Λιπαρά: Γιατί η υπερβολική κατανάλωσή τους καταστρέφει την υγεία

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αποκαλύπτει πώς η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά αποδυναμώνει τα ουδετερόφιλα – τα βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος – ήδη μέσα σε λίγες ημέρες. Οι επιπτώσεις είναι άμεσες και ανησυχητικές.

Λιπαρά: Γιατί η υπερβολική κατανάλωσή τους καταστρέφει την υγεία

Πόσο επιβαρυντική μπορεί να είναι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά για τον οργανισμό μας; Πέρα από τις γνωστές επιπτώσεις στην καρδιά και το βάρος, νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να αναδείξουν και μια ακόμη, λιγότερο γνωστή αλλά ιδιαίτερα σοβαρή συνέπεια: τη διάλυση της «πρώτης γραμμής άμυνας» απέναντι στα βακτήρια.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Immunology φανερώνει πως η πλούσια σε λιπαρά διατροφή βλάπτει σοβαρά τη λειτουργία των ουδετερόφιλων – των λευκών αιμοσφαιρίων που αναλαμβάνουν να εξολοθρεύσουν τα βακτήρια σε περίπτωση λοίμωξης. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, τα οποία κατανάλωσαν λιπαρή τροφή για διαφορετικά χρονικά διαστήματα – από μία εβδομάδα έως τέσσερις μήνες.

Η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικά την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος απέναντι σε βακτηριακές λοιμώξεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Immunology.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των ουδετερόφιλων – ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν βασικό ρόλο στην πρώτη αντίδραση του οργανισμού κατά των βακτηρίων. Συγκεκριμένα, σε πειράματα με αρσενικά ποντίκια που ακολούθησαν είτε ισορροπημένη διατροφή είτε δίαιτα όπου το 60% των θερμίδων προερχόταν από λίπος, παρατηρήθηκε ότι τα ουδετερόφιλα των ποντικιών που έτρωγαν πολλά λιπαρά ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στο να εξουδετερώνουν βακτήρια όπως το Pseudomonas aeruginosa, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ουδετερόφιλα που επηρεάστηκαν από τη λιπαρή διατροφή δεν παρουσίασαν αυξημένη φλεγμονώδη δραστηριότητα, όπως ίσως θα περίμενε κανείς. Αντιθέτως, παρήγαγαν λιγότερη ποσότητα του TNFα, ενός σημαντικού μορίου για τη φλεγμονώδη αντίδραση.

Λιπαρά: Γιατί η υπερβολική κατανάλωσή τους καταστρέφει την υγεία

Χάρη σε προχωρημένες γενετικές αναλύσεις, αποκαλύφθηκε ότι τα κύτταρα αυτά άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζονται την ενέργεια – εγκαταλείποντας τη γλυκόζη και στρεφόμενα προς την καύση και αποθήκευση λίπους. Αυτή η μεταβολική αλλαγή φαίνεται να ευθύνεται για τη μειωμένη ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν λοιμώξεις.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι βλαβερές συνέπειες εμφανίστηκαν πολύ γρήγορα – ακόμα και μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από την έναρξη της λιπαρής διατροφής. Επίσης, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι ακόμα και μια σύντομη έκθεση των ουδετερόφιλων σε κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι αρκετή για να διαταράξει τη λειτουργία τους.

Τα πειράματα έδειξαν επίσης πως τα ουδετερόφιλα σε ποντίκια που κατανάλωναν πολλά λιπαρά παρήγαγαν λιγότερες NETs – δομές που μοιάζουν με δίχτυα και παγιδεύουν παθογόνα. Αυτό προσθέτει έναν ακόμη λόγο που εξηγεί γιατί το ανοσοποιητικό αποδυναμώνεται με μια τέτοια διατροφή.

Με την παχυσαρκία να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, τα ευρήματα αυτά έχουν μεγάλη σημασία, καθώς μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς το φαγητό επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού. Σύμφωνα με τον Δρ. Κανακαντούργκα Σίνγκερ, επικεφαλής της μελέτης, στόχος τους είναι να βρουν τρόπους να αντιστρέψουν αυτή τη δυσλειτουργία των ουδετερόφιλων σε άτομα που έχουν επηρεαστεί από διατροφή πλούσια σε λιπαρά.