Κακά μαντάτα με τον καφέ – Θα στραφούμε στον συνθετικό;

Η αύξηση της τιμής του καφέ λόγω της ξηρασίας στο Βιετνάμ αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και τις τιμές των προϊόντων.

Κακά μαντάτα με τον καφέ - Θα στραφούμε στον συνθετικό;

Η Robusta είναι μια από τις κύριες ποικιλίες καφέ και η αύξηση της τιμής  της θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τσέπες των καταναλωτών αλλά και την βιομηχανία καφέ γενικότερα.

Η αύξηση των τιμών στον καφέ είναι αναμφίβολα ένας παράγοντας που επηρεάζει το κόστος των προϊόντων. Η εν λόγω αύξηση συνδυάζεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, επηρεάζοντας το κόστος μεταφοράς.

Για παράδειγμα η αύξηση της τιμής της ποικιλίας Robusta κατά 17% τον Απρίλιο, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα από το 1979, αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παραγωγή καφέ λόγω διάφορων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών αναταραχών και των κλιματικών αλλαγών.

Οι επιπτώσεις αυτών των αυξήσεων στις τιμές του καφέ θα μετακυλιστούν στο ράφι των σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα εστίασης, καθώς και στις καφετέριες και στα take away. Κατά συνέπεια είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές ραγδαία αύξηση της τιμής καθώς οι καταστηματάρχες και οι προμηθευτές δεν θα μπορέσουν να να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής και διανομής.

Πώς η Κίνα επηρεάζει την τιμή του καφέ

Η «δίψα» της Κίνας για καφέ αναμένεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη μελλοντική ζήτηση καφέ, καθώς οι νεαροί καταναλωτές επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον για τον δυτικό τρόπο ζωής και τα προϊόντα που τον αντιπροσωπεύουν. Ο καφές, ως ένα από τα σύμβολα της δυτικής πολιτισμικής κατανάλωσης, αντικατοπτρίζει την επιθυμία για μια πιο διεθνή και σύγχρονη εμπειρία.

Η αύξηση της ζήτησης καφέ στην Κίνα μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά καφέ, καθώς η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες και ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην παραγωγή, το εμπόριο και την τιμολόγηση του καφέ παγκοσμίως.

Παράλληλα, η αυξανόμενη κατανάλωση καφέ στην Κίνα μπορεί να έχει επιπτώσεις στον τομέα της υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς η καλλιέργεια καφέ απαιτεί μεγάλη ποσότητα νερού και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Τέλος, η αυξημένη ζήτηση για καφέ στην Κίνα μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα του καφέ και της σχετικής βιομηχανίας, τόσο στην Κίνα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο καφές στην Ελλάδα

Η κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα παραμένει υψηλή, με μια σημαντική ποσότητα να καταναλώνεται εκτός του σπιτιού.

Ο καπουτσίνο στην Ελλάδα κοστίζει 3,30 ευρώ κατά μέσο όρο, όσο δηλαδή και στο Βέλγιο, ενώ στην Ιταλία κάποιος/α πληρώνει 1,59, στην Τσεχία 2,52 ευρώ, στην Τουρκία 2,27, στη Γαλλία 3,04, στην Πορτογαλία 1,77, στην Ολλανδία 3,25 και στην Ισπανία 1,85 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Numbeo.

Στη χώρα μας η αξία της αγοράς του καφέ (τιμές λιανικής στον κλάδο της καφεστίασης) υπολογίζεται σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς σε 4-4,5 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 400 εκατ. ευρώ είναι ο τζίρος των πωλήσεων στα σουπερμάρκετ, όπως αναφέρει το Βήμα.

Πώς θα εκτιναχθεί η τιμή

  • Γαλλικός από 1,80 με 1,90 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,16 με 2,30 ευρώ
  • Στιγμιαίος Καφές (Φραπέ, νες) από 1,70 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2 ευρώ
  • Ελληνικός από 1,80 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,20 ευρώ
  • Φρέντο εσπρέσο από 2 με 2,20 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,40 με 2,60 ευρώ
  • Φρέντο καπουτσίνο από 2,20 με 2,40 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,60 με 2,90 ευρώ
  • Καπουτσίνο (διπλό) από 2,20 με 2,40 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,60 με 2,90 ευρώ

Λύση στην ακρίβεια ο συνθετικός;

Η ιδέα του συνθετικού καφέ από ανακυκλωμένα υλικά και superfoods είναι πρωτοποριακή και αντιπροσωπεύει μια προσέγγιση που ενσωματώνει την αειφορία και την υγιεινή διατροφή. Αν και ορισμένοι θεωρούν πως ο βασικός λόγος που καταναλώνουμε καφέ είναι η καφεΐνη, υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν τη γεύση και την εμπειρία του καφέ χωρίς να αναζητούν απαραίτητα την καφεΐνη.

Η προσθήκη καφεΐνης από πράσινο τσάι σε αυτό το συνθετικό ρόφημα είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για να δοθεί η επιλογή σε όσους επιθυμούν να απολαύσουν τη γεύση του καφέ με μια μικρή δόση καφεΐνης. Εντούτοις, είναι σημαντικό να διατηρείται η ισορροπία μεταξύ της επιθυμίας για τη γεύση και των θεραπευτικών οφελών των υλικών που χρησιμοποιούνται, καθώς και της ποσότητας της καφεΐνης που παρέχεται.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η αλλαγή των προτιμήσεων καταναλωτών οδηγούν σε νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις στον κόσμο του καφέ. Αυτές οι εξελίξεις μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις που σέβονται το περιβάλλον και προωθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν την ευχάριστη εμπειρία της κατανάλωσης καφέ.