Μεγάλη πληρωμή: Πότε μπαίνουν επιδόματα, Δώρο, επιταγή ακρίβειας – Οι ημερομηνίες

Δείτε πότε μπαίνουν στα ταμεία σας το δώρο αλλά και η επιταγή ακρίβειας.

Μεγάλη πληρωμή: Πότε μπαίνουν επιδόματα, Δώρο, επιταγή ακρίβειας - Οι ημερομηνίες

Δεν απομένουν ακόμα πολλές ημέρες που αναμένεται να λάβει χώρα μια μεγάλη πληρωμή, καθώς στόχος είναι να μπουν στα ταμεία των Ελλήνων πολιτών τα επιδόματα και η επιταγή ακρίβειας.

Πιο αναλυτικά τα επιδόματα και η επιταγή ακρίβειας αναμένεται να ξεκινήσουν να δίνονται σε εκατομμύρια δικαιούχους από την ερχόμενη Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου.

Ουσιαστικά αξίζει να αναφέρουμε ότι από τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το άτυπο «Δώρο Χριστουγέννων» με προσωπική διαφορά για τους 740.000 συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς άνω των 10 ευρώ.

Μπαράζ πληρωμών – Πότε μπαίνουν επιδόματα, δώρο, επιταγή ακρίβειας

Μπαράζ πληρωμών ξεκινάει. Πότε θα δοθεί επίδομα συνταξιούχων, επιταγή ακρίβειας, συντάξεις, Δώρο Χριστουγέννων, επιδόματα. Αναλυτικά οι ημερομηνίες.

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ξεκινούν οι πληρωμές σε εκατομμύρια δικαιούχους, συνταξιούχους και εργαζόμενους, οικογένειες και ευάλωτους. Έκτακτα επιδόματα, Δώρα Χριστουγέννων, επιταγή ακρίβειας, αυξήσεις και άλλες ενισχύσεις θα πληρωθούν πριν τα Χριστούγεννα, ενόψει εορτών, οπότε και είναι αυξημένα τα έξοδα.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών:

Έκτακτο επίδομα συνταξιούχων με προσωπική διαφορά

Το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το άτυπο «Δώρο Χριστουγέννων» με προσωπική διαφορά για τους 740.000 συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς άνω των 10 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι από 100 έως 200 ευρώ. Το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Το δημοσιονομικό κόστος της οικονομικής ενίσχυσης εκτιμάται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι:

 • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ
 • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ
 • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ

Πότε θα πληρωθεί η επιταγή ακρίβειας

Δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας τα Χριστούγεννα είναι:

 • 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από
 • 280 έως 700 ευρώ.
 • 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024. Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3 % από 1.1.2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1 %.
 • 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).
 • 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Πληρώνονται:

 • Επίδομα παιδιού: Η μιάμιση επιπλέον δόση θα πληρωθεί μαζί με την έκτη δόση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
 • Δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας: Μέχρι την 22η Δεκεμβρίου 2023 θα καταβληθεί η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση.
 • Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα: Mέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί προσαυξημένο κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης σε 210.000 δικαιούχους το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Συντάξεις Ιανουαρίου 2024: Πότε πληρώνονται όλα τα Ταμεία

Οι συντάξεις Ιανουαρίου θα πληρωθούν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου. Αναλυτικά οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία:

Μη μισθωτοί

 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023
 • Οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) θα καταβληθούν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023
 • Οι Επικουρικές Συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα καταβληθούν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Μισθωτοί

 • Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
 • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 22
 • Δεκεμβρίου 2023
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
 • ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
 • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
 • Ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
 • Οι Επικουρικές Συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023
 • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023.

Πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων 2023

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πρέπει να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι τα δώρα των εορτών δεν επιτρέπεται από τον νόμο να καταβληθούν σε είδος, παρά μόνο σε χρήμα.

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Πιο αναλυτικά, στον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.