Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτό δεν ξανάγινε! Τι θα πληρώσουν οι πολίτες

Το παρακάτω γεγονός που θα δείτε δεν έχει ξαναγίνει. Οι λογαριασμοί ρεύματος θα έχουν νέο χαράτσι και οι πολίτες θα πληρώσουν κι άλλα λεφτά.

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτό δεν ξανάγινε! Τι θα πληρώσουν οι πολίτες

Το παρακάτω γεγονός που θα δείτε δεν έχει ξαναγίνει. Οι λογαριασμοί ρεύματος θα έχουν από εδώ και στο εξής νέο χαράτσι και οι πολίτες θα πληρώσουν κι άλλα λεφτά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μεγάλη χασούρα από τις ρευματοκλοπές, οι οποίες υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ, έρχεται να καλυφθεί με νέο «χαράτσι» στους λογαριασμούς ρεύματος.

Από εκεί και πέρα τη λύση θα δώσουν οι συνεπείς πολίτες που πληρώνουν στην ώρα τους τους λογαριασμούς ρεύματος. Το φίδι από την τρύπα θα το βγάλουν οι πολίτες καθώς πρέπει να πληρώσουν νέο χαράτσι στους λογαριασμούς.

Οι λογαριασμοί ρεύματος και το νέο χαράτσι – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρετε

Η μεγάλη χασούρα από τις ρευματοκλοπές, οι οποίες υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ, έρχεται να καλυφθεί με νέο «χαράτσι» στους λογαριασμούς ρεύματος.
Την λύση θα δώσουν οι συνεπείς πολίτες που πληρώνουν στην ώρα τους τους λογαριασμούς ρεύματος. Το φίδι από την τρύπα λοιπόν θα το βγάλουν οι πολίτες καθώς θα κληθούν να πληρώσουν με νέο χαράτσι στους λογαριασμούς την αδυναμία του κράτους να λύσει το ζήτημα των ρευματοκλοπών.

Οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική αγορά υποχωρούν, όμως οι τιμές στη λιανική παραμένουν σταθερές ή ακόμη και αυξάνονται.

«Έχουμε μία καθοδική πορεία στη χονδρική αγορά του ρεύματος. Ξεκίνησε από τον Ιανουάριο και από την 1η Απριλίου έχει ξεκινήσει ελαφρά άνοδος της λιανικής τιμής. Όλοι οι πάροχοι «τσίμπησαν» τον Απρίλιο για να κλείσουν σταδιακά την «τρύπα» λόγω των ρευματοκλοπών», είπε στο Mega και την εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Οι αιτίες αύξησης της λιανικής τιμής ρεύματος είναι οι εξής:

  • Ρευματοκλοπή σε ποσοστό 4,85%
  • Φυσιολογικές απώλειες μεταφοράς ρεύματος από το δίκτυο σε ποσοστό 5,17%
  • Μη καταμέτρηση και καταλογισμό χρεώσεων από χιλιάδες μετρητές καταναλωτών σε ποσοστό 3,53%

Σύμφωνα με το ienergia, ο πάροχοι έχουν ήδη καταβάλει για απώλειες δικτύου και κλοπές ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω παράνομων συνδέσεων, 1,6 δισ. για την περίοδο 2021-2022. Θέση τους είναι ότι το κόστος τουλάχιστον των ρευματοκλοπών και των ελλιπών μετρήσεων θα πρέπει κατά το μεγαλύτερο μέρος να βαρύνει τον διαχειριστή, που είναι και ο αρμόδιος για τον περιορισμό του φαινομένου και το ζήτημα έχει τεθεί ήδη στη ΡΑΑΕΥ, η οποία έχει βάλει στόχους στον διαχειριστή για τη μείωση των ρευματοκλοπών κατά μέσον όρο 2% ετησίως το διάστημα 2021-2024, έναντι ποινών.

Οι στόχοι αυτοί, σύμφωνα με την αγορά, θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλοί ενώ στο μεταξύ δεν έχουν επιτευχθεί. Αντιθέτως, όπως επιβεβαιώνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι ρευματοκλοπές από 4,9% το 2021 αυξήθηκαν σε 5,32% της συνολικής κατανάλωσης το 2022 και οι τεχνικές από 5,1% το 2021 σε 5,88% το 2022.

Το ζήτημα απασχολεί και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, η οποία ανακοίνωσε από τον περασμένο Νοέμβριο μέτρα κατά των ρευματοκλοπών, τα οποία όμως δεν έχει θεσμοθετήσει ακόμη. Αναγνωρίζει δε ότι το ζήτημα πρέπει να το ξαναδεί και η ΡΑΑΕΥ με μεγαλύτερη αυστηρότητα ως προς τις υποχρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ.

Μπορεί η κυβέρνηση να είχε εξαγγείλει βαριές ποινές για τη ρευματοκλοπή, αλλά στο σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΝ αυτές είναι «άφαντες».
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της ρευματοκλοπής δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των αυστηρών μέτρων που είχε παρουσιάσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προαναγγέλλοντας τη θεσμοθέτησή τους. Ενδεικτικά, στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση δεν γίνεται καμία αναφορά για αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων που κλέβουν ρεύμα.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, σε ότι αφορά στις ρευματοκλοπές προβλέπονται βαριές συνέπειες όχι μόνο για αυτούς που κλέβουν το ρεύμα, αλλά και για εκείνους που βοηθούν να συνδέσουν το ρεύμα από άλλες γραμμές.

Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται ότι σε περίπτωση αλλαγής χρήστη – καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματικής χρήσης ο νέος χρήστης οφείλει να προσκομίσει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης, με στόχο την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και τον περιορισμό των κρουσμάτων παρέμβασης στον μετρητή, ώστε να μην καταγράφεται ένα μεγάλο μέρος ή και το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται.

Επιπλέον, η διάταξη βάζει στο «στόχαστρο» τους ηλεκτρολόγους που προχωρούν σε ανάλογες λαθροχειρίες. Έτσι, αν ένας ηλεκτρολόγος καταδικαστεί αμετάκλητα για συμμετοχή ή συνέργεια σε ρευματοκλοπή, τότε θα του αφαιρείται οριστικά η άδεια.