Κατασχέσεις από την Εφορία: Σε κίνδυνο 2 εκατομμύρια πολίτες

Η εφορία απειλεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις σε πάνω από συνολικά 2 εκατομμύρια πολίτες που ζουν στην Ελλάδα.

Κατασχέσεις από την Εφορία: Σε κίνδυνο 2 εκατομμύρια πολίτες

Η εφορία απειλεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις σε πάνω από συνολικά 2 εκατομμύρια πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, καθώς δεν πληρώνουν όταν πρέπει τους φόρους τους.

Πιο συγκεκριμένα στο ποσό των 6,276 δισεκκατομυρίων ευρώ έφθασαν συνολικά οι απλήρωτοι φόροι το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η φορολογική διοίκηση.

Από εκεί και πέρα ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται συνολικά σε 3.873.487 φυσικά και νομικά πρόσωπα, 2.090.103 απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σε 1.490.677 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφθασε το Δεκέμβριο του 2023 τα 106,3 δισ. ευρώ με τις “φρέσκες” ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανέρχονται σε 7,263 δισ. ευρώ.

Η εφορία απειλεί με κατασχέσεις – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Στο ποσό των 6,276 δισ. ευρώ έφθασαν οι απλήρωτοι φόροι το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η φορολογική διοίκηση. Ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται συνολικά σε 3.873.487 φυσικά και νομικά πρόσωπα, 2.090.103 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.490.677 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφθασε το Δεκέμβριο του 2023 τα 106,3 δισ. ευρώ με τις “φρέσκες” ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανέρχονται σε 7,263 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

– Το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έφθασαν συνολικά σε 7,63 δις. ευρώ από 6,548 δισ. ευρώ που ήταν στο 11μηνο. Τα “κόκκινα” φορολογικά χρέη ανήλθαν σε 6,276 δισ. ευρώ από 5,642 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.

– Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 106,302 δισ. ευρώ εκ των οποίων 26,320 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης με το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος να ανέρχεται σε 79,982 δισ. ευρώ.

– Τον Δεκέμβριο του 2023 οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία ανήλθαν σε 3.873.487 φυσικά και νομικά πρόσωπα από 3.979.795 που ήταν μέχρι τον Νοέμβριο του 2023. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.090.103 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.490.677 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Φορολογικό ημερολόγιο – Τι θα μπορούν να βλέπουν οι φορολογούμενοι στην οθόνη του κινητού τους με το νέο mobile app

Ενεργοποιείται έως τα τέλη Μαρτίου η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους.

Με το νέο mobile app οι πολίτες θα βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την Εφορία, ενώ θα μπορούν να πληρώνουν μέσω κάρτας από το τηλέφωνο τους, να λαμβάνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους και να αποθηκεύουν βασικά φορολογικά τους έγγραφα.

Ουσιαστικά η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί και ως φορολογικό ημερολόγιο για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, ακόμα και τον ΦΠΑ. Όταν θα πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία, θα λαμβάνουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, προκειμένου οι υπόχρεοι να προχωρήσουν στην πληρωμή των φόρων τους.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευση εγγράφων και πιστοποιητικών που χρειάζεται συχνά ο φορολογούμενους χωρίς να χρειάζεται να τα αναζητά με τους κωδικούς του taxis.

Από τη φορολογική διοίκηση εκτιμούν ότι με τη νέα εφαρμογή και τα μηνύματα που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι θα αυξηθούν σημαντικά οι εμπρόθεσμες πληρωμές, καθώς αρκετοί ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή, δεν υπάρχει δόλος στην καθυστέρηση πληρωμής των φόρων που τους αναλογούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα εφαρμογή θα παρέχει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Το app που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσους εγγραφούν στην εφαρμογή και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται να εκδίδουν τιμολόγιο το οποία αυτόματα θα ανεβαίνουν και στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Ειδικότερα το νέο application της ΑΑΔΕ θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες:

  1. Να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα κινητά τους.
  2. Να ειδοποιούνται έγκαιρα για το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης και για περιπτώσεις απώλειας κάποιας από τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Oι φορολογούμενοι θα ειδοποιούνται έγκαιρα για το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης και για περιπτώσεις απώλειας κάποιας από τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Όταν ο οφειλέτης δεν πληρώσει μία δόση το σύστημα, θα ενημερώνεται αυτόματα και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον υπόχρεο για τη δόση που δεν κατέβαλε, αλλά και για τις κυρώσεις που θα υποστεί εφόσον χάσει τη ρύθμιση.
  3. Να εκδίδουν τιμολόγια ανά πάσα στιγμή,τα οποία θα ανεβαίνουν και στα ηλεκτρονικά βιβλία
  4. Να αποστέλλουν ψηφιακό δελτίο μέσω του κινητού. Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά). Όσοι εγγραφούν στο νέο Αpplication θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται, να συνδέονται με τα MyData και να εκδίδουν τιμολόγια.