οργανισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα και λόγω του ότι μπήκαν από εκεί κάποιες δεσμεύσεις, έπρεπε να μπούμε σε μία διαβούλευση με όλους τους φορείς, για να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί και να μπορέσουμε να το κάνουμε όσο πιο σωστά και τυπικά γίνεται”, είπε ο κ. Παππάς.

Συμπλήρωσε δε: “Ναι, είναι υποχρεωτική η οδηγία ότι τα αυτοκίνητα τα ηλεκτρικά πρέπει να είναι φορτισμένα μέχρι 40% για να επιβιβαστούν στο πλοίο. Εάν πάει κάποιος με το αυτοκίνητό του, με γεμάτη τη μπαταρία στο 90%, ναι θα μείνει έξω από το πλοίο. Είναι θέματα διεθνής ασφάλειας και είναι βέβαιο πως όταν κάποιος θα θελήσει να ταξιδέψει θα γνωρίζει τη διαδικασία για να επιβιβαστεί στο πλοίο”.