Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα 1000 ευρώ – Πότε θα τα πάρετε

Μέχρι και τα 1000 ευρώ αναμένεται να φτάσει ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα. Πότε θα γίνει αυτό.

Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα 1000 ευρώ - Πότε θα τα πάρετε

Το πλάνο της κυβέρνησης είναι να φτάσει τον κατώτατο μισθό στα 1000 ευρώ.

Ωστόσο, αυτό είναι το πλάνο για το… 2027. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε σταδιακή αύξηση και δεν θα γίνει απευθείας.

Το άμεσο πλάνο είναι διαφορετικό και περιγράφεται παρακάτω…

Ποια η πρώτη αύξηση στο κατώτατο μισθό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να ανέβει κατά 5% με 6% μέσα στην άνοιξη του 2024, ώστε να φθάσει στα 820-830 ευρώ, από 780 ευρώ που είναι σήμερα.

Η διαδικασία και οι σχετικές διαβουλεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπολογίζεται πως θα εκκινήσει στο τέλος Ιανουαρίου, ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός τον Απρίλιο – Μάιο του 2024.

Εφόσον γίνει το παραπάνω σενάριο, τότε ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν σχεδόν 120 με 130 ευρώ ακόμη ώστε μέχρι το 2027 να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Δηλαδή να φτάσει το στόχο των 1000 ευρώ.

Δεν έχει… κλειδώσει το ύψος της αύξησης

Τα παραπάνω είναι σενάρια και τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη για το ύψος της αύξησης.

Πάνω σε αυτό το θέμα τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης:

«Εγώ δεν μπορώ να σας πω πόση θα είναι η αύξηση», απάντησε και ανέφερε πως «όπως είναι φτιαγμένος ο νόμος του Γιάννη Βρούτση, για να γίνει ο υπολογισμός του νέου κατώτατου μισθού λαμβάνονται κάποιες παράμετροι.»

«Παράμετροι είναι η αύξηση του ΑΕΠ, είναι ο πληθωρισμός, είναι διάφορες παράμετροι. Είναι έτσι φτιαγμένη αυτή η φόρμουλα, για να αντέχεται. Λαμβάνει υπόψιν της δηλαδή τις πραγματικές επιδόσεις της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητά της. Άρα, η αύξηση που θα αποφασιστεί, τον Απρίλιο περίπου είναι η ώρα της αυξήσεως, θα είναι αύξηση που θα την αντέχει η οικονομία».

«Όταν είμαστε έτοιμοι να σας πούμε πόσο θα είναι η αύξηση, θα υπάρχει αύξηση σίγουρα, θα σας την πούμε», πρόσθεσε.

Πέρα από τον Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με αυτό το ζήτημα μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος:

«Για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μας ενεργοποιείται για 4η φορά η διαδικασία του κατώτατου μισθού από τον επόμενο μήνα. Θα ενεργοποιηθεί για τέταρτη φορά ο κατώτατος ώστε να φτάσει υψηλότερα από τα 780 ευρώ. Το ακόμη υψηλότερα τι σημαίνει; Να μπορεί να ανταποκρίνεται ο κατώτατος και στις ανάγκες των πολιτών -που είναι δύσκολες και πολλές- το καταλαβαίνουμε όλοι ποιες είναι αυτές, αλλά και στις αντοχές των επιχειρηματιών. Γιατί αυτοί είναι που δίνουν τα χρήματα του κατώτατου μισθού και του κάθε μισθού στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε ο κ. Τσάπαλος.

«Τα χρήματα αυτά δεν τα δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Eπομένως πάντα όταν παίρνουμε αποφάσεις σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, τις τριετίες κλπ που επηρεάζουν άμεσα τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη και την τσέπη του πολίτη, του μισθωτού και του ελεύθερου επαγγελματία, του επιχειρηματία, του ιδιοκτήτη ενός καταστήματος που βγάζει από την τσέπη του για να μπορέσει να πληρώσει τους υπαλλήλους του», συμπλήρωσε.