Λογαριασμοί ρεύματος: Απίστευτη εξέλιξη με το πράσινο τιμολόγιο

Μεγάλη ανατροπή και παράλληλα απίστευτη εξέλιξη παρατηρούμε πως έχουν οι λογαριασμοί ρεύματος με τα χρωματιστά τιμολόγια.

Λογαριασμοί ρεύματος: Απίστευτη εξέλιξη με το πράσινο τιμολόγιο

Μεγάλη ανατροπή και παράλληλα απίστευτη εξέλιξη παρατηρούμε πως έχουν έπειτα από ένα σημαντικά μεγάλο διάστημα οι λογαριασμοί ρεύματος με τα χρωματιστά τιμολόγια.

Πιο συγκεκριμένα οι πολίτες όταν είχαν βγει αυτά τα τιμολόγια αλλά και ένα διάστημα πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται είχαν κληθεί να επιλέξουν κάποιο από τα χρώματα με το πράσινο να το διαλέγουν οι περισσότεροι.

Ωστόσο με βάση τα σημερινά δεδομένα υπάρχει ανατροπή στην όλη υπόθεση, η οποία χαρακτηρίζεται κι ως απίστευτη εξέλιξη, καθώς πλέον δεν επιλέγει ο περισσότερος κόσμος το πράσινο τιμολόγιο αλλά το κίτρινο.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία για τα κόστη των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προκύπτουν από τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Κεφάλαιο «Λογαριασμοί ρεύματος» – Απίστευτη εξέλιξη με το πράσινο τιμολόγιο

Οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος «τρέχουν» με τα νέα τιμολόγια και από ότι φαίνεται ένα χρώμα θα είναι σταθερά το φθηνότερο.
Το κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος, δηλαδή το κυμαινόμενο, αναδείχθηκε κατά μέσο όρο το φθηνότερο του Φεβρουαρίου και από ότι φαίνεται θα είναι και το φθηνότερο του Μαρτίου.

Τα στοιχεία για τα κόστη των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προκύπτουν από τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Οι τιμές στα κυμαινόμενα προϊόντα για τον μήνα Φεβρουάριο ξεκινούν από τα 10,9 και φτάνουν μέχρι τα 13,43 λεπτά/KWh, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 11,86 λεπτά/KWh. Αντίστοιχα στα πράσινα τιμολόγια του Φεβρουαρίου η μέση τιμή ήταν στα 13,1 λεπτά/KWh, με τη μικρότερη τιμή να είναι στα 11 λεπτά/KWh και την υψηλότερη στα 14,65 λεπτά/KWh.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η διαφορά αυτή στις τιμές των κίτρινων και των πράσινων τιμολογίων οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να ενσωματώσουν το ρίσκο της πρόβλεψης της εξέλιξης των χονδρεμπορικών τιμών, κάτι που αντίστοιχα ισχύει για τα ειδικά πράσινα τιμολόγια.

Το ίδιο μοτίβο καταγράφεται και για τα τιμολόγια του Μαρτίου, τουλάχιστον για τις δύο εταιρείες που έχουν ήδη ανακοινώσει τα ex ante κίτρινα τιμολόγια. Ο ένας πάροχος προσφέρει το κίτρινο τιμολόγια στα 9,523 λεπτά/KWh, όταν στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή είναι στα 10,827 λεπτά/KWh και ο άλλος έχει ανακοινώσει τιμή 9,176 λεπτά/KWh για το κίτρινο τιμολόγιο, όταν στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή είναι στα 10,776 λεπτά/KWh.

Σε ό,τι αφορά τον Μάρτιο, φαίνεται πως η πλειονότητα των καταναλωτών στρέφεται στα κίτρινα τιμολόγια, τα οποία αναμένεται να κινηθούν κάτω από τα 10 λεπτά/KWh, σε ένα εύρος μεταξύ 8 και 9 λεπτών/KWh. Αξίζει να σημειωθεί πως για τα κίτρινα τιμολόγια, υπάρχει κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά μήνα, με τη δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης χωρίς πληρωμή ρήτρας να συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα. Στα αρνητικά του συγκεκριμένου τιμολογίου είναι το γεγονός ότι οι τιμές μπορούν να μεταβληθούν, καθώς η χρέωση ανά μήνα εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της αγοράς του ρεύματος.

Διπλό είναι το μέτωπο των ελλειμμάτων στους ειδικούς λογαριασμούς Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και ΑΠΕ που εξακολουθούν να διευρύνονται, φτάνοντας σήμερα συνολικά σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ, μια μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε κυρίως από την αφαίμαξη των δύο λογαριασμών για τις άκριτες επιδοτήσεις της κυβέρνησης στο ρεύμα, με βάση τα πανάκριβα τιμολόγια που ανακοίνωναν κάθε μήνα οι προμηθευτές. Θυμίζουμε ότι μέρος της χρηματοδότησης των δύο λογαριασμών (ΕΛΥΚΩ και ΕΛΑΠΕ) προέρχεται από τις αντίστοιχες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, δηλαδή χρεώσεις ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ).

Για φέτος η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αποφάσισε οι σχετικές χρεώσεις να παραμείνουν αμετάβλητες για τους καταναλωτές (στο 0,017 ευρώ/κιλοβατώρα το ΕΤΜΕΑΡ και στο 0,0069 ευρώ/κιλοβατώρα οι ΥΚΩ), ενώ εισηγήθηκε να υπάρξει χρηματοδότηση των δύο λογαριασμών από άλλες πηγές, όπως ο κρατικός προϋπολογισμός, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Ζήτησε, πάντως, από το υπουργείο Ενέργειας για το ΕΤΜΕΑΡ, μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου, να της παράσχει τη δυνατότητα επικαιροποίησης της πρότασής της ανάλογα με την πορεία εσόδων-εξόδων του ΕΛΑΠΕ. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ήδη από το 2022 έχει θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση η δυνατότητα αύξησης των χρεώσεων ΥΚΩ και μάλιστα της τάξης του 146% (για καταναλώσεις έως 1.600 κιλοβατώρες/τετράμηνο), που προς το παρόν έχει παγώσει.

Στο μεταξύ, ήδη αυξήθηκαν τα μερίδια των εσόδων από τους ρύπους για το 2024, καθώς βάσει της πρόσφατης απόφασης του ΥΠΕΝ ποσοστό 14,61% (από 3,8% πέρυσι) θα κατευθυνθεί στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, ενώ ένα ποσοστό 45,82% οδεύει στο ΤΕΜ, αν και πλέον δεν έχει το βάρος των οριζόντιων επιδοτήσεων.

Η αγωνία των προμηθευτών

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) επανήλθε στο θέμα με νέα επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ, αναφερόμενος στην ελλειμματικότητα των λογαριασμών (που τοποθετεί συνολικά σε 440 εκατομμύρια) και στον ρόλο των προμηθευτών που εισπράττουν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, μιλώντας για «δομική ασυμμετρία» ως προς τις συνθήκες του ανταγωνισμού στην προμήθεια. Ιδίως, όμως, επισημαίνει την ανάγκη άμεσης χορήγησης εργαλείων είσπραξης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων από τους τελικούς καταναλωτές και μάλιστα προτείνει είτε την επαναφορά του δικαιώματος του παλαιού προμηθευτή να υποβάλλει εντολή αποκοπής για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών του είτε την ενημέρωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που δεν έχουν καταβληθεί και την είσπραξη αυτών μέσω ΑΑΔΕ από τον τελικό καταναλωτή.