Κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα: Ποιοι θα πάρουν το διπλό επίδομα

Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ρίξει στο τραπέζι τη σκέψη και πλέον εξετάζει να δώσει κοινωνικό μέρισμα την περίοδο των Χριστουγέννων σε συγκεκριμένη μερίδα πολιτών που το έχουν, φυσικά, ανάγκη. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί καθημερινά μέσω των ενεργειών του να κάνει όσο γίνεται καλύτερες τις συνθήκες της […]

Κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα: Ποιοι θα πάρουν το διπλό επίδομα

Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ρίξει στο τραπέζι τη σκέψη και πλέον εξετάζει να δώσει κοινωνικό μέρισμα την περίοδο των Χριστουγέννων σε συγκεκριμένη μερίδα πολιτών που το έχουν, φυσικά, ανάγκη.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί καθημερινά μέσω των ενεργειών του να κάνει όσο γίνεται καλύτερες τις συνθήκες της ζωής των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι το έχουν ανάγκη και γι’ αυτόν τον λόγο σκέφτεται και υλοποιεί νέες τεχνικές.

«Παράθυρο» για νέα επιταγή ακρίβειας και επίδομα θέρμανσης και για το ρεύμα, εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί όπως έχει γίνει γνωστό και από τις προβλέψεις που ήδη υπάρχουν από τους μετεωρολόγους.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε, το οικονομικό επιτελείο θα στηρίξει μια κατηγορία Ελλήνων πολιτών δίνοντας ένα κοινωνικό μέρισμα την εποχή των Χριστουγέννων, το οποίο μάλιστα αναμένεται να αποτελέσει και τεράστια ανάσα.

Κοινωνικό μέρισμα εξετάζει να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης – Πότε θα γίνει

«Παράθυρο» για νέα επιταγή ακρίβειας και επίδομα θέρμανσης και για το ρεύμα, εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μια νέα επιταγή ακρίβειας και αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προς το τέλος του χρόνου, αφού πρώτα αποτυπωθεί και επίσημα η καλή πορεία των εσόδων και προκύψει πως ο δημοσιονομικός χώρος επιτρέπει νέες «διορθωτικές» κινήσεις.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει τα έσοδα του Οκτωβρίου στα κρατικά ταμεία, καθώς αυτά θα δώσουν μία πρώτη εικόνα για το εύρος του δημοσιονομικού χώρου, δηλαδή για το εάν θα δοθεί ένα επίδομα Χριστουγέννων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πολιτών, αλλά σίγουρα οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, στις 21 Νοεμβρίου.

Τι λέει ο Παύλος Μαρινάκης για το κοινωνικό μέρισμα των Χριστουγέννων

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν μέτρα για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις από επόμενες ανατιμήσεις στο ρεύμα.

Ποιοι πολίτες δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα – Όλες οι λεπτομέρειες

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις χορήγησης επιταγής ακρίβειας

Πάντως εάν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, η παροχή υπολογίζεται πως θα καταβληθεί εφάπαξ στο τέλος του 2023 σε ευάλωτες ομάδες πολιτών. Σημειώνεται δε πως η επιταγή αυτή είχε δοθεί το 2022. Το ποσό ήταν 250 ευρώ και, με βάση το περασμένο έτος, δικαιούχοι είναι οι πολίτες που ανήκουν:

 • στους ευάλωτους συνταξιούχους
 • στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος
 • στους ανασφάλιστους υπερήλικες
 • στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 • στους μακροχρόνια ανέργους, και
 • στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Δικαιούχοι κρίθηκαν πέρσι όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως), που σημαίνει ότι το ατομικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα.
 • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως), που πρακτικά σημαίνει ότι για ζευγάρι το μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ.
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
 • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
 • Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης των δικαιούχων πέρυσι ήταν η εξής:

Αρχικά έπρεπε να εισέλθουν στην πλατφόρμα του gov.gr εδώ, με τους κωδικούς TaxisNet

Μετά καταχωρούσαν ή επικαιροποιούσαν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της ενίσχυσης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση
Η ΔΥΠΑ έλεγχε την πλήρωση των προϋποθέσεων μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ).

Η καταβολή της ενίσχυσης γίνονταν αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι πιστώνονταν εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Επίδομα θέρμανσης και για το ρεύμα

Επίδομα θέρμανσης από τις αρχές του νέου έτους και για όσους χρησιμοποιούν κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας ή άλλες συσκευές για να ζεστάνουν το σπίτι τους, εξετάζεται, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με εκείνα όλων όσοι λαμβάνουν επιδότηση και χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι πώς θα διαπιστώνεται αν ένα νοικοκυριό χρησιμοποιεί το ρεύμα για θέρμανση. Η απάντηση είναι ότι εξετάζεται να δίνεται το επίδομα μόνο για καταναλώσεις πάνω από ένα χρηματικό ποσό. Συγκεκριμένα, θα γίνεται σύγκριση της κατανάλωσης ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες με τους χειμερινούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News.

Αν ένα νοικοκυριό π.χ. είχε 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωση το καλοκαίρι και 3.000 το χειμώνα είναι προφανές ότι οι παραπάνω κατανάλωση έρχεται για τη θέρμανση.

Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα διαχωρισθούν από τα οικονομικά ευάλωτα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, έχει ήδη έτοιμο το «εργαλείο», μέσα από το οποίο θα εντοπίζονται οι ενεργειακά ευάλωτοι πολίτες.

Συγκεκριμένα, μέσα από τις «βαθμοημέρες», ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιείται ήδη για το επίδομα θέρμανσης, θα δίδεται η δυνατότητα να λαμβάνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις πολίτες που ζουν σε περιοχές όπου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρατηρούνται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα.

«Έρχεται» και φέτος έκτακτη επιταγή ακρίβειας με bonus 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και μακροχρόνια ανέργους.

Ειδικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, για τους συνταξιούχους που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ θα ορίζεται ότι θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Νοέμβριο 2023 λαμβάνουν οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη, προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

Οι προϋποθέσεις για το επίδομα ακρίβειας:

το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικόή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ
το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Διευκρινίζεται πως ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 202

η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.

Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, θα προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

Θα οροβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Παράλληλα για τους μακροχρόνια ανέργους θα προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ που καταβάλει η ΔΥΠΑ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.

Δικαιούχοι θα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:

Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2023
Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού

Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2022, κατά το φορολογικό έτος 2022, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης έχει ως εξής:

Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στη διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous

Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της ενίσχυσης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση

Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ)

Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.