«Κόβονται» 185.000 άτομα από επιστροφή φόρου – Τι λάθος έκαναν

Μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει για χιλιάδες άτομα στη χώρα μας που δεν μπορούν να λάβουν την επιστροφή φόρου.

«Κόβονται» 185.000 άτομα από επιστροφή φόρου - Τι λάθος έκαναν

Περίπου 185.000 άτομα επηρεάζονται με την επιστροφή φόρου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Αυτή τη στιγμή όπως είναι τα πράγματα δεν μπορούν να λάβουν τα χρήματα στο λογαριασμό.

Ποιο είναι το λάθος που έχει γίνει και τους έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση;

Γιατί έχουν «κοπεί» από την επιστροφή φόρου χιλιάδες άτομα

Ο λόγος είναι το… ΙΒΑΝ. Υπενθυμίζεται πως για το θέμα αυτό μίλησε στις 21 Μαρτίου ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής η Εφορία έχει περίπου 70 εκατ ευρώ σε επιστροφές φόρου και τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να τα δώσει στους δικαιούχους λόγω έλλειψης IBAN. «Είναι μεγάλο το νούμερο. Η εφαρμογή myAADE app δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν το IBAN τους, πατώντας στα “στοιχεία επικοινωνίας”. O πολίτης μπορεί ταυτόχρονα να δει ότι έχει επιστροφή φόρου. Εάν ο πολίτης ξέρει ότι έχει κάποια επιστροφή φόρου και την περιμένει, τότε μπορεί να ελέγξει εάν έχει βάλει το IBAN. Εάν δεν έχει βάλει το IBAN, τότε μπορεί να το βάλει και από εδώ (εννοεί την εφαρμογή). Οπότε αυτό θα βοηθήσει και εμάς», σημείωσε ο κ. Πιτσιλής.

Πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου. Όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου διαμορφώθηκαν στα 448 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024.

Από το ποσό αυτό τα 305 εκατ. ευρώ αφορούσαν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν υπερβεί τις 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 143 εκατ. ευρώ σχετίζονταν με εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες, αφού δεν έχει παρέλθει αντίστοιχο διάστημα των 90 ημερών. Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (άνω των 90 ημερών), δηλαδή από τα 305 εκατ. ευρώ, τα 220 εκατ. ευρώ ήταν τα ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.