Κοινωνικά επιδόματα: Αλλαγές στους δικαιούχους και πληρωμή σε τρεις δόσεις

Μόνιμες αλλαγές σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα έρχονται, όπως έχει ήδη προαναγγείλει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, της ΔΥΠΑ και του e-ΕΦΚΑ, οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σε τρεις «δόσεις». Στην πρώτη περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ήρθε σε δημόσια διαβούλευση στις 24 Νοεμβρίου. Σε αυτή τη δόση προβλέπεται […]

Κοινωνικά επιδόματα: Αλλαγές στους δικαιούχους και πληρωμή σε τρεις δόσεις

Μόνιμες αλλαγές σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα έρχονται, όπως έχει ήδη προαναγγείλει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, της ΔΥΠΑ και του e-ΕΦΚΑ, οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σε τρεις «δόσεις».

Στην πρώτη περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ήρθε σε δημόσια διαβούλευση στις 24 Νοεμβρίου. Σε αυτή τη δόση προβλέπεται να πληρώνεται το 50% των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και κάποιων της ΔΥΠΑ μέσω προπληρωμένης κάρτας. Η εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων (αφού κατατεθούν και ψηφιστούν) έχει ορίζοντα το αργότερο έως το Σεπτέμβριο του 2024.

Στη δεύτερη δόση, που θα ισχύσει πριν από τα μέσα του 2024, θα ενταχθούν αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας. Προβλέπεται δηλαδή ότι θα καταβληθεί το ποσό ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τον μισθό που λάμβαναν οι δικαιούχοι μέχρι την απόλυσή τους.

Η τρίτη «δόση» αλλαγών θα αφορά τα επιδόματα υγείας του e-ΕΦΚΑ στην κατεύθυνση της εφαρμογής ενιαίων κανόνων, κάτι που θα οδηγήσει την αυξομείωσή τους γύρω από ένα μέσο όρο για κάθε κατηγορία επιδόματος.

«Ανάσα» πριν από τα Χριστούγεννα – Αυξήσεις, επιδόματα και τα άλλα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών

Με το «κύμα» ακρίβειας να παραμένει στην αγορά και τις ανατιμήσεις να «εξαφανίζουν» το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών, η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις και σε επίρρωσιν αυτού, προωθεί έξι μέτρα στήριξης που αφορούν νέους, οικογένειες, συνταξιούχους και εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Επίδομα αλληλεγγύης

Η έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί σε περίπου 2,3 εκατομμύρια κοινωνικά ευάλωτους πολίτες και συγκεκριμένα, τους δικαιούχους του επιδόματος ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι θα πάρουν μιάμιση δόση επιπλέον. Δηλαδή για τον Δεκέμβριο μία οικογένεια με τρία παιδιά θα λάβει από 280 ευρώ έως 700 ευρώ.

Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ θα λάβουν πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι είτε δεν έχουν προσωπική διαφορά, είτε αυτή βρίσκεται κάτω των 10 ευρώ και το άθροισμα των κύριων συντάξεών τους είναι έως 700 ευρώ. Επίσης, οι ίδιοι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος, το οποίο από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8%. Τέλος, 225.000 δικαιούχοι του επιδομάτων ΑμεΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Youth Pass

Μέχρι τη 10η Δεκεμβρίου, αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 200.000 νέους δικαιούχους το επίδομα των 150 ευρώ. Η αίτηση υποβάλλεται μόνο μία φορά και αφορά νέους ηλικίας 18 και 19 ετών, το οποίο συμπλήρωσαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2024 2022 και 31ης Δεκεμβρίου 2022. Το Youth Pass αποκτά μέτρο μόνιμου χαρακτήρα και από το 2024, ενώ, οι αιτήσεις θα γίνονται κάθε χρόνο από την 1η Απριλίου έως τη 15η Μαΐου.

Αύξηση στις συντάξεις

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, αυξάνονται οι συντάξεις στο 2,95% από 3,1% της αρχικής εκτίμησης. Για περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχους, οι αυξήσεις θα φανούν στην τσέπη με το μεικτό κέρδος να κυμαίνεται από 150 ευρώ για τις χαμηλές και έως 828 για τις υψηλές άνω των 2.300 ευρώ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς
Οι συνταξιούχοι που δεν θα δουν αύξηση, θα λάβουν εφάπαξ το επίδομα αναλογικά 100 ευρώ, 150 ευρώ και 200 ευρώ, τα οποία αναμένεται να καταβληθούν από την 11η έως την 22α Δεκεμβρίου.

Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων

Πάνω από 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν στη μισθοδοσία του Ιανουαρίου, η οποία ωστόσο πληρώνεται τον Δεκέμβριο, αυξήσεις έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν αύξηση ύψους 70 ευρώ, ενώ, περαιτέρω μισθολογική ενίσχυση θα έχουν όσοι κατέχουν θέση ευθύνης κι όσοι έχουν παιδιά.

Επίδομα θέρμανσης

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 8η Δεκεμβρίου και η πρώτη πληρωμή της προκαταβολής της τάξης από 100 ευρώ έως 1.000 ευρώ αναμένεται την 22α του ίδιου μήνα.

Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος την περυσινή περίοδο, θα λάβουν ως προκαταβολή το σύνολο του επιδόματος που τούς καταβλήθηκε. Όσοι πέρυσι έλαβαν διπλάσιο επίδομα επειδή «γύρισαν» την πλάτη σε φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του επιδόματος που τους είχε καταβληθεί. Οι δικαιούχοι πρέπει να κάνουν τις αγορές τους από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024.