Λάδι: Η τιμή του εκτοξεύτηκε – Πού θα σταματήσει;

Η τιμή στο λάδι έχει εκτοξευθεί και συνεχώς αντί να μένει σταθερή ή ακόμη και να μειώνεται συνεχίζει να είναι ανοδική και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει.

Λάδι: Η τιμή του εκτοξεύτηκε - Πού θα σταματήσει;

Η τιμή στο λάδι έχει εκτοξευθεί και συνεχώς αντί να μένει σταθερή ή ακόμη και να μειώνεται συνεχίζει να είναι ανοδική και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει.

Πιο αναλυτικά στην κορυφή των ανατιμήσεων είναι το ελαιόλαδο αφού τα μπουκάλια με το ελαιόλαδο στάζουν πλέον… χρυσάφι και δεν πωλείται πουθενά κάτω από 10 ευρώ.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του λίτρου κυμαίνεται από 13,25-14,78 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, ενώ και στο «καλάθι του νοικοκυριού» έχει σκαρφαλώσει στα 10,75.

Το λάδι συνεχώς αυξάνεται στην τιμή του και κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσει – Δείτε αναλυτικά

Στην κορυφή των ανατιμήσεων είναι το ελαιόλαδο αφού τα μπουκάλια με το ελαιόλαδο στάζουν πλέον… χρυσάφι και δεν πωλείται πουθενά κάτω από 10 ευρώ. Η τιμή του λίτρου κυμαίνεται από 13,25-14,78 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, ενώ και στο «καλάθι του νοικοκυριού» έχει σκαρφαλώσει στα 10,75.

Την ίδια ώρα η αγορά κάνει «παιχνίδι» με τις τιμές των επόμενων μηνών.

«Η Ισπανία τον τελευταίο χειμώνα έχει βρει τις βροχοπτώσεις της και πάει καλά σε μερικές περιοχές όπως είναι η Ανδαλουσία. Αυτό τι σημαίνει; Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 8 ευρώ τώρα χωρίς να γίνονται εμπορικές πράξεις. Αυτό είναι μια πλασματική διαδικασία. Ο καταναλωτής δεν βλέπει καμία αλλαγή στο ράφι τώρα. Καμία αλλαγή», λέει ο Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ.

«Έρχεσαι στο σούπερ μάρκετ να πάρεις δυο πράγματα και φεύγει το 20σάρικο».

Ασημένιο… μετάλλιο στην ακρίβεια παίρνουν τα φρούτα με ανατιμήσεις 12,7%.

Από την χαμηλή τιμή παραγωγού στο χωράφι μέχρι το ράφι, ο καταναλωτής πληρώνει έως και τρεις φορές ακριβότερα τα αγροτικά προϊόντα.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες καταναλωτές για να πληρώνουν ακόμα και ένα λίτρο λάδι, αφού τα τελευταία χρονιά η ανοδική πορεία της τιμής του δεν έχει τέλος.

Η χώρα μας παραμένει ανάμεσα σε αυτές με τον υψηλότερο πληθωρισμό, με το λάδι να καταγράφει θλιβερή πρωτιά αγγίζοντας μέσα σε ένα χρόνο αύξηση 67%.

Ειδικότερα, φέτος το ελαιόλαδο πωλείται ακόμα και 14 ευρώ με το έξτρα παρθένο βιολογικό να φτάνει έως και τα €22,60 ενώ πριν από 2 χρόνια, κάποιος το έβρισκε 8,50 και 4 χρόνια πριν 10 ευρώ φθηνότερα!

Κλιματική αλλαγή, ξηρασία, έλλειψη κινήτρων και επιδοτήσεις- “ψίχουλα” οδηγούν σε μαρασμό την καλλιέργεια ελιάς στο νησί
Εφιάλτης στη Μεσόγειο λόγω της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να “ζωντανεύει” σε βάθος το πολύ μιας 20ετίας από τώρα, ως προς την παραγωγή του ελαιολάδου αλλά και άλλων προϊόντων, που οι καλλιέργειές τους είναι απαιτητικές σε νερό, με την Κρήτη και γενικότερα τη χώρα μας να φτάνει στο σημείο, αν δε ληφθεί μέριμνα από την Πολιτεία και την Ε.Ε., να εισάγει ελαιόλαδο ακόμα και από την Κίνα, που σήμερα αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη στον ελαιοπαραγωγικό τομέα, και όχι μόνο.

Το σενάριο αυτό υποστηρίζουν άνθρωποι-γνώστες της κατάστασης που μιλούν στο neakriti.gr σήμερα, σκιαγραφώντας μία κατάσταση μελλοντικής εγκατάλειψης του κρητικού ελαιώνα, αν δε στηριχθούν οι χιλιάδες παραγωγοί, τόσο σε θέματα επιδοτήσεων όσο και σε έργα υποδομών, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν!
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δημοσιεύει στην “ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ” ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) Μανόλης Γιαννούλης, σύμφωνα με τα οποία οι ιδιοκτήτες των ελαιοδέντρων στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 300.000.