Κλειστά σχολεία: Τι θα ισχύσει λόγω της Αφρικανικής σκόνης – Η απόφαση

Έντονη ανησυχία υπάρχει για τα σχολεία λόγω της αφρικανικής σκόνης. Τι αποφάσισαν οι ειδικοί;

Κλειστά σχολεία: Τι θα ισχύσει λόγω της Αφρικανικής σκόνης - Η απόφαση

Οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία φαίνεται ότι πήρε το Υπουργείο Υγείας λόγω της αφρικανικής σκόνης.

Δεν θα έχουμε κλειστά σχολεία στο σύνολό τους, με την απόφαση να θέτει κάποια κριτήρια προκειμένου να κλείσει ένα σχολείο.

Η απόφαση για κλειστά σχολεία εξαρτάται από την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ). Αν λοιπόν σε κάποια Περιφέρεια καταγραφούν τέτοιες τιμές στη συγκέντρωση σωματιδίων, οι αρμόδιοι πρέπει να αποφασίσουν κλείσιμο των σχολείων και αναστολή της δια ζώσης διδασκαλίας.

Πότε θα έχουμε κλειστά σχολεία λόγω αφρικανικής σκόνης

«Σε συγκέντρωση >150 μg/m3 προβλέπεται διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.» Ο ΕΟΔΥ από την πλευρά του πάντως δεν αναφέρει ότι θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά υπάρχουν συστάσεις και μέτρα προστασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς:

Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες. Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους. Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.

Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες. Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις. Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.

Φροντίστε να καθαριστούν, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, με υγρό πανί, όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι). Δώστε οδηγίες στο προσωπικό καθαριότητας ώστε μετά το τέλος της ημέρας να σφουγγαριστούν οι αίθουσες διδασκαλίας και να καθαριστούν με υγρό πανί όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).