Market Pass 3 και νέα επιταγή ακρίβειας – Πιθανά ποσά και δικαιούχοι

Είναι πολύ πιθανό μέσα στον επόμενο καιρό και συγκεκριμένα προς το τέλος του έτους να έχουμε νέο Market Pass 3 και επίσης νέα επιταγή ακρίβειας με τους δικαιούχους να βρίσκονται στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων ανθρώπων. Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Γάζα αλλά και το γεγονός ότι το κεφάλαιο της «ακρίβειας» είναι αρκετά μεγάλο και πονεμένο […]

Market Pass 3 και νέα επιταγή ακρίβειας - Πιθανά ποσά και δικαιούχοι

Είναι πολύ πιθανό μέσα στον επόμενο καιρό και συγκεκριμένα προς το τέλος του έτους να έχουμε νέο Market Pass 3 και επίσης νέα επιταγή ακρίβειας με τους δικαιούχους να βρίσκονται στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων ανθρώπων.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Γάζα αλλά και το γεγονός ότι το κεφάλαιο της «ακρίβειας» είναι αρκετά μεγάλο και πονεμένο για τον περισσότερο κόσμο που έχει επιλέξει να ζει στη χώρα μας, η κυβέρνηση ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της, προκειμένου να βοηθήσει με τον τρόπο της.

Πιο αναλυτικά μέχρι το φινάλε του 2023 αναμένεται να έχουμε νέο Market Pass 2 και νέα επιταγή ακρίβειας, τα οποία θα αφορούν μονάχα την κατηγορία ανθρώπων που βρίσκονται στους οικονομικά ευάλωτους και δεν μπορούν να ζήσουν με την άνεση που θα επιθυμούσαν.

Αυτό σημαίνει πως προς το τέλος του 2023 η κυβέρνηση σχεδιάζει για τους οικονομικά ευάλωτους Έλληνες πολίτες ένα πακέτο στήριξης ύψους 400-500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο φυσικά δεν είναι δεδομένο αλλά υπάρχει η διάθεση να υλοποιηθεί.

Έρχεται νέο Market Pass 3 και νέα επιταγή ακρίβειας – Όλες οι λεπτομέρειες

Η σταθερά καλή πορεία του προϋπολογισμού για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου με την καθαρή υπέρβαση εσόδων να φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ αλλά και οι διαδοχικές αυξήσεις στα τρόφιμα και γενικότερα στο κόστος ζωής φέρνουν πιο κοντά ένα νέο πακέτο στήριξης για τους οικονομικά ευάλωτους στο φινάλε του 2023.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΓΛΚ, τα φορολογικά έσοδα καταγράφουν μια «μικτή» υπέρβαση 3,15 δισ. ευρώ. Αν από το ποσό αυτό αφαιρεθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 (470 εκατ. ευρώ), οι τελευταίες δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ του 2022 (360 εκατ. ευρώ), οι οποίες αποπληρώθηκαν έως το τέλος Φεβρουαρίου, και η αύξηση στις επιστροφές φόρων ύψους 561 εκατ. ευρώ, καταλήγουμε στο ότι η καθαρή υπέρβαση των εσόδων φτάνει τα 1,76 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των δαπανών, η Ελλάδα έχει καταθέσει δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς. Ο πρώτος, ύψους 700 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο για την κάλυψη προεκλογικών εξαγγελιών και ο δεύτερος τον Σεπτέμβριο, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη μέρους των ζημιών από την καταιγίδα «Daniel». Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε επίσημα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ, από 0,7% του ΑΕΠ, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023-2026 του περασμένου Απριλίου.

Συνεπώς, ο προϋπολογισμός θα καλύψει επιπλέον δαπάνες ύψους 850 εκατ. ευρώ (το καθαρό δημοσιονομικό κόστος του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού ήταν 150 εκατ. ευρώ) και θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα αυξημένο σε απόλυτους αριθμούς κατά 890 εκατ. ευρώ.

Με την επιφύλαξη εξελίξεων λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας μέχρι και το τέλος του χρόνου και του πακέτου στήριξης ύψους 400-500 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει για το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση, η υπέρβαση αυτή των 1,76 δισ. ευρώ μπορεί, μέσω της αναγωγής της στην οικονομική δραστηριότητα, να δώσει ανάπτυξη μεγαλύτερη έως και 0,5% του ΑΕΠ.

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του Market Pass 3

Το βάρος στο νέο πακέτο των μέτρων στήριξης θα πέσει στην άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας περισσότερο για τους οικονομικά ευάλωτους. Τούτο, με την επιφύλαξη των εξελίξεων που θα έχουμε στη Μέση Ανατολή και των επιπτώσεων που θα υπάρχουν στις τιμές της ενέργειας. Μέχρι σήμερα η αβεβαιότητα έχει αυξήσει την τιμή πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, από 80 δολάρια το τέλος Αυγούστου, και το φυσικό αέριο στα 50 ευρώ τη μεγαβατώρα, από 39 ευρώ έναν μήνα νωρίτερα.

ιθανότητα επέκτασης και «παράθυρο» για Market Pass 3 και μετά το τέλος του έτους, λόγω ακρίβειας, φαίνεται να άφησε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του Market Pass με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στη Γάζα και ένα πιθανό νέο «κύμα» ακρίβειας, ο Υπουργός απάντησε ότι: «δεν θα ήθελα να δημιουργηθεί μια εντύπωση ότι η κυβέρνηση ξεπερνάει αβασάνιστα όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν θα ήταν επίσης σωστό να δημιουργηθεί και ένα κλίμα πανικού. Η ελληνική οικονομία έχει αντέξει αλλεπάλληλες κρίσεις και ειδικά φέτος, το 2023 η οικονομία υπεραποδίδει. Έχει πάει θετικότερα από τις προβλέψεις, παρά το ότι ήταν μια εκλογική χρονιά και παρά το ότι είχαμε αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές. (…) Πρέπει να κρατήσουμε ένα σωστό ζύγι.

Αυτή την ώρα είμαστε στον Οκτώβριο, έχουμε ακόμα περίπου δυόμιση μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Εμείς από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών πρέπει πάντοτε να κρατάμε λεφτά στην άκρη, για να το πω απλά, για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις αν τυχόν τις έχουμε μπροστά μας».

Ο προϋπολογισμός έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και στόχος είναι είναι σε κάθε περίπτωση η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα διότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει μια δυσμενής εικόνα για την ελληνική οικονομία.

«Και όπως είπε ο πρωθυπουργός είμαστε εδώ συνδυάζοντας οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία, να ξύσουμε και τον πάτο του βαρελιού και να δώσουμε ό,τι περισσεύει. Αλλά, τι θα περισσεύει, θα το ξέρουμε στο τέλος της χρονιάς», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο, ετοιμάζονται, σε γενικές γραμμές, μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, στο «τραπέζι» βρίσκονται:

  • Mια δεύτερη παράταση του γνωστού Market Pass, μέσω του οποίου επιδοτείται το 10% των μηνιαίων αγορών με οροφή τα 1.000 ευρώ και μέγιστη επιδότηση της τάξης των 100 ευρώ, με κάποιες αλλαγές που επιβάλλουν οι συνθήκες. Η δεύτερη παράταση, αν γίνει χωρίς την αλλαγή κριτηρίων, θα χρειαστεί άλλα περίπου 180 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η δαπάνη του. Ωστόσο, έμφαση θα δοθεί στο να καλυφθούν περισσότεροι οικονομικά ευάλωτοι. Δηλαδή, με πιο σφικτά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα επιδοτηθούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη. Το δε ποσό της επιδότησης θα είναι διπλάσιο, όπως ισχύει και για τη δεύτερη παράταση του μέτρου, για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.
  • Μια νέα επιταγή ακρίβειας, δηλαδή η καταβολή ενός επιδόματος, το οποίο λέγεται πως θα δοθεί, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στο τέλος του χρόνου, που είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνει μακροχρόνια ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους (με προσδιορισμό που θα αποφασιστεί αργότερα) και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το ύψος του επιδόματος, το οποίο στις προηγούμενες καταβολές έφτασε τα 250 ευρώ, αυτήν τη φορά θα καθοριστεί από το ποσό που θα αποφασιστεί να δοθεί για αυτό το πακέτο των μέτρων στήριξης. Το κόστος του συγκεκριμένου επιδόματος φτάνει τα 232 εκατ. ευρώ.
  • Ένα έμμεσο μέτρο στήριξης, που θα είναι μια νέα εξάμηνη παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού. Η κάλυψη αυτής της παράτασης θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει πρώτα να αποτυπωθούν στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού πριν διατεθούν για την παράταση του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και πηγές, εάν τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι επαρκή, το μέτρο που θα θυσιαστεί θα είναι το Market Pass, καθώς από το ΥΠΕΘΟ παραδέχονται ότι αφ’ ης στιγμής δίνεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ευεργετούνται από αυτό και πολίτες οι οποίοι σκόπιμα δηλώνουν κάθε χρόνο μειωμένα εισοδήματα.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει περιθώριο μέχρι και το τέλος του μήνα να βρεθούν και άλλα μικρά σε κόστος μέτρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν οικονομικά ευάλωτο πληθωρισμό.

«Κουμπαράς» για επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικές καταστροφές
Το απόθεμα που υπάρχει ή θα δημιουργηθεί δεν θα εξαντληθεί, αφού υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστούν χρήματα για επιδοτήσεις ρεύματος ή -ακόμη χειρότερα- για την αποκατάσταση ζημιών από νέες φυσικές καταστροφές.

Τούτο διότι το ΥΠΕΘΟ έχει μάθει πια να μην υποτιμά το επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό που μπορεί να προκύψει από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Άλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού των 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 450 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό και άλλα 250 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια.

Πηγές του ΥΠΕΘΟ τόνιζαν ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια και για τους υπόλοιπους 3,5 μήνες του χρόνου, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει πληγεί από πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, για τα οποία κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις καταστροφές που προκάλεσαν.