Κακά μαντάτα για τα πασχαλινά αυγά φέτος – Σε απόγνωση οι νονοί

Οι αυξήσεις στο κακάο είναι συνεχείς, χωρίς η αγορά να έχει βρει ακόμη το σημείο ισορροπίας όσον αφορά στην τιμολόγηση των ανατιμήσεων. H τιμή του κακάο ξεπέρασε τα 10.200 δολάρια ο τόνος καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό καθώς τα μηνύματα από τη σοδιά στην Δυτική Αφρική είναι δυσοίωνα.

Κακά μαντάτα για τα πασχαλινά αυγά φέτος - Σε απόγνωση οι νονοί

Τα σοκολατένια αυγά του Πάσχα αναμένεται να είναι ακόμη πιο ακριβά φέτος μετά την περυσινή αύξηση, ενώ ορισμένοι κατασκευαστές περιορίζουν το μέγεθος των προϊόντων τους ή προωθούν ποικιλίες με διαφορετικά συστατικά σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών, νέο ρεκόρ «χτύπησε» η τιμή του κακάο, η οποία εκτοξεύθηκε στα 10.030 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Κατά τη διάρκεια του 2024 η τιμή του κακάο έχει εκτιναχθεί κατά 138%. Το Μάρτιο του 2023 η τιμή του κακάο ήταν 3.000 δολάρια ο τόνος, ενώ φέτος τον ίδιο μήνα η τιμή του έχει φτάσει τα 10.000 δολάρια τον τόνο.

Να υπογραμμισθεί πως τον Φεβρουάριο του 2024 η κατηγορία «ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά» κατέγραψε άνοδο κατά 5,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

«Η σοκολάτα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή το Πάσχα του 2025, εάν οι ασθένειες των κακαόδεντρων και οι κακές καιρικές συνθήκες παρατείνουν το έλλειμμα εν μέσω υψηλών τιμών ζάχαρης», δήλωσε η αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, Νταϊάνα Γκόμες.

Τεράστια μείωση της παραγωγής του κακάο

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICCO) αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή κακάο θα μειωθεί κατά 10,9% σε 4,45 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φέτος.

Η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης θα αφήσει στην αγορά έλλειμμα 374.000 τόνων το 2024, από 74.000 τόνους το 2023 σύμφωνα με την ICCO.
Αυτό σημαίνει ότι οι μεταποιητές και οι εταιρείες σοκολάτας θα πρέπει να αντλήσουν από τα αποθέματα κακάο για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους. Η ICCO αναμένει ότι τα παγκόσμια αποθέματα κακάο θα μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών μέχρι το τέλος του έτους.

Πού οφείλεται η αύξηση της τιμής του κακάο

Η έλλειψη κακάο που προκλήθηκε από τον καύσωνα οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών κοντά στα 8.500 δολάρια ανά τόνο αυτή την εβδομάδα.

Τα κακαόδεντρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές. Αναπτύσσονται μόνο σε μια στενή ζώνη περίπου 20 μοιρών γεωγραφικού πλάτους γύρω από τον Ισημερινό.

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής συγκεντρώνεται στη Δυτική Αφρική. Το 2023, 58 εκατομμύρια κιλά κόκκων κακάο αξίας 127 εκατομμυρίων λιρών εισήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ακτή του Ελεφαντοστού και την Γκάνα με το 85% των κόκκων κακάο του Ηνωμένου Βασιλείου να προέρχονται από την Ακτή του Ελεφαντοστού.

Ωστόσο, σοβαρές συνθήκες ξηρασίας έπληξαν την περιοχή της Δυτικής Αφρικής από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Η κατάσταση αυτή προκλήθηκε από θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας ρεκόρ σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα.

Αυξημένο κατά 10% το καλάθι του Πάσχα

Το «Καλάθι του Πάσχα» θα κάνει… πρεμιέρα στις 24 Απριλίου και οι καταναλωτές το περιμένουν πως και πως.

Ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανατιμήσεις στις τιμές των αμνοεριφίων ακόμα και 3 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, που καταγράφει αυξημένες τιμές και στα γλυκά εδέσματα.

Συγκεκριμένα, η τιμή στα τσουρέκια στα συνοικιακά ζαχαροπλαστεία, από 12 το κιλό πέρυσι, φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 13 το κιλό.

Η τιμή στο σοκολατένιο αυγό των 200 γραμμαρίων, που πέρυσι ξεκινούσε από τα 8 ευρώ, φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει και τα 10 ευρώ.

Τί περιλαμβάνει το καλάθι του Πάσχα

  • Αρνί
  • Κατσίκι
  • Τσουρέκι
  • Σοκολατένια αυγά

Πληροφορίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως, κάνουν λόγο και για σκέψεις για παραπάνω προϊόντα κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί.

«Ενόψει Πάσχα αναμένεται το απλό τσουρέκι να είναι ακριβότερο κατά 10-15% και τα πασχαλινά αυγά σοκολάτας ακριβότερα περίπου 30%», εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης.

Όπως λέει, «η συνολική αύξηση της τιμής στο πασχαλινό καλάθι θα είναι πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι».

Μεσοσταθμικά, το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να μείνει στα ίδια επίπεδα με πέρσι, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο.

«Υπάρχουν κάποια προϊόντα που θα είναι λίγο ψηλότερα, κάποια άλλα που θα είναι λίγο χαμηλότερα. Μεσοσταθμικά όμως θα είμαστε περίπου στις ίδιες τιμές. Αυτό που πρέπει να δούμε προσεκτικά είναι ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρξουν ενέργειες και του υπουργείου σε συνεργασία με την υπόλοιπη αγορά. Θα έχουμε το πασχαλινό καλάθι και θα δούμε και ποιες άλλες ενέργειες θα έχουμε μέχρι το Πάσχα, οι οποίες θα βοηθήσουν κυρίως τους πιο ευάλωτους καταναλωτές που πλήττονται από την ακρίβεια να κάνουν καλύτερες αγορές. Κι εκεί, μέσα στο Καλάθι θα δούμε τιμές σίγουρα καλύτερες» είπε ο γενικός γραμματέας.

Για το πασχαλινό καλάθι, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι θα ξεκινήσει την Τετάρτη πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα και συμπλήρωσε: «Τότε ξεκινούν αυτές οι ενέργειες, ακριβώς για να έχει χρόνο ο κόσμος να κάνει τις αγορές του, αρκετά νωρίτερα από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές την Μεγάλη Εβδομάδα είναι ότι ψωνίζουν τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση τις τελευταίες μέρες και οι τιμές να τσιμπάνε κατά τι. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να προγραμματίζουν όσο μπορούν τις αγορές τους, να μην τις αφήνουν για την τελευταία στιγμή, διότι πολλές φορές επωμίζονται σημαντικά κόστη, τα οποία δεν θα επωμίζονταν εάν έκαναν λίγο νωρίτερα τις αγορές τους».

Ερωτηθείς αν θα δημιουργηθεί και φέτος το καλάθι του νονού, ανέφερε: «Υπάρχει συζήτηση με την αγορά, γιατί σκοπός των καλαθιών είναι να καταδεικνύουν προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά και να είναι πολύ φτηνά, φθηνότερα σε σχέση με αυτό που συμβαίνει κατά μέσο όρο. Όμως, φαίνεται – ειδικά στη συγκεκριμένη κατηγορία – ότι οι τιμές έχουν αρχίσει και αποκλιμακώνεται πιο έντονα από ό,τι στα τρόφιμα. Επομένως, μπορεί να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, θα το δούμε όμως με την αγορά, αν μπορεί να στηριχθεί αυτό το μέτρο».

Κρεοπώλες

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αττικής «Οι Ταξιάρχες», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ανέφερε για τις τιμές: «Κυμαινόμαστε στα ίδια περσινά επίπεδα ως προς τα πασχαλιάτικα κρέατα, που είναι τα αρνιά και τα κατσίκια. Ευελπιστούμε να παραμείνουμε σε αυτή τη φάση των τιμών, αρκεί να υπάρχει επάρκεια». Αυτή τη στιγμή, έναν μήνα πριν το Πάσχα οι τιμές είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές, σημείωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς τι μπορεί να επηρεάσει τις τιμές στα κρέατα, ο κ. Ντεληφιλιππίδης εξήγησε πως είναι πολλοί οι παράγοντες. Όπως είπε: «Αν υπάρχουν ελλείψεις στα ντόπια αρνιά, βέβαια, η ζήτηση θα καλυφθεί με εισαγόμενα, αλλά ως ένα σημείο θα καλυφθεί η ζήτηση, γιατί είναι και μικρή φέτος».

Η ελληνική παραγωγή έγινε προγραμματισμένα και για τις εξαγωγές αλλά και για την ντόπια αγορά. Το θέμα είναι πόση αγοραστική δύναμη έχει ο καταναλωτής. Γιατί, αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μέσα στα καταστήματά μας είναι ότι, κατά οικογένεια ελαχιστοποιούνται τα κιλά. Αυτό το βλέπουμε γιατί εμείς μετράμε τη δουλειά μας μέσω κιλών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντεληφιλιππίδης.

Όσο για το κόστος στα αμνοερίφια, υπάρχει ένα εύρος τιμών, σημείωσε, από 9 ευρώ μέχρι και 14, αναλόγως την ποιότητα, την προέλευση, το βάρος. «Είναι θέματα τεχνικά, τα οποία ο απλός καταναλωτής δεν μπορεί να τα ξέρει. Απλά να εμπιστευτεί τον πραγματικό επαγγελματία, τον κρεοπώλη του» είπε καταλήγοντας ο ίδιος.

Σε καθοδική πορεία ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Ο γενικός γραμματέας αναφερόμενος, γενικότερα, στην πορεία του πληθωρισμού στα τρόφιμα είπε: «Αν εξαιρέσει κανείς κάποια προϊόντα στα οποία υπάρχει πρόβλημα, όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο που γνωρίζουμε όλοι ότι η ζήτηση παραμένει ίδια, αλλά δυστυχώς η προσφορά, δηλαδή η παραγωγή του ελαιόλαδου, είναι πολύ χαμηλότερη τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως στην Ισπανία, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, φαίνεται ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει και σταθεροποιείται και στα τρόφιμα, έχει αρχίσει και δείχνει καθοδική πορεία – και διεθνώς και στην Ελλάδα – και η πορεία δείχνει ότι η σταθεροποίηση αυτή θα συνεχιστεί. ‘

Άρα γενικώς θα βλέπουμε τιμές οι οποίες δεν θα έχουν μεγάλη απόσταση από τις αντίστοιχες περσινές στα περισσότερα προϊόντα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το θέμα της ακρίβειας και το θέμα των αυξήσεων τιμών έχει εκλείψει παντελώς.

Όμως, είμαστε σε μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρσι» επισήμανε ο γενικός γραμματέας.