«Κλείδωσε» η ημερομηνία: Πότε ανοίγει το TAXIS για φορολογικές δηλώσεις 2024

Ξεκίνησε η  αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 ώστε πριν από την Μ. Εβδομάδα να είναι σε πλήρη λειτουργία.

«Κλείδωσε» η ημερομηνία: Πότε ανοίγει το TAXIS για φορολογικές δηλώσεις 2024

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023 θα ξεκινήσει προς τα τέλη Απριλίου, δηλαδή με καθυστέρηση που οφείλεται σε δύο κύριους λόγους: την ψήφισή του νομοσχεδίου και τις τροποποιήσεις των εντύπων. Το εν λόγω νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις, όπως η προσυμπλήρωση των δηλώσεων για 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους, βρίσκεται ακόμα στη Βουλή. Η θεσμοθέτηση του νέου τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών απαιτεί αλλαγές στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων (Ε1 και Ε3), οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η εξέλιξη αυτή και δεδομένου ότι μεσολαβούν και οι ευρωεκλογές θα οδηγήσει και στην παράταση της διαδικασίας έως τις 31 Ιουλίου (αντί της 30ής Ιουνίου).

Φορολογικές δηλώσεις 2024 – Οι βασικές αλλαγές για φέτος

Η πρώτη καινοτομία εφέτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνταξιούχοι και μισθωτοί δεν θα χρειαστεί φέτος ούτε να συμπληρώσουν αλλά ούτε και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, εφόσον το θέλουν, καθώς θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ, η οποία ταυτόχρονα θα εκδώσει τον … λογαριασμό για τον Φόρο.

Επίσης ένας μεγάλος αριθμός από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή ακόμη και μηδενικό, ενώ από του χρόνου … μηδενίζεται.

Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, θα δουν τον αυτόματο υπολογισμό από την ΑΑΔΕ που έχει υπολογίσει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» για διορθώσεις οι κωδικοί του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.

Οι επαγγελματίες μπορούν να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το τεκμήριο, ωστόσο ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα σε όσους θεωρούν ότι η τεκμαρτή προσέγγιση του εισοδήματος είναι άδική, θα μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο υποβάλλοντας ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ.

Τί αλλάζει στο τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος θα είναι τεσσάρων ταχυτήτων στα φετινά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα:

• 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

• 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.

• 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

• ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.