Καθηγητής προειδοποιεί: «Έρχεται ακραίο καιρικό φαινόμενο» – Τι θα συμβεί

Ένας αρκετά γνωστός καθηγητής μας προειδοποιεί ότι έρχεται στο επόμενο διάστημα ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο και θέλει μεγάλη προσοχή.

Καθηγητής προειδοποιεί: «Έρχεται ακραίο καιρικό φαινόμενο» - Τι θα συμβεί

Ένας αρκετά γνωστός καθηγητής μας προειδοποιεί όσον αφορά τον καιρό, ότι έρχεται στο επόμενο διάστημα ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο και θέλει μεγάλη προσοχή.

Πιο αναλυτικά η θερμοκρασία στο τέλος του Μαρτίου, πλέον θα φτάσει τους 30 βαθμούς σε αρκετές περιοχές της χώρας και σε μερικές θα τους ξεπεράσει.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειώσουμε ότι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και ο Απρίλιος θα μπει με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμη και τους 30 βαθμούς κελσίου. Με την αφρικανική σκόνη μάλιστα να επιστρέφει στην Ελλάδα.

Γνωστός καθηγητής μας προειδοποιεί – Ακραίο φαίνομενο θα έχουμε με τον καιρό

Σε περίοδο υπερθέρμανσης περνάει ο πλανήτης μας και οι συνέπειες θα φανούν σύντομα.

Η θερμοκρασία τέλος Μαρτίου, πλέον θα φτάσει τους 30 βαθμούς σε αρκετές περιοχές της χώρας και σε μερικές θα τους ξεπεράσει. Ένα φαινόμενο το οποίο στο μέλλον θα είναι πάρα πολύ συνηθισμένο…

«Οδεύουμε σε μία περίοδο υπερθέρμανσης η οποία έχει οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του κλίματος», σημείωσε ο Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο OPEN.

«Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας, ο οποίος είχε θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τιμές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σε κάποιες ήταν ο πιο θερμός τουλάχιστον των 15, 20 ετών», ανέφερε από την πλευρά του ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και συνέχισε:

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι οι μέσοι όροι , ότι βλέπουμε ότι για πολλούς μήνες, ουσιαστικά από τον Ιούλιο πέρσι μέχρι και τον Μάρτιο η θερμοκρασία στη χώρα μας συνεχώς είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά».

Οι ζέστες θα συνεχιστούν

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και ο Απρίλιος θα μπει με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμη και τους 30 βαθμούς κελσίου. Με την αφρικανική σκόνη μάλιστα να επιστρέφει στην Ελλάδα.

«Την 1η και την 2η Απριλίου θα έχουμε μια σοβαρή θερμή εισβολή. Μιλάμε για μια ακραία συμπεριφορά», πρόσθεσε ο κύριος Λαγουβάρδος.

«Ο χειμώνας έχει συρρικνωθεί, είναι πιο ήπιος δεν έχει βροχές δεν έχει χιόνια όλα αυτά οδηγούν σε καταστάσεις αφύπνισης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι κι εμείς και οι διοικούντες, η πολιτεία για να αντιμετωπίσουμε ακραία φαινόμενα», υποστήριξε ο κ. Ζερεφός εν συνεχεία.

Για νέο μίγμα αφρικανικής σκόνης και ζέστης, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας για τον καιρό των επόμενων ημερών.

Ο κ. Μαρουσάκης προβλέπει πως από αύριο Κυριακή επανέρχεται αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα στη χώρα μας, που άλλωστε ταλαιπωρεί και την Κεντρική Ευρώπη, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ο Μάρτιος θέλει να θυμίσει Ιούνιο» στο τελείωμά του. Ο ίδιος προβλέπει πως η κατάσταση εν μέρει θα ομαλοποιηθεί από την Τετάρτη και μετά.

Ένα νέο αφρικανικό μίγμα ζέστης – σκόνης βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας με τον Μάρτη στο τελείωμά του να θέλει να θυμίσει κάτι από Ιούνη επαληθεύοντας την λαϊκή παροιμία που μας λέει “και από Μάρτη Καλοκαίρι”.
Και πώς να μην μιλάμε για Καλοκαίρι όταν τα θερμόμετρα τις επόμενες ημέρες φτάσουν ή και ξεπεράσουν τους 30° βαθμούς κελσίου. Και αν σε αυτή την παράμετρο προσθέσουμε και την αφρικανική σκόνη, τότε καταλαβαίνουμε το δύσκολο της όλης κατάστασης.

Πρωτόγνωρο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μιας και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες.

Τι να πρώτο – θυμηθούμε τα πασχούγεννα, τους εκατοντάδες τόνους νερού με το καλημέρα του Φθινοπώρου, τις κατά μέσο όρο πάνω από τα φυσιολογικά μέγιστες θερμοκρασίες εδώ και αρκετούς συνεχόμενους μήνες, τη με διάρκεια ξηρασία σε πολλές περιοχές….
Και για να μην κουράζουμε μιας και όπως λέει ο λαός μας “μια εικόνα χίλιες λέξεις”, ας αφήσουμε τους χάρτες να μιλήσουν.

Στον πρώτο χάρτη παρουσιάζεται η πορεία – εξέλιξη της αφρικανικής σκόνης, ενώ στους υπόλοιπους οι μέγιστες θερμοκρασίες για τις επόμενες τρεις ημέρες και που αναμένονται.

Από Τετάρτη πάμε σιγά σιγά σε μια ομαλοποίηση και βλέπουμε για τη συνέχεια.
Πάντως για να μην μας συνεπαίρνουν οι ακρότητες του καιρού και φτιάχνουμε σενάρια για καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι η πορεία του χειμώνα ή του φθινοπώρου κτλ δεν συνδέονται με την πορεία των εποχών που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή ήπιος

Χειμώνας δε σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο. Τουλάχιστον επιστημονικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι τέτοιο.
Να θυμίσουμε τον βαρύ Μάρτιο του 1987 και τους φονικούς καύσωνες που ακολούθησαν. Άρα γιατί ο ανύπαρκτος φέτος χειμώνας να αποτελεί στοιχείο για κάποιους ότι έρχεται βαρύ καλοκαίρι? Και αυτό ως απάντηση στον ισχυρισμό κάποιων που λένε από τον χειμώνα που βιώσαμε φέτος καταλαβαίνουμε πόσο βαρύ θα είναι το φετινό καλοκαίρι.