Μεταφέρεται το παιχνίδι στους εξοπλισμούς – Νέες προτεραιότητες για την Ευρώπη

Η κατάσταση στην Ευρώπη αναφορικά με την διένεξη Ουκρανίας-Ρωσίας φουντώνει. Προ ημερών ο Βλάντιμιρ Πούτιν απείλησε με χρήση πυρηνικών και στην ΕΕ δεν το άφησαν έτσι, αλλά άμεσα σήκωσαν το γάντι.

Μεταφέρεται το παιχνίδι στους εξοπλισμούς - Νέες προτεραιότητες για την Ευρώπη

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε ενιαίο Ταμείο Εξοπλισμών στην ήπειρο μας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ο αρχηγός των ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων Ονο Αϊχελσχάιμ δήλωσε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί κανένα μέσο για την υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Η Ε.Ε. οδεύει προς αύξηση των εξοπλισμών προ του υπαρξιακού κινδύνου που επιφέρει η παγκόσμια δίνη την οποία προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα (υποσύνολο της οποίας είναι η “σύγκρουση δι’ αντιπροσώπου” με τη Ρωσία). Για να μην μακρηγορούμε, μετατρέπεται σε πολεμική οικονομία.

Προτεραιότητα γίνονται πλέον η άμυνα και οι εξοπλισμοί με κρατικές ενισχύσεις, όσο η κλιματική αλλαγή, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο. Η ειρωνεία είναι ότι ενώ η πανδημία έδειξε τις δυνατότητες που έχει η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει γρήγορα κι αποτελεσματικά κρίσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν επικαλέστηκε το παράδειγμα του κορονοϊού ως υπόδειγμα για Κοινό Ταμείο… εξοπλισμών!

Μάλλον δεν έχουν άδικο όσοι λένε πως εδώ και χρόνια υφίσταται πολιτική ανεπάρκεια ηγεσιών, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης, επιρροής και αποτροπής απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα που είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι σε όλη μας τη… γειτονιά παρατηρείται επέλαση της Ακροδεξιάς. Είναι ανατριχιαστικές οι αναλογίες κι οι ομοιότητες με τις περιόδους πριν από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.