Κέικ λεμονιού με κρέμα μύρτιλου
Αν λατρεύεις τις φρουτώδεις, αναζωογονητικές γεύσεις, αυτό το κέικ είναι για εσένα. Η δροσιά του λεμονιού συνδυάζεται μαγικά με τη βελούδινη κρέμα μύρτιλου, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο ανάλαφρο και το απολαυστικά γλυκό.
Το συγκεκριμένο κέικ είναι ιδανικό για την εποχή. Το ζουμερό παντεσπάνι με άρωμα λεμονιού, το φρουτώδες μείγμα μύρτιλου στο εσωτερικό και το λεμονάτο γλάσο στην κορυφή προσφέρουν μία γευστική εμπειρία που δύσκολα ξεχνιέται. Σερβίρεται καλύτερα δροσερό και συνοδεύεται τέλεια με ένα ποτήρι παγωμένο αφρώδες κρασί ή καφέ φίλτρου.
Κέικ λεμονιού με κρέμα μύρτιλου -Υλικά
Για το κέικ:
- 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 60 ml χυμό λεμονιού
- 280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 κ.γ. baking powder
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 100 ml γιαούρτι ή ξινόγαλο
Για την κρέμα μύρτιλου:
- 200 γρ. μύρτιλα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
- 1 κ.σ. νερό
- 200 γρ. κρέμα τυριού
- 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ.γ. βανίλια
Για το γλάσο λεμονιού:
- 150 γρ. άχνη ζάχαρη
- 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Ξύσμα λεμονιού για διακόσμηση
Χρόνος παρασκευής
- Προετοιμασία: 30 λεπτά
- Ψήσιμο: 40-45 λεπτά
- Συναρμολόγηση & διακόσμηση: 20 λεπτά
- Σύνολο: ~1 ώρα και 30 λεπτά
Εκτέλεση
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 175°C και βουτύρωσε μια στρογγυλή φόρμα 22 εκ.
- Χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα.
- Ρίξε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
- Ανακάτεψε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Πρόσθεσέ τα εναλλάξ με το γιαούρτι.
- Ρίξε το μείγμα στη φόρμα και ψήσε για 40-45 λεπτά. Άφησέ το να κρυώσει καλά.
- Για την κρέμα μύρτιλου, βράσε τα μύρτιλα με ζάχαρη, κορν φλάουρ και νερό μέχρι να πήξει. Άφησέ το να κρυώσει και ανακάτεψέ το με την κρέμα τυριού, άχνη και βανίλια.
- Κόψε το κέικ οριζόντια, γέμισέ το με την κρέμα και επικάλυψέ το με γλάσο λεμονιού που έφτιαξες ανακατεύοντας άχνη και λεμόνι.
- Διακόσμησε με ξύσμα λεμονιού και, αν θέλεις, φρέσκα μύρτιλα.
Tips
- Μην παραψήσεις το κέικ, αλλιώς θα χάσει την υγρασία του. Ένα ξυλάκι στο κέντρο πρέπει να βγαίνει με λίγα ψίχουλα.
- Άσε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν προσθέσεις την κρέμα και το γλάσο.
- Για πιο έντονο χρώμα, πρόσθεσε μερικές σταγόνες φυσικό χυμό παντζαριού στην κρέμα.
- Μπορείς να φτιάξεις το κέικ και σε δύο στρώσεις για πιο εντυπωσιακή παρουσίαση.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις