Λογαριασμοί ρεύματος: Νέα αλλαγή για όλους – Τι καταργείται

Διαφοροποιείται το σκηνικό στους λογαριασμούς ρεύματος με την απόφαση που ελήφθη να επηρεάζει όλα τα νοικοκυριά.

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέα αλλαγή για όλους - Τι καταργείται

Η αλήθεια είναι ότι οι λογαριασμοί ρεύματος μονοπωλούν το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα…

Ο κόσμος μέχρι και το τέλος του προηγούμενου μήνα προσπαθούσε να κάνει την καλύτερη επιλογή χρώματος για τα τιμολόγια.

Ακόμα δεν μπορούν να βγουν αρκετά συμπεράσματα, κάτι το οποίο θα είναι πιο εύκολο να γίνει μετά από ορισμένους μήνες.

Πάντως, έχει έρθει μια νέα αλλαγή που αλλάζει το τοπίο σχετικά με την πληρωμή των λογαριασμών.

Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος

Ειδικότερα, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μετράει πλέον τις καταναλώσεις μήνα – μήνα τελειώνοντας έτσι τους έναντι και τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η καταμέτρηση γίνεται σε 4μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα ένας πάροχος ο οποίος εκδίδει μηνιαίους λογαριασμούς, να χρειάζεται να εκδίδει τρεις έναντι λογαριασμούς πριν τον επόμενο εκκαθαριστικό.

Οι αλλαγές που προωθούνται θα έχουν ως αποτέλεσμα σε κάθε λογαριασμό τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσουν να πληρώνουν για την ενέργεια που έχουν πραγματικά καταναλώσει.

“Δώσαμε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ και από τους πρώτους μήνες του 2024 -θα δούμε σε ποιο μήνα θα γίνει- ο ΔΕΔΔΗΕ θα μετράει πλέον κάθε μήνα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας και πρόσθεσε πως έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις από τον Διαχειριστή ότι διαθέτει το προσωπικό για να “πυκνώσει” τις επισκέψεις σε όλα τα “ρολόγια” ανά την επικράτεια.

Τα πρώτα δείγματα δείχνουν κέρδος για τους πολίτες

Λαμβάνοντας υπόψη την χαμηλότερη χρέωση που παρέχεται τον Ιανουάριο, στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο, η τελική τιμή χρέωσης για κατανάλωση κάτω των 500 kWh διαμορφώνεται σε 0,13635 ευρώ/kWh, όταν στο αντίστοιχο τιμολόγιο τον Δεκέμβριο του 2023 οι τιμές διαμορφώνονταν σε 0,145 ευρώ/kWh με επιδότηση και σε 0,17 ευρώ/kWh χωρίς την επιδότηση.

Αυτό σημαίνει πως, το πράσινο τιμολόγιο είναι πιο οικονομικό κατά 0,0336 ευρώ αν συγκριθεί με την τιμή προ επιδότησης και κατά 0,00865 ευρώ σε σχέση με την τιμή μετά την επιδότηση.

Με αυτά τα δεδομένα, το μηνιαίο κέρδος για τον καταναλωτή διαμορφώνεται σε 16,8 ευρώ προ επιδότησης και 4,3 ευρώ μετά επιδότησης, για κατανάλωση 500 kWh τον μήνα, με την προϋπόθεση πως θα διατηρηθούν αυτές οι διαφορές. Αντίστοιχα, το ετήσιο κέρδος 201,9 ευρώ προ επιδότησης και 51,9 ευρώ μετά επιδότησης.