Μεγάλη αλλαγή στο επίδομα ανεργίας – Ποιοι παίρνουν διπλά

Ανατροπή στο πλάνο με το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Μεγάλη αλλαγή στο επίδομα ανεργίας - Ποιοι παίρνουν διπλά

Το νέο πλάνο είναι επέκταση του επιδόματος ανεργίας μέχρι 18 μήνες και 1.300 ευρώ.

Πρόκειται για ριζικές αλλαγές σε ένα επίδομα που το λαμβάνουν πολλές χιλιάδες άτομα ανά τη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” το επίδομα 200 ευρώ των μακροχρόνια ανέργων  θα καταργηθεί και θα ενσωματωθεί στο τακτικό επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ, το οποίο θα αυξηθεί και θα δίνεται και πέραν των 12  μηνών.

Συγκεκριμένα, λόγω της ενσωμάτωσης του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων στο  επίδομα  ανεργίας εξετάζεται  η καταβολή του επιδόματος  ανεργίας να ξεπερνά  τους 12 μήνες  και να φτάνει τους 18 μήνες.

Το υπουργείο  Εργασίας μαζί με τη ΔΥΠΑ εξετάζει τα σενάρια καταβολής του επιδόματος πέραν των 12 μηνών. Οι αρμόδιοι στη ΔΥΠΑ  εξετάζουν μετά την τακτική επιδότηση, οι άνεργοι  που πληρούν τις προϋποθέσεις να εξακολουθούν  να ενισχύονται με επίδομα μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης, λαμβάνοντας  μάλιστα κι ένα ποσό που μπορεί  να  υπερβαίνει  και τα 200 ευρώ  τον μήνα ανάλογα με τα χρόνια που  έχουν απασχοληθεί πριν μείνουν άνεργοι.

Μεγαλώνει το διάστημα καταβολής

Σύμφωνα με πληροφορίες  η ηγεσία του υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  και η διοίκηση της ΔΥΠΑ  επεξεργάζονται τη  διεύρυνση του διαστήματος  καταβολής του επιδόματος  ανεργίας για όσους έχουν εργαστεί αρκετά χρόνια και έχουν καταβάλει  ασφαλιστικές εισφορές  ενσωματώνοντας  σε αυτό  και το επίδομα των 200 ευρώ για  τους μακροχρόνια ανέργους.

Μελετάται μέχρι στιγμής το επίδομα  ανεργίας να είναι μεταβλητό ποσό τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση, να μπορεί να φτάνει μέχρι και 1.300 ευρώ – θα δίνεται  στους  ανέργους  που έχουν διανύσει  περισσότερα  από 4 χρόνια στην αγορά  εργασίας ενώ αντίθετα  όσοι έχουν λιγότερα χρόνια  θα λαμβάνουν το ποσό των 479 ευρώ. Όσο περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος  στην αγορά  εργασίας  τόσο υψηλότερο  θα είναι το επίδομα που θα λάβει.

Μπορούν να εργάζονται όσοι παίρνουν το επίδομα ανεργίας

Παράλληλα με διάταξη μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιτρέπεται σε ανέργους  που λαμβάνουν  το επίδομα ανεργίας να εργάζονται σποραδικά.

Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα  σε ανέργους  που απασχολούνται με συμβάσεις  εργασίας ορισμένου χρόνου μιας ημέρας , να εργάζονται  χωρίς  να χάνουν το επίδομα ανεργίας  υπό την προϋπόθεση  ότι η απασχόληση  αυτή δεν θα υπερβαίνει σωρευτικά τις 3 ημέρες εβδομαδιαίως και τις 12 ημέρες μηνιαίως. Στην περίπτωση αυτή, το επίδομα ανεργίας  μειώνεται ανάλογα  με τις ημέρες  απασχόλησης.

Δηλαδή εάν ένας άνεργος που παίρνει επίδομα τύχει να εργαστεί 5 ημέρες  μέσα στον μήνα, δεν θα χάσει όλο το επίδομα αλλά θα του αφαιρεθούν 5 ημερησία  επιδόματα ανεργίας.

Η διάταξη αυτή ευνοεί τις συμβάσεις κατά παραγγελία (συμβάσεις μηδενικών ωρών) που προβλέπει ο εργασιακός νόμος 5053/2023 καθώς διευκολύνει  ανέργους που θέλουν να εργαστούν περιστασιακά, αλλά με το ισχύον καθεστώς δεν μπορούν καθώς θα χάσουν το επίδομα ανεργίας  που λαμβάνουν.

Στο εξής οι  επιδοτούμενοι άνεργοι θα έχουν κίνητρο να συνάπτουν ημερήσιες συμβάσεις  για ευκαιριακή  3ήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.