Μεγάλη αλλαγή στο ρεύμα – Τι τελειώνει από τους λογαριασμούς

Περίοδος εξελίξεων για το ρεύμα στη χώρα μας φαίνεται πως είναι η συγκεκριμένη, αφού η μια αλλαγή διαδέχεται την άλλη.

Μεγάλη αλλαγή στο ρεύμα - Τι τελειώνει από τους λογαριασμούς

Η πρώτη αλλαγή αλλαγή ήταν με τα χρώματα στα τιμολόγια ρεύματος και τώρα ετοιμάζεται άλλη μία για τους έναντι λογαριασμούς.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τελειώνουν οι έναντι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών, κάτι που σφραγίζεται και από όσα δήλωσε πρόσφατα ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ΑΝΤ1.

Άρα αν δεν υπάρξουν συνταρακτικές εξελίξεις, θα καταργηθούν οι έναντι λογαριασμοί ρεύματος με κατά προσέγγιση χρεώσεις και θα γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, καθώς οι καταμετρήσεις των «ρολογιών» ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ θα γίνονται σε μηναία βάση.

Ποιος ο λόγος πίσω από αυτή την αλλαγή στο ρεύμα

Όπως είχε πει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δόθηκε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ και από τους πρώτους μήνες του 2024 -θα δούμε σε ποιον μήνα θα γίνει- ο Διαχειριστής θα κάνει καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, κάθε μήνα, για όλες τις κατηγορίες ρολογιών.

Και επεσήμανε πως αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή για τους καταναλωτές ρεύματος. «Πρώτα ο ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει να μετράει κάθε μήνα την κατανάλωση ρεύματος του πολίτη και μετά θα πρέπει να αλλάξουν τα συστήματα οι πάροχοι για να βγάζουν τους μηνιαίους λογαριασμούς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει το προσωπικό για καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μήνα. Υπάρχει λόγος που το κάνουμε. Διότι με αυτό τον τρόπο, θα μειώσουμε τις ρευματοκλοπές. Θεωρούμε ότι οι μισές ρευματοκλοπές βασίζονται σε αυτό. Δεν χρειάζεται πολύ προσωπικό για να το κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ. Μπορεί να το κάνει με διαβεβαίωσε ο ΔΕΔΔΗΕ με πολύ συγκεκριμένο μικρό κόστος», συμπλήρωσε.

Τι θα ισχύσει αν προχωρήσει η αλλαγή

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο πελάτης θα πληρώνει για 3 μήνες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που κατά προσέγγιση έχει καταναλώσει και μόνο τον επόμενο μήνα θα πληρώνει με βάση την πραγματική κατανάλωση του συνολικού 4μηνου. Το ίδιο θα ισχύει και για τους πελάτες της ΔΕΗ που λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, ενώ στην περίπτωση των έγχαρτων λογαριασμών της δημόσιας επιχείρησης (που είναι διμηνιαίοι), οι έναντι και οι εκκαθαριστικοί εναλλάσσονται.

Πως γίνεται η πληρωμή των λογαριασμών τώρα

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η καταμέτρηση γίνεται σε 4μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα ένας πάροχος ο οποίος εκδίδει μηνιαίους λογαριασμούς, να χρειάζεται να εκδίδει τρεις έναντι λογαριασμούς πριν από τον επόμενο εκκαθαριστικό.