Καύσιμα: Άσχημα νέα! Έγινε αυτό που όλοι φοβόμασταν

Άσχημα είναι τα νέα που προκύπτουν από τα καύσιμα, καθώς έγινε αυτό που όλοι φοβόμασταν και η τιμή τους θα ανέβει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

Καύσιμα: Άσχημα νέα! Έγινε αυτό που όλοι φοβόμασταν

Άσχημα είναι τα νέα που προκύπτουν από τα καύσιμα, καθώς έγινε αυτό που όλοι φοβόμασταν και η τιμή τους θα ανέβει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Δείτε παρακάτω τις λεπτομέρειες.

Από εκεί και πέρα έως 15% έχει πέσει η κίνηση στα πρατήρια βενζίνης σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, καθώς η τιμή της κυμαίνεται στα αστικά κέντρα στα 2 ευρώ το λίτρο και στα νησιά στα 2,30 ευρώ.

Επιπλέον αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι όταν υπάρχουν πολεμικές συρράξεις το ενεργειακό επηρεάζεται πάρα πολύ.

Άσχημα νέα για τα καύσιμα – Έγινε αυτό που όλοι φοβόμασταν

Έως 15% έχει πέσει η κίνηση στα πρατήρια βενζίνης σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, καθώς η τιμή της κυμαίνεται στα αστικά κέντρα στα 2 ευρώ το λίτρο και στα νησιά στα 2,30 ευρώ.

Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι όταν υπάρχουν πολεμικές συρράξεις το ενεργειακό επηρεάζεται πάρα πολύ.

«Η βενζίνη σημειώνει αύξηση, το πετρέλαιο είναι σταθερό ενώ υπάρχει και μια μικρή πτώση μέχρι και σήμερα. Η μέση τιμή σε Αττική και Θεσσαλονίκη στη βενζίνη είναι 1,96 με 2 ευρώ το λίτρο που σημαίνει ότι μπορούμε να την βρούμε και πάνω από 2 ευρώ. Δεν μπορεί επίσης όταν η χονδρική τιμή είναι πάνω από τα 1,85 ευρώ να βρίσκουμε βενζινάδικα που πωλούν 1,80 ευρώ και 1,85.», αναφέρει η κα.Ζάγκα.

Και προσθέτει: «Η αύξηση έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Έγινε ένα μπαμ με τον πόλεμο στο Ιράν. Με την αντεπίθεση του Ισραήλ έγινε μια εκτίναξη πάλι αλλά αποκλιμακώθηκε γρήγορα. Όταν υπάρχουν πολεμικές συρράξεις το ενεργειακό επηρεάζεται πάρα πολύ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατράπηκαν όλες οι ισορροπίες. Και μην ξεχνάτε ότι έχουμε τον ΟΠΕΚ ο οποίος μέχρι τέλος του Ιουνίου έχει μειωμένη προκειμένου να κρατήσει υψηλά τις τιμές. Είναι παιχνίδια».

Όσον αφορά το Πάσχα η κα. Ζάγκα σημείωσε ότι «δεν θέλω να κάνω προβλέψεις θα δούμε σε τι τιμές θα αγοράσουμε αυτές τις ημέρες».

Τέλος όσον αφορά τα νησιά μας έκανε γνωστό ότι: «οι τιμές έχουν ξεφύγει πάνω από τα 2 ευρώ και φτάνουν στα 2,40 ευρώ το λίτρο. Τα πιο ακριβά είναι τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες».

Στα ύψη οι τιμές στα εισιτήρια

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το Πάσχα με το μεγάλο μερίδιο του κόσμου να προετοιμάζεται για εκδρομές εκτός πόλης ή για… Πάσχα στο χωριό.

Όποιο μέσο μεταφοράς και αν επιλέξουν θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς τόσο οι τιμές στα καύσιμα όσο και στα εισιτήρια ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκά έχουν αυξηθεί ραγδαία.

Πιο συγκεκριμένα, για όσους επιλέξουν το αυτοκίνητο του για να ταξιδέψουν, η τιμή της αμόλυβδης και οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων έχουν ανεβάσει κατά πολύ το κόστος του ταξιδιού. Μάλιστα για ένα ταξίδι ως τη Θεσσαλονίκη με επιστροφή, μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 215 ευρώ για καύσιμα και διόδια εάν έχει ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατανάλωσης, ενώ για ένα ταξίδι μέχρι τα Ιωάννινα το κόστος θα πλησιάσει τα 205 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων η μέση τιμή της αμόλυβδης αγγίζει το 1,972 ευρώ το λίτρο, ενώ σε άλλους νομούς όπως στη Ζάκυνθο, την Ευρυτανία, την Κεφαλονιά, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα, τις Κυκλάδες, τη Λευκάδα, τη Σάμο και τη Φωκίδα η τιμή της ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο.

Από την άλλη πλευρά η κατάσταση δεν διαφέρει ιδιαίτερα για όσους ταξιδέψουν με πλοίο ή λεωφορείο. Ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι πληρώνουν για τα εισιτήρια των ΚΤΕΛ όσοι επιλέξουν αυτό το μέσο για να ταξιδέψουν κατά 9%.

Ωστόσο, το μέσο αυτό μάλλον συμφέρει εκείνους που ταξιδεύουν σε μακρινές αποστάσεις και μόνοι, καθώς το ταξίδι για τέσσερα άτομα μπορεί να κοστίσει περισσότερο σε σχέση με το αυτοκίνητο. Για παράδειγμα ένα ταξίδι Αθήνα – Σέρρες με ΚΤΕΛ κοστίζει 300 ευρώ, όταν με το αυτοκίνητο το κόστος φτάνει τα 248 ευρώ.

Αυξήσεις προήλθαν και από την ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων αναγκάζουν τους καταναλωτές να σηκώσουν το βάρος της «πράσινης μετάβασης» πληρώνοντας ακριβότερα εισιτήρια. Για παράδειγμα, τέσσερα άτομα που θα επιλέξουν για Πάσχα την κοντινή Ανδρο θα πληρώσουν με αυτοκίνητο 300 ευρώ, ενώ αν επιλέξουν τη Σύρο το κόστος φτάνει τα 569 ευρώ.