Λεφτά με το «τσουβάλι» η ΑΑΔΕ: ΟΛΟΙ μπορούν να πάρουν 100-3.000 ευρώ με μια μοναδική προϋπόθεση

Έρχονται λεφτά με το τσουβάλι από την ΑΑΔΕ, καθώς όλοι μπορούν να λάβουν από 100 έως και 3000 ευρώ με μονάχα μία προϋπόθεση, η οποία είναι βασική.

Λεφτά με το «τσουβάλι» η ΑΑΔΕ: ΟΛΟΙ μπορούν να πάρουν 100-3.000 ευρώ με μια μοναδική προϋπόθεση

Έρχονται λεφτά με το τσουβάλι από την ΑΑΔΕ, καθώς όλοι μπορούν να λάβουν από 100 έως και 3000 ευρώ με μονάχα μία προϋπόθεση, η οποία είναι βασική.

Να αναφέρουμε ότι αρκετός κόσμος έχει τη δυνατότητα να λάβει από την ΑΑΔΕ πάρα πολλά χρήματα και συγκεκριμένα από 100 έως και 3000 ευρώ κάνοντας απλά μια καταγγελία που αφορά τη φορολογική παράβαση.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα κάνει «πρεμιέρα» το νέο καθεστώς της ΑΑΔΕ για απόδοση χρηματικού bonus σε εκείνους που θα κάνουν επώνυμες καταγγελίες φορολογικών παραβάσεων μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi».

Λεφτά με το τσουβάλι από την ΑΑΔΕ – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Μπόνους έως 3.000 ευρώ για καταγγελία φορολογικής παράβαση, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» θα δίνει η ΑΑΔΕ. Πιο συγκεκριμένα, εντός των επόμενων ημερών και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στη Βουλή, θα κάνει «πρεμιέρα» το νέο καθεστώς της ΑΑΔΕ για απόδοση χρηματικού bonus σε εκείνους που θα κάνουν επώνυμες καταγγελίες φορολογικών παραβάσεων μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi».

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αναμένεται να μπει σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο Πέμπτη (18.4.2024), και έτσι θα ενεργοποιηθούν και οι διατάξεις που προβλέπουν για πρώτη φορά την απόδοση bonus από την ΑΑΔΕ στον πολίτη που θα προβαίνει σε καταγγελία, μεταβάλλοντας έτσι το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα.

Οι δικαιούχοι των μπόνους

Με το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, λοιπόν, επιβραβεύονται οι πολίτες που καταγγέλλουν επωνύμως φορολογικές παραβάσεις.

Η διαδικασία μετά την καταγγελία θα προχωράει σε διενέργεια φορολογικού ελέγχου επί στοιχείων λιανικής πώλησης -δηλαδή σε παράβαση που έχει να κάνει με την απόδειξη προς τον πελάτη- και αφού τεκμηριωθεί η παράβαση, επιβάλλεται πρόστιμο στον παραβάτη για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία της ταμειακής μηχανής.

Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Έτσι, στις ανωτέρω περιπτώσεις, ο καταγγέλλων θα λάβει χρηματική επιβράβευση η οποία θα ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της απόδειξης για την οποία έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.

Η νέα διάταξη υπαγορεύει επίσης πως αν η καταγγελία αφορά σε περισσότερες αποδείξεις από τον ίδιο καταστηματάρχη, το χρηματικό bonus θα υπολογίζεται με βάση εκείνη με την μεγαλύτερη αξία.

Σε καμία από τις περιπτώσεις το bonus δεν θα υπολείπεται των 100 ευρώ, αλλά ούτε και θα υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την διάταξη, από το μπόνους, θα εξαιρούνται οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

Ας σημειωθεί, πως το bonus δεν θα εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Η καταβολή του ποσού του bonus θα διενεργείται, ως δαπάνη της ΑΑΔΕ με ένταλμα πληρωμής.

Τι ισχύει για όσους έχουν ήδη προβεί σε καταγγελίες

Ωστόσο, ήδη περί τους 300.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή «QR code appodixi» και συνολικά έχουν κατατεθεί 163.610 καταγγελίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Εξ αυτών, επώνυμες είναι οι 74.202. Η διάταξη δεν ξεκαθαρίζει εάν τα μπόνους θα αποδοθούν και με αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα δοθούν και σε όσους από τους 74.202 επώνυμους καταγγέλλοντες, αποδείχθηκε φορολογική παράβαση μετά από έλεγχο και επιβλήθηκαν πρόστιμα στον πωλητή.

Η παραπάνω λεπτομέρεια αναμένεται να αποσαφηνιστεί όταν εκδοθεί η σχετική απόφαση ενώ και ο Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε μιλώντας στην Βουλή την Δευτέρα (15.4.2024) πως θα υπάρξουν περαιτέρω κωδικοποιήσεις και αλλαγές που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, και στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που συζητείται στη Βουλή.