Μερομήνια: Ο καιρός Χριστούγεννα και Πρωταχρονιά – Τι έρχεται

Ποια η πρόβλεψη που βγήκε από τα μερομήνια για τον καιρό τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά.

Μερομήνια: Ο καιρός Χριστούγεννα και Πρωταχρονιά - Τι έρχεται

Αρκετοί αναρωτιούνται ήδη τι καιρό θα κάνει τις γιορτινές μέρες…

Τα μερομήνια για άλλη μια φορά δίνουν την απάντηση, τόσο για τα Χριστούγεννα όσο και για την Πρωτοχρονιά.

Τι δείχνουν τα Μερομήνια για τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με τα μερομήνια, θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας του έτους με πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Μετά τις 10 του μήνα θα είναι έντονα τα φαινόμενα, με αρκετό χιόνι, πολύ κρύο και δυνατές βροχές. Ενώ, το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου ο καιρός προβλέπεται ήπιος, αλλά με βροχές σε όλη τη χώρα.

dec23

Τι ισχύει για τον Ιανουάριο

Αρχή του χρόνου με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις σε πεδινά της βόρειας χώρας. Το πολικό ψύχος θα χαρακτηρίζει τον Ιανουάριο, τουλάχιστον μέχρι τα Θεοφάνια. Στα μισά του μήνα πιθανότατα θα «χτυπήσει» τη χώρα πρωτοφανές για την εποχή ψύχος και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.

Οι δυσκολίες θα είναι καθημερινές, ενώ δεν αποκλείονται και πλημμυρρικά φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες θα αυξομειώνονται, ενώ στο τρίτο δεκαήμερο θα επανέλθει το ψύχος.

jan24

Λίγα λόγια για τα Μερομήνια

Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

Τα Μερομήνια είναι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατά τις οποίες σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας» καθώς σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή αλλιώς ένας μήνας.

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.