Κοινωνικό μέρισμα 200-250 ευρώ το Πάσχα; – Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έρχεται κοινωνικό μέρισμα μέσχα στο Πάσχα, το οποίο θα κυμαίνεται συνολικά από 200 έως και 250 ευρώ. Δείτε όλα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κοινωνικό μέρισμα 200-250 ευρώ το Πάσχα; - Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έρχεται κοινωνικό μέρισμα μέσχα στο Πάσχα, το οποίο θα κυμαίνεται συνολικά από 200 έως και 250 ευρώ. Δείτε όλα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα «σφίγγα» ήταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το έκτακτο επίδομα Πάσχα, κατά τη διάρκεια ελέγχου που έκανε σε σούπερ μάρκετ.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θόλωσε τα νερά για την επιταγή ακρίβειας, μη θέλοντας να δώσει ελπίδες στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, ωστόσο το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο βοήθημα κάθε άλλο παρά απίθανο είναι.

Έρχεται κοινωνικό μέρισμα 200-250 ευρώ το Πάσχα – Δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Με αγωνία χιλιάδες συμπολίτες μας αναμένουν το βοήθημα.

«Σφίγγα» ήταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το έκτακτο επίδομα Πάσχα, κατά τη διάρκεια ελέγχου που έκανε σε σούπερ μάρκετ.

«Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να μιλήσω για πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη. Είμαστε στην αρχή της χρονιά και πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς παρέκκλιση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ουσιαστικά… θόλωσε τα νερά για την επιταγή ακρίβειας, μη θέλοντας να δώσει ελπίδες στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, ωστόσο το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο βοήθημα κάθε άλλο παρά απίθανο είναι!

Επικρατέστεροι δικαιούχοι για το έκτακτο επίδομα Πάσχα

1ον. 1.055.000 Χαμηλοσυνταξιούχοι

* Έκτακτο βοήθημα: 150 – 200 €

* Προϋπόθεση: Κύρια σύνταξη έως 700 €

2ον. 800.000 Οικογένειες με παιδιά

* Έκτακτο βοήθημα: Μιάμιση μηνιαία δόση

* Προϋπόθεση: Εγκεκριμένη αίτηση Α21

3ον. 210.000 ευάλωτα νοικοκυριά

* Δικαιούχοι: Ελαχ. Εγγυημένου Εισοδήματος

* Έκτακτο βοήθημα: 50% μηνιαίου επιδόματος

4ον. 225.000 Άτομα με αναπηρία

* Δικαιούχοι: Προνοιακού ΟΠΕΚΑ

* Έκτακτο βοήθημα: 150 – 200 €

Δώρο Πάσχα 2024: 200-250 ευρώ σε 5 κατηγορίες πολιτών την προηγούμενη χρονιά

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που «ζυγίζονται» είναι, όπως πέρυσι

Άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται περισσότερο από τις ανατιμήσεις των τροφίμων και την ενεργειακή ακρίβεια. Η πρόταση που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος μέσα στο Πάσχα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό που θα λάβουν να διαμορφώνεται ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν, τα οποία προβλέπουν 250.000 πολίτες που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, περίπου 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Έτσι φέτος το Πάσχα ενδέχεται να πληρωθεί έξτρα «Δώρο Πάσχα»:

  • Εξτρα δόση επιδόματος παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ
  • Εξτρα επίδομα σε στους δικαιούχους ΚΕΑ – Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  • 200 με 250 ευρώ σε περίπου 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους
  • 200 με 250 ευρώ σε 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό
  • 200 με 250 σε ΑΜΕΑ δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων
  • 200 με 250 σε δικαιούχους επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ

Τα υπόλοιπα μέτρα

  • Νέα μεγαλύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθού από 1ης Απριλίου 2024 με στόχο να διαμορφωθεί κοντά στα 830 ευρώ μεικτά από 780 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Η επίσπευση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος από φέτος αντί το 2025 που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη στόχος είναι να «σβήσει» οριστικά από το φορολογικό χάρτη το τέλος επιτηδεύματος που αποτελεί άδικο μνημονιακό μέτρο καθώς επιβαρύνει οριζόντια  επαγγελματίες, αμειβόμενους με «μπλοκάκι» και επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος και τη φοροδοτική τους ικανότητα. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι με δεδομένο ότι το κόστος για τα κρατικά ταμεία από την πλήρη κατάργηση του μέτρου ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ αναζητείται ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος. Ωστόσο το χρόνο ανακοίνωσης του μέτρου θα τον επιλέξει ο Πρωθυπουργός. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το τρέχον έτος θα δώσει σημαντικές ανάσες σε πάνω από 650.000 φορολογούμενους καθώς ο φόρο-λογαριασμός του 2025 θα είναι μειωμένος έως και 1.000 ευρώ ανάλογα με το είδος και την έδρα της δραστηριότητας καθώς το τέλος καταβάλλεται κάθε χρόνο μαζί με το φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
  • Ισχυρά κίνητρα και μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου για συγχωνεύσεις και εξαγορές με στόχο την μεγέθυνση, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι νέες παρεμβάσεις θα έρθουν να συμπληρώσουν το υφιστάμενο ευνοϊκό πλαίσιο του ν. 4935/22 για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων καλύπτοντας τα «κενά» με νέα οικονομικά κίνητρα και υψηλά φορο μπόνους για την απορρόφηση των μικρών εταιριών από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα. Να σημειωθεί ότι τι υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν παρέχει σήμερα αυτή την δυνατότητα καθώς επικεντρώνεται στις συνεργασίες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποκλείοντας τις μεγάλες. Συνεπώς η πρώτη παρέμβαση από το οικονομικό επιτελείο θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση και η δεύτερη και πιο κομβική στην περαιτέρω ενίσχυση των  φοροεκπτώσεων του ν. 4935/22 ο οποίος προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη.