Καρκίνος του μαστού: Το σελήνιο είναι το «κλειδί» για την αναχαίτιση του

Μια πρόσφατη μελέτη, υποστηριζόμενη από την Cancer Research UK, αναδεικνύει τον ρόλο του σεληνίου, ενός απαραίτητου μετάλλου που βρίσκεται σε τροφές όπως το κρέας, τα μανιτάρια και τα δημητριακά, στην αντιμετώπιση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος του μαστού: Το σελήνιο είναι το «κλειδί» για την αναχαίτιση του

Μια πρόσφατη μελέτη, υποστηριζόμενη από την Cancer Research UK, αναδεικνύει τον ρόλο του σεληνίου στην αντιμετώπιση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού. Η έρευνα υποδηλώνει ότι ο έλεγχος των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του σεληνίου μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση αυτού του επιθετικού τύπου καρκίνου.

Καρκίνος του μαστού και σελήνιο

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι γνωστός για την επιθετικότητά του και την τάση του να κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος, καθιστώντας τη θεραπεία του πιο δύσκολη. Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα καρκινικά κύτταρα απαιτούν σελήνιο, ιδιαίτερα όταν είναι απομονωμένα και μακριά από πυκνά κυτταρικά σμήνη. Μόλις συγκεντρωθούν, αυτά τα κύτταρα παράγουν ένα μόριο λίπους που περιέχει ελαϊκό οξύ, το οποίο τα προστατεύει από μια μορφή κυτταρικού θανάτου γνωστή ως φερρόπτωση, που προκαλείται από τη στέρηση σεληνίου.

Στόχευση του μεταβολισμού του σεληνίου

Η ομάδα του Cancer Research UK Scotland Institute στη Γλασκώβη διαπίστωσε ότι η στόχευση του μεταβολισμού του σεληνίου σε απομονωμένα καρκινικά κύτταρα τα καταστρέφει αποτελεσματικά, ειδικά εκείνα που στοχεύουν για μετάσταση στους πνεύμονες. Αυτό το εύρημα ανοίγει τον δρόμο για νέες θεραπείες που θα μπορούσαν να σταματήσουν την εξάπλωση αυτού του επιθετικού καρκίνου.

Καρκίνος του μαστού – Οι προοπτικές για νέες θεραπείες

Ο Δρ. Σαβέριο Ταρντίτο από το Ινστιτούτο Cancer Research UK Scotland στη Γλασκώβη, ο οποίος συνεργάζεται επίσης με το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε σελήνιο για να επιβιώσουμε, επομένως, η αφαίρεσή του από τη διατροφή μας δεν είναι επιλογή. Ωστόσο, εάν μπορέσουμε να βρούμε μια θεραπεία που παρεμποδίζει την πρόσληψη αυτού του ορυκτού από τριπλά αρνητικά καρκινικά κύτταρα του μαστού, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αποτρέψουμε την εξάπλωση αυτού του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος».

Ο Δρ. Σαμ Γκόντφρι, επικεφαλής του Cancer Research UK Science Engagement, τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης δηλώνοντας: «Τα αποτελέσματα για ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού μπορεί να είναι χειρότερα από ότι για άλλους τύπους καρκίνου. Μία έρευνα όπως αυτή θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την πρόληψη εξάπλωσης αυτού του τύπου καρκίνου. Αυτό θα είχε μια μεταμορφωτική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτή η ασθένεια».

Είναι πασιφανές πως η  ανακάλυψη του ρόλου του σεληνίου στην εξάπλωση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη θεραπειών που θα στοχεύουν στον μεταβολισμό του σεληνίου στα καρκινικά κύτταρα, προσφέροντας ελπίδα για καλύτερη διαχείριση αυτού του επιθετικού τύπου καρκίνου.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο

1. Brazil nuts (Ξηροί καρποί Βραζιλίας)

  • Είναι οι πλουσιότερες πηγές σεληνίου. Αρκούν 1-2 ξηροί καρποί για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες.

2. Θαλασσινά

  • Τόνος
  • Σαρδέλες
  • Γαρίδες
  • Καβούρι
  • Σολομός

3. Κρέας

  • Κοτόπουλο (κυρίως το στήθος)
  • Χοιρινό κρέας
  • Βοδινό κρέας
  • Συκώτι (αρνιού ή μοσχαρίσιο)

4. Αυγά

  • Ιδιαίτερα ο κρόκος του αυγού είναι καλή πηγή σεληνίου.

5. Γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Γάλα
  • Τυρί (κυρίως cheddar και ricotta)
  • Γιαούρτι

6. Δημητριακά και όσπρια

  • Καστανό ρύζι
  • Κινόα
  • Φακές
  • Βρώμη
  • Σιτάρι ολικής άλεσης

7. Μανιτάρια

  • Τα μανιτάρια, ιδιαίτερα τα cremini και τα portobello, περιέχουν σημαντική ποσότητα σεληνίου.

8. Ηλιόσποροι και κολοκυθόσποροι

  • Περιέχουν μικρότερες αλλά σημαντικές ποσότητες σεληνίου.

9. Σκόρδο και κρεμμύδι

  • Αν και δεν είναι οι κύριες πηγές, συμβάλλουν στην πρόσληψη σεληνίου.

10. Ψάρια γλυκού νερού

  • Πέστροφα

Να θυμάστε, ωστόσο, πως η περιεκτικότητα του σεληνίου στις τροφές μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος και τις συνθήκες καλλιέργειας. Για όσους έχουν ανεπάρκεια ή χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα σεληνίου, είναι σημαντικό να συμβουλεύονται έναν διατροφολόγο ή γιατρό πριν ξεκινήσουν τη χρήση συμπληρωμάτων.