Καύσωνας: Το κόλπο για δροσερό σπίτι χωρίς να κάψετε ρεύμα

Καθώς ο καύσωνας πλησιάζει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η ανάγκη για δροσιά στο σπίτι γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Παράλληλα, η ανησυχία για τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού είναι επίσης υπαρκτή.

Καύσωνας: Το κόλπο για δροσερό σπίτι χωρίς να κάψετε ρεύμα

Πώς μπορούμε λοιπόν να διατηρήσουμε το σπίτι μας δροσερό, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα;

Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους που θα μειώσουν τις υψηλές θερμοκρασίες από τον καύσωνα:

1. Περιορίζουμε τον ήλιο

Κατεβάστε τις τέντες, τα ρολά και κλείστε τα παντζούρια για να μειώσετε την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στο σπίτι σας, ειδικότερα τις πολύ θερμές ώρες της μέρας. Αυτή η μέθοδος μπορεί να μειώσει σημαντικά τη θερμοκρασία στο εσωτερικό των χώρων.

2. Επενδύστε σε αντηλιακές μεμβράνες

Η τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών ή σκούρων κουρτινών στα παράθυρα μπορεί να αποτρέψει την είσοδο της υπερβολικής ηλιακής ακτινοβολίας και να διατηρήσει το σπίτι δροσερό.

3. Χρησιμοποιήστε το νερό

Ένας ακόμα τρόπος που βοηθάει στη δροσιά είναι να καταβρέχουμε τις απογευματινές ώρες ή τις πρώτες πρωινές ώρες τις βεράντες με νερό γιατί έτσι βοηθάμε στη μείωση της θερμοκρασίας καθώς το νερό εξατμίζεται.

4. Τοποθετήστε το κλιματιστικό σωστά

Βεβαιωθείτε ότι η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού είναι σε σκιερό μέρος για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου και χρησιμοποιήστε τον χρονοδιακόπτη για να εξοικονομήσετε ενέργεια όταν δεν είστε σπίτι.

5. Φροντίστε την συντήρηση του κλιματιστικού

Καθαρίζετε τα φίλτρα του κλιματιστικού τακτικά και εξασφαλίστε ότι το σπίτι σας είναι καλά μονωμένο για να διατηρήσετε το κρύο αέρα μέσα και το ζεστό αέρα έξω.

Με αυτούς τους απλούς τρόπους, μπορείτε να απολαύσετε ένα δροσερό και άνετο περιβάλλον στο σπίτι σας, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείτε ενέργεια και χρήματα.

Αποτίμηση του κόστους

Προτού ενεργοποιήσουμε τα κλιματιστικά μας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το κόστος που συνδέεται με αυτό. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ανάγκη για λειτουργία των κλιματιστικών, προκαλώντας σημαντική αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας. Αυτό «μεταφράζεται» σε υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά τους μήνες που ακολουθούν τους καύσωνες.

Πόσο καίει το κλιματιστικό

Με την αύξηση των τιμών του ρεύματος στη λιανική αγορά από 11% έως 70%, το κόστος χρήσης του κλιματιστικού σε ένα μέσο νοικοκυριό αυξήθηκε κατά 35% από τον Μάιο στον Ιούνιο, δηλαδή μέσα σε έναν μήνα.

Όπως δήλωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α+ 9.000 btu για 10 ώρες την ημέρα «καίει» 30 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχα, ένα κλιματιστικό 18.000 btu κοστίζει 62 ευρώ με τις τιμές του Ιουνίου. Εάν χρησιμοποιούσαμε τις τιμές ρεύματος του Μαΐου, τότε ένα κλιματιστικό 9.000 btu θα «έκαιγε» 22 ευρώ και ένα κλιματιστικό 18.000 btu θα κόστιζε 46 ευρώ.

Σχετικά με τα κλιματιστικά παλαιού τύπου, οι προαναφερθείσες τιμές αυξάνονται.

Έτσι, ένα κλιματιστικό 24.000 btu μάς κοστίζει περίπου 143 ευρώ τον μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε κοντά στα 0,16 ευρώ για τον Ιούνιο από τα 0,10 ευρώ που κόστιζε τον περασμένο μήνα. Η ΔΕΗ, παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να έχει συγκρατήσει την άνοδο των τιμών αφού προσφέρει την κιλοβατώρα στα 0,1189 ευρώ – τουλάχιστον για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας την οικολογική πτυχή της χρήσης των κλιματιστικών. Η υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών CO2 και να επιδεινώσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Αντί να εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τα κλιματιστικά μας, μπορούμε να εξετάσουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις για τη διατήρηση της δροσιάς στο σπίτι μας. Για παράδειγμα, η χρήση ανεμιστήρων μπορεί να αποτελέσει μια αποδοτική και οικολογική επιλογή, καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τα κλιματιστικά.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως είναι σημαντικό να κάνουμε ορθή χρήση της κατανάλωσης του ρεύματος και να εφαρμόζουμε πρακτικές που να συμβάλλουν τόσο στη διατήρηση της δροσιάς στο σπίτι μας, όσο και στη μείωση του κόστους και του αντίκτυπου μας στο περιβάλλον. Με τη σωστή ισορροπία μεταξύ άνεσης, οικονομίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο και εύκολο στη ζωή σπίτι.