Κουλουράκια με πορτοκάλι – Αφράτα και αρωματικά

Αν λατρεύεις το άρωμα του πορτοκαλιού και θέλεις ένα γλυκό σνακ που να συνοδεύει ιδανικά τον καφέ ή το τσάι σου, τότε αυτά τα κουλουράκια με πορτοκάλι είναι ό,τι πρέπει! Εύκολα, αφράτα και αρωματικά, θα γεμίσουν το σπίτι σου με τη ζεστή μυρωδιά των εσπεριδοειδών και θα γίνουν το αγαπημένο σου κέρασμα.

Κουλουράκια με πορτοκάλι – Αφράτα και αρωματικά

Τα κουλουράκια με πορτοκάλι είναι από τις πιο κλασικές και αγαπημένες συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Η υπέροχη μυρωδιά του πορτοκαλιού και η τραγανή υφή τους τα κάνουν ιδανικά για συνοδευτικό στον καφέ ή το τσάι. Αυτή η συνταγή είναι εύκολη, χωρίς πολύπλοκα υλικά και πετυχαίνει πάντα!

Υλικά (για περίπου 40 κουλουράκια)

  • 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 700-750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη και το ξύσμα. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.

Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού (προσοχή, αφρίζει!) και το προσθέτουμε στο μείγμα.

 Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, ζυμώνοντας απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε (κοτσίδες, στριφτά, στρογγυλά) και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντίσταση) για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Tips για τέλεια κουλουράκια!

  • Μην παραζυμώνετε τη ζύμη – θέλουμε να είναι μαλακή για αφράτα κουλουράκια!
  • Αν τα θέλετε πιο τραγανά, ψήστε τα λίγο παραπάνω.
  • Για επιπλέον άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κονιάκ ή κανέλα.
  • Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο για μέρες!