Μαρινάκης: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν πρέπει να είναι στις θέσεις 15-20»

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης ανέφερε πως δε δέχεται να είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο στις θέσεις 15-20 αλλά πιο ψηλά.

Μαρινάκης: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν πρέπει να είναι στις θέσεις 15-20»

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε στη Γενική Συνέλευση της Σούπερ Λίγκας ο πρόεδρός της, Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ εστίασε επίσης στον σχεδιασμό της επόμενης τριετίας.

Στο πλαίσιο της Γ.Σ. και στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης του ποδοσφαίρου στη χώρα και μίλησε για τους άξονες επί των οποίων θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος: επαγγελματική διαιτησία, αυτόνομο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, οικονομική ευμάρεια.

Η τοποθέτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη:

Θα ήθελα να πω στο σώμα της γενικής συνέλευσης μερικά πράγματα για τους στόχους και το μέλλον του Συνεταιρισμού. Νομίζω η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου από μια ελληνική ομάδα, δεν έχει σχέση αν είναι ο Ολυμπιακός, είναι ένα σημάδι ότι όλοι μπορούμε καλυτέρα, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί καλύτερα. Και για να το αναβαθμίσουμε, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί.

Νομίζω ότι βοηθάει ότι πάμε σε μια νέα μέρα και με την ΕΠΟ, την ομοσπονδία και πλέον θα μπορούμε να συνεννοηθούμε για βασικά ζητήματα. Δε δέχομαι να είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο στις θέσεις 15-20 του UEFA ranking, όταν μπορεί να είναι στις πρώτες 12 θέσεις και αυτό είναι βασικός στόχος μας. Δεν είναι δυνατόν το πρωτάθλημα για παράδειγμα της Αυστρίας να έχει αποτίμηση οικονομική 50-60 εκατομμύρια πάνω από το ελληνικό.

Να μιλήσουμε λοιπόν για το σχεδιασμό της επόμενης τριετίας. Αλλαγή του φορμάτ της λίγκας για ενα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και μέσα στα επόμενα χρόνια η σούπερ λιγκ να εντάξει και μια σούπερ λιγκ 2 με 15 ομάδες συν τις 3 β ομάδες στην οποία θα αγωνίζονται ομάδες με πραγματικούς ιδιοκτήτες και κριτήρια αυστηρά για γήπεδα, προπονητικό, μετοχικό κεφάλαιο κλπ.

Η Ελλάδα να βρεθεί στο τοπ 12 του ranking της UEFA. Να βρεθούν πόροι και τρόποι ώστε το Ελληνικό Πρωτάθλημα να έχει καινούρια γήπεδα όπως συμβαίνει σε όλα τα πρωταθλήματα που είναι παρόμοια με εμάς στην Ευρώπη. Μεγιστοποίηση της αξίας των Ελλήνων προπονητών και ποδοσφαιριστών. Απομάκρυνση από το σώμα του ποδοσφαίρου, παραβατικών και στοιχηματζήδων με την ύπαρξη συγκεκριμένων κριτηρίων συμμετοχής για τις ομάδες.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να αποφασίζει για τη μοίρα του σε όλους τους τομείς με την αναβάθμιση των υπηρεσιών της λίγκας αλλά και την μέγιστη αυτονομία σε βασικούς άξονες, στα πρότυπα της Premier League, ώστε να φτάσουμε γρήγορα στα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ένα αυτόνομο και δυνατό οικονομικό πρωτάθλημα συμφέρει και την Ομοσπονδία (ΕΠΟ) αφού θα φέρει έσοδα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αλλά και την Εθνική ομάδα.

Ενεργοποίηση της Επαγγελματικής Διαιτησίας σε συνεργασία με την ΚΕΔ και με απ ευθείας ανάθεση σε ότι αφορά στα πρόσωπα από την UEFA και με ανθρώπους όπως έχω ξαναπεί που οι Έλληνες παράγοντες ούτε θα ξέρουν, ούτε θα μάθουν. Και κάτι που ξέρω πως σας αφορά όλους, μας αφορά όλους, η οικονομική άνθηση του συνεταιρισμού και οι νέοι πόροι για τις ομάδες. Και εδώ θα σταθώ λίγο παραπάνω.

-Η Σούπερ Λιγκ εκτός από τον κεντρικό χορηγό θα χρειαστεί και την Κεντρική Τηλεοπτική Διαχείριση ώστε να βελτιστοποιήσουμε το έσοδο για όλους. Τα χρήματα που δίνονται σε όλη την Ευρώπη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι απείρως περισσότερα και θα τα διεκδικήσουμε πλέον και στην Ελλάδα.

-Στον επόμενο χρόνο και για την Σούπερ Λιγκ 2, θα υπάρχει τηλεοπτικό συμβόλαιο που πιστεύω ότι θα βρούμε κοντά στα 4-5 εκατομμύρια, ξεχωριστό από αυτό που θα έχει η Σούπερ Λιγκ.

-Χορηγίες σε όλους τους τομείς που θα αλλάξουν το τοπίο αφού όλη η Λίγκα θα γίνει ένα νέο προϊόν.

-Μεγαλύτερη ενίσχυση από τον Φόρο του Στοιχήματος

-Σημαντικότερες οικονομικές διορθώσεις και τομές στις οικονομικές σχέσεις με ΕΠΟ

-Δικαιότερη φορολόγηση και εξορθολογισμός των οικονομικών σχέσεων με την Πολιτεία».