Κλείνουν οι τράπεζες στην Ελλάδα – Ο λόγος και οι μέρες

Δείτε παρακάτω στο κείμενο αναλυτικά τον λόγο για τον οποίο κλείνουν οι τράπεζες αλλά και τις μέρες που αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Κλείνουν οι τράπεζες στην Ελλάδα - Ο λόγος και οι μέρες

Δείτε παρακάτω στο κείμενο αναλυτικά όλους τους λόγους για τους οποίους κλείνουν οι τράπεζες αλλά παράλληλα και τις ημέρες που αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Πιο αναλυτικά προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι καταναλωτές σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές που αναμένεται να πραγματοποιήσουν τις τελευταίες μέρες του μήνα.

Ουσιαστικά αξίζει να σημειώσουμε πως ιδιαίτερη σημασία χρειάζεται να δώσουν όλοι εκείνοι που έχουν οφειλές, δόσεις και καταληκτικές ημερομηνίες.

Τέλος, ήδη τράπεζες έχουν αποστείλει ειδοποίηση προς τους πελάτες τους ενημερώνοντας ότι «λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 2 Απριλίου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη».

Κλείνουν οι τράπεζες στην Ελλάδα – Δείτε τους λόγους

Τράπεζες: Τι θα ισχύσει από Παρασκευή 29 Μαρτίου μέχρι Δευτέρα 1 Απριλίου.

Προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι καταναλωτές σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές τις τελευταίες μέρες του μήνα.

Ιδιαίτερη σημασία χρειάζεται για όσους έχουν οφειλές, δόσεις και καταληκτικές ημερομηνίες.

Ήδη τράπεζες έχουν αποστείλει ειδοποίηση προς τους πελάτες τους ενημερώνοντας ότι «λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 2 Απριλίου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη».

Οι μεταφορές εντός της ίδιας τράπεζας αναμένεται να εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τρίτη 2 Απριλίου.

Τι θα γίνει με τις μισθοδοσίες

Οι ίδιες αναφορές σημειώνουν πως για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τρίτη 2 Απριλίου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απρίλιου.

Στόχος να προστατεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Προστατευμένα μέχρι τον Απρίλιο του 2025 θα είναι τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που εκταμιεύθηκαν μέχρι τις 31/12/2022 και είναι ενήμερα καθώς οι τράπεζες αποφασίζουν να διατηρήσουν το πλαφόν επιτοκίου για έναν ακόμα χρόνο ώστε να προστατεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Μπορεί η ΕΚΤ να έχει πατήσει «παύση» στην άνοδο των επιτοκίων ωστόσο η αποκλιμάκωση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και θεωρείται βέβαιο ότι η μείωση των επιτοκίων θα γίνει με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την άνοδο που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022.

Πρώτη η Eurobank ανακοίνωσε την παράταση του πλαφόν στα επίπεδα του Μαρτίου του 2023 και σήμερα αναμένονται και οι ανακοινώσεις των άλλων τραπεζών, λίγες μέρες μετά και την προτροπή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο όποιος πριν από μερικές ημέρες είχε δηλώσει: «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τοα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρσι για ένα χρόνο».

Για ένα χρόνο παρατείνουν οι ελληνικές τράπεζες το σταθερό και μειωμένο επιτόκιο euribor των στεγαστικών δανείων για συνεπείς ή ευάλωτους δανειολήπτες, με τρόπο που δεν αφήνει κενά, μέχρι τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, που εκτιμάται έως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες παρατείνουν το πρόγραμμα κι ήρθε η σειρά της Alpha Bank την Τρίτη, μετά την Eurobank που είχε ανοίξει τον χορό τη Δευτέρα, ενώ ακόμα και εντός της εβδομάδας θα ακολουθήσουν επίσης και οι άλλες τράπεζες.

Τα επιτόκια euribor προεξοφλούν την πτώση αυτή και το επιτόκιο τριμήνου είναι τώρα στο 3,92% κυμαινόμενο, μεταξύ 3,89% -3,95% όλο τον Φεβρουάριο. Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκιά της από τον Ιούνιο και μετά και η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα τα μειώσει έως και 0,75 μονάδες φέτος, αν όμως η ΕΚΤ είναι διστακτική μπορεί να οδηγηθούμε αρχικά σε μείωση μισής μονάδας φέτος.

Όπως είχε γράψει το Liberal.gr οι ελληνικές τράπεζες σχεδίασαν παράταση, για το καθεστώς που προβλέπει πλαφόν 3% στα επιτόκια euribor των στεγαστικών δανείων για ενήμερους δανειολήπτες καθώς το προηγούμενο προστατευτικό μέτρο θα λήξει στο τέλος Απριλίου. Σχετική διαβούλευση και προτροπές από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, είχαν βρει κοινό έδαφος από τους εκπροσώπους των τραπεζών.

Έτσι οι ελληνικές τράπεζες σχεδίασαν να προχωρήσουν με δική τους πρωτοβουλία στην παράταση των μέτρων που εφάρμοσαν από πέρυσι, με το όφελος γι αυτές να είναι η αποτροπή στη δημιουργία νέων «επικίνδυνων» δανείων δεύτερου σταδίου με καθυστερήσεις στην εξόφληση που μπορεί να ξεπερνούν το διάστημα του μήνα, έναντι μικρής απώλειας στα έσοδά τους από τόκους. Το μέτρο αυτό, μπορεί επίσης να διευκολύνει στη δημιουργία θεραπευμένων δανείων μετά από ρυθμίσεις, που προηγουμένως δεν εξυπηρετούνταν.

Τα δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια προκύπτουν έχοντας ως βάση το euribor τριμήνου στο οποίο προστίθεται το περιθώριο των τραπεζών, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με το δάνειο, τον πελάτη και την τράπεζα, αλλά γενικά κινείται μεταξύ 2,75%-3,50%.

Με τα μέτρα που έλαβαν πέρυσι οι τράπεζες, προχώρησαν σε μείωση έως 50% του euribor για ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά, που ήταν ενήμεροι και συγκέντρωναν μία σειρά από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ, μετά από διεύρυνση κριτηρίων.

Αυτή όμως, ήταν μόνον μία πολύ μικρή ομάδα δανειοληπτών και οι ελληνικές τράπεζες, αποφάσισαν να επεκτείνουν το μέτρο πέρυσι τον Απρίλιο. Έτσι εφάρμοσαν μέτρο για όλους τους ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων το οποίο προέβλεπε πλαφόν του euribor στο 3%.

Alpha Bank

Στο μεταξύ την Τρίτη η Alpha Bank παρέτεινε για ένα χρόνο το πρόγραμμά της για τους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων για ένα χρόνο ακόμα. Η ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει:

«Την έμπρακτη επιβράβευση προς τους Πελάτες της που παραμένουν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις για στεγαστικά δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου συνεχίζει η Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της από 11/4/2023 ανακοίνωσής της για τους όρους του Προγράμματος, η Τράπεζα προχωρά στην παράταση του Προγράμματος Ανταμοιβής για Συνεπείς Δανειολήπτες Στεγαστικών Δανείων μέχρι και την 30ή Απριλίου 2025.

Στο Πρόγραμμα, το οποίο ισχύει για όλα τα νομίσματα χορήγησης, εντάσσονται αυτόματα όλοι οι ιδιώτες πελάτες Στεγαστικών Δανείων Κυμαινόμενου Επιτοκίου, τα οποία έχουν εκταμιευθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 και δεν εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Προγράμματος Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την Alpha Bank, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου».

Η Eurobank

Τον χορό είχε ανοίξει τη Δευτέρα (04/03) η Eurobank η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε, ότι «σε συνέχεια της από 11 Απριλίου 2023 ανακοίνωσης με θέμα «Πρόγραμμα Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων» (εφεξής «Πρόγραμμα»), η Τράπεζα, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία υποστήριξης αλλά και ανταμοιβής των πελατών της, ιδιωτών συνεπών δανειοληπτών, ανακοινώνει την παράταση του Προγράμματος για άλλους 12 μήνες, με τους ιδίους όρους όπως αναλυτικά περιγράφονταν στην ανακοίνωση της 11ης Απριλίου 2023».

Η Eurobank, κρατά τα επιτόκια euribor τριμήνου στο 2,85% τα αντίστοιχα επιτόκια του μήνα για δάνεια με euribor μηνός στο 2,70%, αυτά με επιτόκιο ΕΚΤ MRO στο 3,30% και τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο στο 1,20%.

Στα δάνεια αυτά το euribor μέχρι 3% λειτουργεί ως βάση επί της οποίας οι τράπεζες προσθέτουν το περιθώριό τους που κατά μέσο όρο είναι περίπου στο 3%, ανάλογα με την τράπεζα, τον πελάτη και τη διάρκεια του δανείου.