Καταστροφή για την Τουρκία – Τι συνέβη στην Τουρκική λίρα

Καθόλου καλά δεν πηγαίνει η οικονομία της γειτονικής χώρας, αφού υποτιμάται συνεχώς το νόμισμά της.

Καταστροφή για την Τουρκία - Τι συνέβη στην Τουρκική λίρα

Από το κακό στο χειρότερο φαίνεται πως η εξελίσσεται η κατάσταση για την Τουρκία.

Η τουρκική λίρα χάνει όλο και περισσότερο την αξία της, κάτι που επηρεάζει βεβαίως και την ίδια τη χώρα.

Πόσο έχει πέσει και πόσο αντιστοιχίζεται αυτή τη στιγμή σε δολάρια;

Τι έχει συμβεί στη Τουρκική λίρα – Πόσο αξίζει

Όπως έγινε γνωστό, οι κρατικές τράπεζες απέσυραν τη στήριξή τους ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων την Πέμπτη (11/1).

Το νόμισμα υποχώρησε έως και 2,2% και διαπραγματεύεται στις 26,88 λίρες ανά δολάριο. Αυτό οδήγησε τη φετινή υποτίμηση σε πάνω από 30%, κάτι που έχει προκαλέσει σοκ στην τουρκική κοινή γνώμη, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης.

Είναι ενδεικτικό ότι το δολάριο έφθασε στις 30 λίρες, όταν το 2019 δεν ξεπερνούσε τις πέντε… «Γινόμαστε φτωχότεροι με την υποτίμηση της λίρας» σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ. «Πολλοί Τούρκοι θυμούνται τώρα τι δήλωνε πριν μερικά χρόνια ο τούρκος πρόεδρος», όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

«Κάποιοι έλεγαν πως το δολάριο θα φτάσει στις 15 λίρες και επιχείρησαν να το αγοράσουν με 5 λίρες… Δε συνέβη αυτό» σχολίαζε το 2019 και ο γαμπρός του Ερντογάν, τότε υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Από πλευράς του, ρεπόρτερ του FOX TV τόνισε: «Αυτό είναι ένα ρεκόρ. Το δολάριο ξεπέρασε τις 30 λίρες Για πρώτη φορά στα ανταλλακτήρια βλέπουμε 30,4 λίρες το δολάριο, ενώ το ευρώ έφτασε στις 33,4 λίρες.

Με τις λανθασμένες πολιτικές τους, η ισοτιμία έφτασε σε αυτά τα επίπεδα, και έτσι μειώθηκε η αγοραστική δύναμη του δημοσίου υπαλλήλου, μειώθηκε η αγοραστική δύναμη του συνταξιούχου, του εργαζόμενου, του αστυνομικού, του στρατιωτικού. Η ζωή έτσι έγινε ακριβή και όλα σας τα παίρνουν από την τσέπη σας».