Καταργείται το ευρώ τελικά; Τι είναι το ψηφιακό ευρώ και ποια τα οφέλη

Ο Πιέρο Τσιπολόνε, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης του ψηφιακού ευρώ.

Καταργείται το ευρώ τελικά; Τι είναι το ψηφιακό ευρώ και ποια τα οφέλη

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε ως άρθρο γνώμης σε διάφορα μέσα ενημέρωσης στις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Αναλυτικά:

Πριν από 25 χρόνια, η εισαγωγή του ευρώ μεταμόρφωσε την Ευρώπη. Για πρώτη φορά, τα ίδια τραπεζογραμμάτια και κέρματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές χώρες. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό που θα μας ένωνε θα ήταν το περιεχόμενο των πορτοφολιών μας;

Eκτοτε, τα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν κάνει πιο εύκολη τη ζωή των οικογενειών, των εμπόρων αλλά και των ταξιδιωτών στην Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να πληρώνετε πρόσθετες προμήθειες ή να αναρωτιέστε αν θα γίνει αποδεκτός ο τρόπος πληρωμής σας. Oμως σήμερα, στην ψηφιακή εποχή, αυτή η ευκολία σταδιακά χάνεται.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν διαφορετικές κάρτες, εφαρμογές και συσκευές ανάλογα με την πληρωμή που θέλουν να κάνουν, διαπιστώνοντας ότι η ευκολία των ψηφιακών πληρωμών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στη ζώνη του ευρώ είμαστε παγιδευμένοι σε ένα κατακερματισμένο σύστημα, όπου οι λύσεις ψηφιακών πληρωμών δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες μας. Ενώ σε πόλεις όπως η Μαδρίτη ή το Παρίσι μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας για να πληρώσετε ανέπαφα το γεύμα σας ή τη διαδρομή σας με ταξί, σε αγροτικές περιοχές στη Γερμανία ή την Αυστρία συχνά γίνονται δεκτά μόνο μετρητά ή τοπικές χρεωστικές κάρτες. Ομοίως, ορισμένες εφαρμογές για κινητές συσκευές λειτουργούν καλά για την αποστολή χρημάτων σε συγγενείς ή φίλους, αλλά δεν γίνονται αποδεκτές για αγορές μέσω Διαδικτύου ή από τοπικές επιχειρήσεις.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει λύση για ψηφιακές πληρωμές που να λειτουργεί αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε μέρος της ζώνης του ευρώ για όλες τις περιπτώσεις πληρωμών. Και αν μπορούσαμε να επαναφέρουμε την καθολική απλότητα των μετρητών, αξιοποιώντας παράλληλα την ευκολία που παρέχει η ψηφιακή εποχή; Με το ψηφιακό ευρώ θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την ελευθερία να κάνουμε πληρωμές ψηφιακά, απρόσκοπτα, κάθε στιγμή και σε κάθε μέρος – ακόμη και για αγορές μέσω Διαδικτύου.

Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Ο κατακερματισμός που αντιμετωπίζουμε σήμερα θα μπορούσε να αποτελέσει παρελθόν.

Θα μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση στο δικό σας πορτοφόλι ψηφιακού ευρώ, μέσω της εφαρμογής του ψηφιακού ευρώ, της εφαρμογής της τράπεζάς σας ή μέσω φυσικής κάρτας, για να κάνετε άμεσες πληρωμές. Φανταστείτε ότι έχετε σταματήσει σε μια καφετέρια στον δρόμο για τη δουλειά σας και συνειδητοποιείτε ότι ξεχάσατε το πορτοφόλι σας ή ότι δεν έχετε αρκετά μετρητά. Ή ίσως η κάρτα σας δεν γίνεται αποδεκτή όταν πάτε να πληρώσετε. Χάρη στο ψηφιακό ευρώ, θα μπορείτε να πληρώσετε τον καφέ σας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις χωρίς πρόβλημα χρησιμοποιώντας κάρτα ή έξυπνο κινητό τηλέφωνο, επειδή το ψηφιακό ευρώ θα γίνεται αποδεκτό από όλους τους ευρωπαίους εμπόρους που δέχονται ήδη ψηφιακές πληρωμές. Φανταστείτε το σαν ένα ψηφιακό τραπεζογραμμάτιο. Θα μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιείτε για να κάνετε πληρωμές σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Eτσι, τα ταξίδια θα γίνονται με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία.

Το ίδιο θα ισχύει για άλλες καθημερινές πληρωμές – για να πληρώσετε την νταντά των παιδιών σας ή για να στείλετε χρήματα στην κόρη σας που σπουδάζει στο εξωτερικό ή για να κάνετε αγορές μέσω Διαδικτύου. Το ψηφιακό ευρώ θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως και σε νέες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, θα μπορείτε να πληρώσετε το δέμα που έχετε παραγγείλει κατά την παράδοσή του ή το εισιτήριό σας όταν/εφόσον το τρένο φθάσει στην ώρα του.

Το ψηφιακό ευρώ θα μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τυχόν ανησυχίες που αφορούν την ανθεκτικότητα και την ιδιωτικότητα: χρησιμοποιώντας τη λειτουργία εκτός σύνδεσης (offline), θα μπορείτε να πληρώσετε ακόμα και χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο. Το ψηφιακό ευρώ εκτός σύνδεσης θα παρέχει μια εύρωστη λύση ασφαλείας σε κρίσιμες καταστάσεις, όπως σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας του Διαδικτύου ή σε απομακρυσμένες περιοχές με περιορισμένη συνδεσιμότητα, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη διενέργεια πληρωμών και καθιστώντας πιο ανθεκτικό το σύστημα πληρωμών μας. Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείτε τη λύση εκτός σύνδεσης, τα προσωπικά στοιχεία της συναλλαγής θα παραμένουν ιδιωτικά – θα είναι γνωστά μόνο σε εσάς και στον αποδέκτη της πληρωμής, όπως συμβαίνει περίπου σε μια πληρωμή σε μετρητά.

Επομένως, ποια θα είναι τα οφέλη για εσάς; Εν αναμονή της τελικής απόφασης για το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού ευρώ, η οποία θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόνον αφότου οι ευρωπαίοι νομοθέτες καθορίσουν το σχετικό νομικό πλαίσιο, το έργο του ψηφιακού ευρώ υπόσχεται μεγαλύτερη ελευθερία και ευκολία. Θα μπορείτε να διενεργείτε άμεσες πληρωμές κάθε στιγμή και σε όλα τα μέρη της ζώνης του ευρώ, με μια ενιαία, δωρεάν λύση που θα στηρίζεται στα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικότητας.

Αυτό είναι το λογικό επόμενο βήμα για το ενιαίο μας νόμισμα. Εχει έρθει πια η στιγμή να αποκτήσουμε ένα ψηφιακό ευρώ που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια και θα απλουστεύει τη ζωή μας, καθιστώντας τον τομέα των πληρωμών περισσότερο συνεκτικό, ανταγωνιστικό, καινοτόμο και ανθεκτικό.

Πιστεύω – και ελπίζω να συμφωνείτε μαζί μου – ότι αξίζει να το σκεφτούμε.