Λογαριασμοί ρεύματος: Άσχημα νέα για ΟΛΟΥΣ

Οι λογαριασμοί ρεύματος όταν έρχονται δεν είναι κι ότι καλύτερο για εμάς διότι αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε χρήματα και να κάνουμε έξοδα.

Λογαριασμοί ρεύματος: Άσχημα νέα για ΟΛΟΥΣ

Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο από μόνοι τους, καθώς όταν έρχονται δεν είναι κι ότι καλύτερο για εμάς διότι αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε χρήματα και να κάνουμε έξοδα.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη χασούρα από τις ρευματοκλοπές, οι οποίες υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ, έρχεται να καλυφθεί με νέο «χαράτσι» στους λογαριασμούς ρεύματος.

Επιπλέον την λύση θα δώσουν οι συνεπείς πολίτες που πληρώνουν στην ώρα τους τους λογαριασμούς ρεύματος. Το φίδι από την τρύπα θα το βγάλουν οι πολίτες καθώς θα κληθούν να πληρώσουν με νέο χαράτσι στους λογαριασμούς την αδυναμία του κράτους να λύσει το ζήτημα των ρευματοκλοπών.

Άσχημα νέα για όλους φέρνουν οι λογαριασμοί ρεύματος – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Η μεγάλη χασούρα από τις ρευματοκλοπές, οι οποίες υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ, έρχεται να καλυφθεί με νέο «χαράτσι» στους λογαριασμούς ρεύματος.

Την λύση θα δώσουν οι συνεπείς πολίτες που πληρώνουν στην ώρα τους τους λογαριασμούς ρεύματος. Το φίδι από την τρύπα λοιπόν θα το βγάλουν οι πολίτες καθώς θα κληθούν να πληρώσουν με νέο χαράτσι στους λογαριασμούς την αδυναμία του κράτους να λύσει το ζήτημα των ρευματοκλοπών.

Οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική αγορά υποχωρούν, όμως οι τιμές στη λιανική παραμένουν σταθερές ή ακόμη και αυξάνονται.

«Έχουμε μία καθοδική πορεία στη χονδρική αγορά του ρεύματος. Ξεκίνησε από τον Ιανουάριο και από την 1η Απριλίου έχει ξεκινήσει ελαφρά άνοδος της λιανικής τιμής. Όλοι οι πάροχοι «τσίμπησαν» τον Απρίλιο για να κλείσουν σταδιακά την «τρύπα» λόγω των ρευματοκλοπών», είπε στο Mega και την εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Οι αιτίες αύξησης της λιανικής τιμής ρεύματος είναι οι εξής:

  • Ρευματοκλοπή σε ποσοστό 4,85%
  • Φυσιολογικές απώλειες μεταφοράς ρεύματος από το δίκτυο σε ποσοστό 5,17%
  • Μη καταμέτρηση και καταλογισμό χρεώσεων από χιλιάδες μετρητές καταναλωτών σε ποσοστό 3,53%

Σύμφωνα με το ienergia, ο πάροχοι έχουν ήδη καταβάλει για απώλειες δικτύου και κλοπές ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω παράνομων συνδέσεων, 1,6 δισ. για την περίοδο 2021-2022. Θέση τους είναι ότι το κόστος τουλάχιστον των ρευματοκλοπών και των ελλιπών μετρήσεων θα πρέπει κατά το μεγαλύτερο μέρος να βαρύνει τον διαχειριστή, που είναι και ο αρμόδιος για τον περιορισμό του φαινομένου και το ζήτημα έχει τεθεί ήδη στη ΡΑΑΕΥ, η οποία έχει βάλει στόχους στον διαχειριστή για τη μείωση των ρευματοκλοπών κατά μέσον όρο 2% ετησίως το διάστημα 2021-2024, έναντι ποινών.

Οι στόχοι αυτοί, σύμφωνα με την αγορά, θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλοί ενώ στο μεταξύ δεν έχουν επιτευχθεί. Αντιθέτως, όπως επιβεβαιώνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι ρευματοκλοπές από 4,9% το 2021 αυξήθηκαν σε 5,32% της συνολικής κατανάλωσης το 2022 και οι τεχνικές από 5,1% το 2021 σε 5,88% το 2022.

Το ζήτημα απασχολεί και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, η οποία ανακοίνωσε από τον περασμένο Νοέμβριο μέτρα κατά των ρευματοκλοπών, τα οποία όμως δεν έχει θεσμοθετήσει ακόμη. Αναγνωρίζει δε ότι το ζήτημα πρέπει να το ξαναδεί και η ΡΑΑΕΥ με μεγαλύτερη αυστηρότητα ως προς τις υποχρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ.

Σενάρια για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ μελετά η κυβέρνηση, για να «κλείσει» το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, στον οποίο καταλήγει η συγκεκριμένη ρυθμιζόμενη χρέωση. Αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, οι σκέψεις είναι για μία μικρή μονοψήφια αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία δεν θα προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των καταναλωτών.

Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού, από τον οποίο καλύπτεται το ποσοστό του εγγυημένου εσόδου των έργων με λειτουργική ενίσχυση, που δεν αποκομίζουν από τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στο Delphi Economic Forum ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, ο Λογαριασμός έκλεισε το 2023 με λογιστικό έλλειμμα της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ διαχώρισε το λογιστικό έλλειμμα από το ταμειακό ισοζύγιο, καθώς το δεύτερο επηρεάζει το κατά πόσο θα αποζημιωθούν στην ώρα τους οι παραγωγοί. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε το λογιστικό έλλειμμα πρόκειται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024, κάτι που καθιστά πιθανό να επηρεαστεί το ταμειακό ισοζύγιο. Το ενδεχόμενο αυτό θα σήμαινε ότι θα ξεκινήσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών.

Σταθερή για μία 4ετία

Η αναμενόμενη διόγκωση του ελλείμματος θα προκύψει από το γεγονός ότι το 2024 προβλέπεται σημαντική υποχώρηση των τιμών στην αγορά ενέργειας, η οποία θα μειώσει τις απολαβές των μονάδων από την αγορά και επομένως θα αυξήσει τα ποσά που «φεύγουν» από τον Ειδικό Λογαριασμό για να καλυφθεί το εγγυημένο έσοδο. Στη συγκεκριμένη παράμετρο, όπως είναι φυσικό, η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η Χρέωση Βάσης του ΕΤΜΕΑΡ είναι στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, επί της οποίας υπολογίζεται η επιβάρυνση για κάθε κατηγορία καταναλωτών. Τα νοικοκυριά, για παράδειγμα, καταβάλλουν το 100% της Χρέωσης Βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χρέωση Βάσης ήταν μεγαλύτερη πριν από το 2019, στα 22,67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση, ο κ. Γιαρέντης τάχθηκε υπέρ της αύξησης, σημειώνοντας ότι η μειωμένη τιμή παρέμεινε σταθερή για μία τετραετία λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία πλέον έχει παρέλθει. Τόνισε μάλιστα πως κάποια στιγμή πρέπει η χρέωση να προσεγγίσει τα πραγματικά δεδομένα, αλλά τα επίπεδα που επικρατούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα έσοδα από τους ρύπους

Όπως ανέφερε, η επιβάρυνση στη Γερμανία είναι 96 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ στη Δυτική Ευρώπη στα 30 με 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Υπογράμμισε πως μία εναλλακτική λύση θα ήταν να αυξηθεί το ποσοστό που καταλήγει στον Ειδικό Λογαριασμό, από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων.

Το ποσοστό αυτό έχει καθοριστεί για το 2024 στο 14,6%. Σύμφωνα ωστόσο με τον επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ, μία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ θα απελευθέρωνε κεφάλαια ώστε να ενισχυθεί το ποσοστό των ρύπων που δίνεται στη βιομηχανία, ώστε να περιορισθεί το βιομηχανικό κόστος, το οποίο επηρεάζει το σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ προς το ΥΠΕΝ για το 2024 ήταν να διατηρηθεί η χρέωση στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ωστόσο, ζητούσε από το ΥΠΕΝ να της δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει σε επικαιροποιημένη πρόταση για τη χρέωση μετά το τέλος του 6μηνου του έτους, ανάλογα με την πορεία εσόδων και εξόδων.