Μεγάλη αλλαγή με τους μετρητές στην ΕΥΔΑΠ – Τι έρχεται

Τι αναμένεται να διαφοροποιηθεί από την ΕΥΔΑΠ στους μετρητές στην Ελλάδα. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Μεγάλη αλλαγή με τους μετρητές στην ΕΥΔΑΠ - Τι έρχεται

Η ΕΥΔΑΠ φέρνει τους έξυπνους μετρητές στη ζωή μας…

Ποια θα είναι η χρησιμότητά τους και πόσο χρόνο θα πάρει η τοποθέτησή τους.

Επιπλέον άρχισε πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ το οποίο αφορά την εγκατάσταση έξυπνων υδρομετρητών στους δήμους Παλαιού Φαλήρου σε ζώνη δικτύου ύδρευσης 3.000 μετρητών και Πεντέλης.

Υπενθυμίζεται δε πως όσον αφορά το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μετρητών, έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής 80.000 υδρόμετρα στο Φάληρο και το Χαλάνδρι.

Τι θα δείχνουν οι νέοι μετρητές

«Έχουμε καταλήξει στην τεχνολογία, η οποία θα δοκιμαστεί δεδομένου ότι η συνολική επένδυση είναι μεγάλη», όπως είπε ο Διευθύνον Σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Σαχίνης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου. Και πρόσθεσε πως θα υπάρχει εικόνα για κάθε διαρροή σε πραγματικό χρόνο χωρίς ο εργαζόμενος να απαιτείται να ανοίξει καν το καπάκι του φρεατίου.

Βάσει του σχεδιασμού, σε διάστημα δέκα ετών θα έχουν εγκατασταθεί 2,5 εκατομμύρια υδρομετρητές, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικαθίστανται περίπου 250.000 το χρόνο ή περίπου 1.000 την ημέρα.

Τι επενδύσεις φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ προωθεί επενδύσεις ύψους 1,85 δισ. ευρώ με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία. Ο κύριος όγκος του επενδυτικού προγράμματος αφορά στα μεγάλα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, αλλά και σε έργα του δικτύου ύδρευσης (τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου ύδρευσης, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις) και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων & δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων, ανακατασκευή καταθλιπτικών αγωγών).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας, Χάρη Σαχίνη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου, σε εξέλιξη είναι το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ, στην Ανατολική Αττική, με χρηματοδότηση κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 52% των έργων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τα υπόλοιπα ωριμάζουν μελετητικά και αδειοδοτικά. Τα έργα μετασχηματισμού, έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας είναι της τάξεως 350 εκατ. ευρώ, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών 400 εκατ. ευρώ ενώ άλλα έργα αποχέτευσης είναι της τάξεως 200 εκατ.ευρώ.