Κακά μαντάτα για τα πασχαλινά αυγά φέτος – Δείτε τι συνέβη

Άσχημα τα μαντάτα με τα πασχαλινά αυγά. Δείτε παρακάτω και μέσα στο κείμενο αναλυτικά τι έχει συμβεί και προκύπτει η συγκεκριμένη είδηση.

Κακά μαντάτα για τα πασχαλινά αυγά φέτος - Δείτε τι συνέβη

Άσχημα είναι τα μαντάτα όσον αφορά τα πασχαλινά αυγά για τη φετινή χρονιά. Δείτε παρακάτω και μέσα στο κείμενο αναλυτικά τι έχει συμβεί και προκύπτει η συγκεκριμένη είδηση.

Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί έρχονται στην αγορά και τα γνωστά σε όλους μας πασχαλινά αυγά, τα οποία είναι πολύ ωραία και καταναλώνονται από αρκετό κόσμο διότι είναι γλυκά.

Ωστόσο τα νέα για τη φετινή χρονιά σύμφωνα με τα πασχαλινά αυγά δεν είναι θετικά, καθώς οι τιμές αναμένεται ν’ αυξηθούν και σ’ αυτό το προϊόν, το οποίο για να το έχουμε θα πρέπει να το πληρώσουμε χρυσό.

Άσχημα νέα για τα πασχαλινά αυγά – Δείτε τι ακριβώς συνέβη

H ραγδαία μείωση στην παραγωγή κακάο στη Γκάνα και στην Ακτή Ελαφαντοστού, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας προσφοράς έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ την τιμή του εμπορεύματος.

Οι εκτιμήσεις για ελλείψεις σε κόκκους κακάο -την πρώτη ύλη για τη σοκολάτα– έχουν διπλασιάσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στη Νέα Υόρκη φέτος και δεν φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει άμεσα υποχώρηση στις τιμές.

Περισσότεροι από 20 αγρότες, ειδικοί και εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η υποχώρηση στην παραγωγή κακάο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, την κακοδιαχείριση του κλάδου και τη ραγδαία εξάπλωση ασθενειών.

Στην πιο αποθαρρυντική αξιολόγησή του μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το 2018 και έλαβε το Reuters, το συμβούλιο μάρκετινγκ κακάο της Γκάνας Cocobod εκτιμά ότι 590.000 εκτάρια (1,45 εκατομμύρια στρέμματα) φυτειών έχουν μολυνθεί από διογκωμένο βλαστό, έναν ιό που θα καταστρέψει πολλά δέντρα.

Οι αγοραστές που αγοράζουν πασχαλινά γλυκίσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακαλύπτουν ότι η σοκολάτα στα ράφια των καταστημάτων είναι περισσότερο από 10% πιο ακριβή από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας NielsenIQ.

Δεδομένου ότι οι παραγωγοί σοκολάτας τείνουν να περιορίζουν τις αγορές κακάο μήνες νωρίτερα, οι αναλυτές τόνισαν ότι οι καταστροφικές καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική θα επιφέρουν και νέες ανατιμήσεις μέσα στο έτος.

«Το είδος της σοκολάτας που έχουμε συνηθίσει να τρώμε, θα γίνει πολυτέλεια», είπε ο Τεντ Τζορτζ, ειδικός σε εμπορεύματα με επίκεντρο την Αφρική της Kleos Advisory. «Θα είναι διαθέσιμο, αλλά θα είναι ακριβότερο κατά 100%», εκτίμησε ο Τεντ Τζορτζ.

Αύξηση του κόστους λόγω κλιματικής αλλαγής

«Πρόκειται για αύξηση του κόστους της πρώτης ύλης λόγω κλιματικής αλλαγής», τόνισε στο Action 24, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Νέου ΙΝΚΑ.

«Κάτι αντίστοιχο συνέβη με το ελαιόλαδο. Τότε είχαν πληγεί κυρίως οι χώρες της δυτικής Μεσογείου, Ισπανία και Πορτογαλία, που έχουν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής», σημείωσε.

«Στην περίπτωση του κακάου έχουν πληγεί δύο χώρες που εξάγουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Είναι η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού. Είναι δύο χώρες στον Ισημερινό, στη δυτική Αφρική. Είχαν την ατυχία να έχουν το Δεκέμβριο πολύ έντονες βροχοπτώσεις -τριπλάσια ποσότητα σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 χρόνων- και μετά τον Φεβρουάριο είχαν πολύ έντονο καύσωνα», εξήγησε, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλη μερίδα της παραγωγής. Αυτό έχει εκτινάξει την τιμή στο 60% από τις αρχές του έτους, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του νέου ΙΝΚΑ υπογράμμισε ότι η αύξηση αυτή στην τιμή του κακάο δεν θα αποτυπωθεί τόσο έντονα στην τιμή της σοκολάτας, διότι το τελικό αυτό προϊόν δεν αποτελείται μόνο από κακάο, αλλά είναι πρόσμιξη διαφορετικών συστατικών.

Όσο για τιμές των σοκολατένιων αυγών που έχουν ήδη ξεκινήσει να πουλιούνται στα ζαχαροπλαστεία, «ξεκινάνε από 3,5 με 4,5 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι 30, 40, 50 ευρώ», όπως ανέφερε στο Action 24, ο Αθανάσιος Ντελμπεντέρης, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στο Νέο Ηράκλειο.