Καφές: Ο τύπος που συνδέεται με καρκίνο – Ποιος είναι ο πιο υγιεινός
Ο στιγμιαίος καφές είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους καφέ παγκοσμίως, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει σημαντικά υψηλότερη ποσότητα ακρυλαμιδίου σε σχέση με τον αλεσμένο καφέ.
Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει κατατάξει το ακρυλαμίδιο ως μια ουσία που ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι καρκινογόνο. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα και του αναπαραγωγικού συστήματος σε ζώα, ενώ οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πιθανόν να έχει παρόμοια επίδραση και στον άνθρωπο.
Μια πολωνική έρευνα του 2013, που εξέτασε 42 δείγματα καφέ, περιλαμβανομένων δέκα στιγμιαίων, κατέδειξε ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει διπλάσια ποσότητα ακρυλαμιδίου σε σχέση με τον φρεσκοαλεσμένο καφέ.
Ωστόσο, για να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα η πρόσληψη ακρυλαμιδίου από τον στιγμιαίο καφέ, θα έπρεπε κάποιος να καταναλώνει περίπου δέκα φλιτζάνια την ημέρα, σύμφωνα με μελέτες από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά.
Παρά την παρουσία ακρυλαμιδίου, ο στιγμιαίος καφές έχει και πλεονεκτήματα, καθώς περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με τον αλεσμένο καφέ, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Ο Δρ. Pál Maurovich-Horvat, διευθυντής ιατρικής απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης, ανέφερε στην εφημερίδα Telegraph ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει μελανοϊδίνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει την ποικιλία των βακτηρίων στο έντερο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.
Οι πιο υγιεινοί τύποι καφέ, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ο καφές φίλτρου και ο εσπρέσο.
Ο καφές φίλτρου, ο οποίος παρασκευάζεται με τη χρήση χάρτινου ή μεταλλικού φίλτρου, έχει βρεθεί ότι συμβάλλει σε χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές στη Νορβηγία, οι οποίοι μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ 500.000 ανθρώπων επί δύο δεκαετίες και ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ φίλτρου την ημέρα θα σας βοηθήσει να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη για το καρδιαγγειακό.
Οι καφέδες με βάση τον εσπρέσο, στους οποίους περιλαμβάνονται ο καπουτσίνο, ο latte και άλλοι, θεωρούνται ευεργετικοί για τον εγκέφαλο και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ιταλική μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα εσπρέσο μείωσε τη συσσώρευση της τοξικής πρωτεΐνης tau, η οποία ευθύνεται για την άνοια.
Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η καφεΐνη μειώνει τη συσσώρευση αμυλοειδούς και μειώνει τη φλεγμονή και τον κυτταρικό θάνατο στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις