Καιρός: «Καμπανάκι» Μαρουσάκη για την αφρικανική σκόνη – Τι έρχεται

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για την αφρικανική σκόνη που "χτυπάει" την Ελλάδα σε συνδυασμό με υψηλή θερμοκρασία.

Καιρός: «Καμπανάκι» Μαρουσάκη για την αφρικανική σκόνη - Τι έρχεται

Ήρθε το καλοκαίρι και έφερε και αφρικανική σκόνη σύμφωνα με το γνωστό μετεωρολόγο…

Όπως αναφέρει έχει συμβεί και άλλες φορές κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν, όμως είναι μη φυσιολογικό.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Ένα νέο αφρικανικό μείγμα ζέστης – σκόνης βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας με τον Μάρτη στο τελείωμά του να θέλει να θυμίσει κάτι από Ιούνη επαληθεύοντας την λαϊκή παροιμία που μας λέει “και από Μάρτη καλοκαίρι“».

«Και πώς να μην μιλάμε για καλοκαίρι όταν τα θερμόμετρα τις επόμενες ημέρες φτάσουν ή και ξεπεράσουν τους 30° βαθμούς κελσίου. Και αν σε αυτή την παράμετρο προσθέσουμε και την αφρικανική σκόνη, τότε καταλαβαίνουμε το δύσκολο της όλης κατάστασης» προσθέτει ο μετεωρολόγος του OPEN.

«Πρωτόγνωρο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μιας και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι, πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες.

Τι να πρώτο – θυμηθούμε τα πασχούγεννα, τους εκατοντάδες τόνους νερού με το καλημέρα του φθινοπώρου, τις κατά μέσο όρο πάνω από τα φυσιολογικά μέγιστες θερμοκρασίες εδώ και αρκετούς συνεχόμενους μήνες, τη με διάρκεια ξηρασία σε πολλές περιοχές…» αναφέρει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.

Πότε θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα ο καιρός

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει αλλά και τους χάρτες που συνοδεύουν την ανάρτησή του, ομαλοποίηση του καιρού αναμένεται από Τετάρτη.

«Πάντως για να μην μας συνεπαίρνουν οι ακρότητες του καιρού και φτιάχνουμε σενάρια για καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι η πορεία του χειμώνα ή του φθινοπώρου κτλ δεν συνδέονται με την πορεία των εποχών που θα ακολουθήσουν.

Δηλαδή ήπιος χειμώνας δε σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο. Τουλάχιστον επιστημονικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι τέτοιο».

«Να θυμίσουμε τον βαρύ Μάρτιο του 1987 και τους φονικούς καύσωνες που ακολούθησαν. Άρα γιατί ο ανύπαρκτος φέτος χειμώνας να αποτελεί στοιχείο για κάποιους ότι έρχεται βαρύ καλοκαίρι; Και αυτό ως απάντηση στον ισχυρισμό κάποιων που λένε από τον χειμώνα που βιώσαμε φέτος καταλαβαίνουμε πόσο βαρύ θα είναι το φετινό καλοκαίρι».

Ο καιρός την Κυριακή 31/3 από το meteo.gr

Αίθριος γενικά καιρός με τοπικές νεφώσεις. Μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Άνεμοι έως 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 3 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 27-28 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο από 4 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία από 4 έως 28 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 28-29 βαθμούς Κελσίου, στα Επτάνησα από 9 έως 21-22 βαθμούς Κελσίου και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 9 έως 25-26 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά τους 27-28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 και τοπικά 4 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αίθριο γενικά καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23-24 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε αίθριο γενικά καιρό με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.