Λίγο πριν την Κυριακή για αλλαγή ώρας – Πότε ξεκινά η θερινή

Η αλλαγή ώρας, σε θερινή, είναι κοντά με τους Έλληνες πολίτες μάλιστα να καλούνται να βάλουν τα ρολόγια τους μία ώρα μπροστά.

Λίγο πριν την Κυριακή για αλλαγή ώρας - Πότε ξεκινά η θερινή

Η αλλαγή ώρας, από χειμερινή σε θερινή, είναι κοντά με όλους τους Έλληνες πολίτες μάλιστα να καλούνται να βάλουν τα ρολόγια τους μία ώρα μπροστά.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειώσουμε ότι η αλλαγή ώρας είναι μια πρακτική που συνεχίζεται και φέτος. Εκτός από τον Μάρτιο θα επαναληφθεί και τον Οκτώβριο, εκτός απροόπτου.

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει το 2019 υπέρ του τερματισμού της πρακτικής να αλλάζει η ώρα. Μάλιστα, πανευρωπαϊκή έρευνα είχε δείξει ότι η πλειονότητα των πολιτών συμφωνούσε να καταργηθεί η αλλαγή ώρας.

Πλησιάζει η αλλαγή ώρας σε θερινή – Δείτε παρακάτω

Η αλλαγή ώρας πλησιάζει, με τους πολίτες να καλούνται να βάλουν μπροστά τους δείκτες στα ρολόγια για να ξεκινήσει η θερινή ώρα. Η αλλαγή ώρας είναι μια πρακτική που συνεχίζεται και φέτος. Εκτός από τον Μάρτιο θα επαναληφθεί και τον Οκτώβριο, εκτός απροόπτου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει το 2019 υπέρ του τερματισμού της πρακτικής να αλλάζει η ώρα. Μάλιστα, πανευρωπαϊκή έρευνα είχε δείξει ότι η πλειονότητα των πολιτών συμφωνούσε να καταργηθεί η αλλαγή ώρας. Ωστόσο, η πανδημία κορονοϊού (αρχικά) και ο πόλεμος στην Ουκρανία (στη συνέχεια) καθυστέρησαν την υλοποίηση της απόφασης. Παρόλο που δεν υπάρχει νέο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση της αλλαγής ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα με τα «μπρος – πίσω στα ρολόγια» αναμένεται να ανοίξει εκ νέου στο μέλλον.

Την Κυριακή 31 Μαρτίου η αλλαγή ώρας σε θερινή

Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη αλλαγή ώρας για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2024 τα ρολόγια πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι από 03:00 τα ξημερώματα θα δείξουν 04:00, που είναι και η θερινή ώρα, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όταν και τα ρολόγια πηγαίνουν μία ώρα πίσω για να δείξουν τη χειμερινή.

Όπως συνέβη και πέρυσι, έτσι και φέτος, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε ανακοίνωση για το «πότε αλλάζει η ώρα» σε θερινή. Αναλυτικά: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001,σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Γιατί αλλάζει η ώρα

Η αλλαγή ώρας σε θερινή έγινε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης, προκειμένου να μπορέσει η Ευρώπη να εξοικονομήσει περισσότερη ενέργεια, εκμεταλλευόμενη τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη πηγαίνουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά και το φθινόπωρο γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω.

Πότε έγινε η πρώτη αλλαγή ώρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η πρώτη αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932, όταν τα ρολόγια πήγαν μια ώρα μπροστά. Γρήγορα, όμως, η συγκεκριμένη πρακτική εγκαταλείφθηκε για να επιστρέψει μερικές δεκαετίες αργότερα.

Το 1973, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή της ώρας σε θερινή σηματοδοτεί μία ώρα λιγότερη παραμονή στην… αγκαλιά του μορφέα, γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα επιλέξουν να κοιμηθούν νωρίτερα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.