Καθαρά Δευτέρα 2024: Αργία ή όχι; Μεγάλη ανατροπή φέτος

Η Καθαρά Δεύτερα 2024 δε θα είναι όπως όλες οι υπόλοιπες, δηλαδή μια αργία, καθώς τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί πλέον.

Καθαρά Δευτέρα 2024: Αργία ή όχι; Μεγάλη ανατροπή φέτος

Η Καθαρά Δεύτερα 2024 δε θα είναι όπως όλες οι υπόλοιπες, δηλαδή μια μέρα αργίας, καθώς τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί πλέον κι έχουμε μεγάλη ανατροπή στο συγκεκριμένο θέμα.

Πιο αναλυτικά η Καθαρά Δευτέρα 2024 δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις επίσημες αργίες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα είναι κλειστές, όμως κάποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά στις 18 Μαρτίου. Πώς θα αμείβονται όσοι θα εργαστούν.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα την Καθαρά Δευτέρα, που εφέτος είναι στις 27 Φεβρουαρίου 2023, δίνουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Η Καθαρά Δευτέρα 2024 δε θα είναι αργία – Μεγάλη ανατροπή φέτος

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις επίσημες αργίες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα είναι κλειστές, όμως κάποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά στις 18 Μαρτίου. Πώς θα αμείβονται όσοι θα εργαστούν.

Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα την Καθαρά Δευτέρα, που εφέτος είναι στις 27 Φεβρουαρίου 2023, δίνουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες, που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955). Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει εφέτος κατ’ εξαίρεση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε, βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κανονισμού εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.ute

Ποια καταστήματα θα ανοίξουν την Καθαρά Δευτέρα 2024

Ανοιχτές θα είναι για να προμηθευτούν οι καταναλωτές τα εδέσματα για το Σαρακοστιανό τραπέζι η Βαρβάκειος Αγορά και η Αγορά του Καταναλωτή στου Ρέντη. Η Βαρβάκειος Αγορά θα λειτουργήσει από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας (21:00 της Κυριακής) μέχρι και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Αντίστοιχα, ανοικτά είναι με συνεχές ωράριο τα καταστήματα στην Αγορά του Καταναλωτή στου Ρέντη, από το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Ανοιχτοί θα είναι οι φούρνοι για την παραδοσιακή λαγάνα, τα ζαχαροπλαστεία για τον περίφημο χαλβά και άλλα γλυκά και οι λαϊκές αγορές.