Μη το ξεχάσετε: Πότε είναι η γιορτή του πατέρα – Η ημερομηνία

Πότε πέφτει φέτος στην Ελλάδα η γιορτή του πατέρα;

Μη το ξεχάσετε: Πότε είναι η γιορτή του πατέρα - Η ημερομηνία

Μπορεί να μην είναι δημοφιλής γιορτή, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που αναρωτιούνται πότε πέφτει.

Είναι ετήσια κινητή γιορτή αφιερωμένη στον πατέρα και την πατρότητα.

Ποια ημερομηνία θα τη γιορτάσουμε φέτος

Η Γιορτή του Πατέρα 2024 είναι στις 16 Ιουνίου 2024.

Στη χώρα μας γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου αλλά σε άλλες χώρες η ημερομηνία αυτή μπορεί να είναι διαφορετική.

Ιστορικά, ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός έγινε στο Φέρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια, στις 5 Ιουλίου 1908. Επρόκειτο για μία πρωτοβουλία της Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, η οποία ήθελε να τιμήσει τη μνήμη των 210 πατέρων που είχαν χάσει τη ζωή τους σε ορυχείο, λίγους μήνες νωρίτερα.

Είναι πιθανό η Κλέιτον να επηρεάστηκε από την πρώτη γιορτή της μητέρας, που έγινε την ίδια χρονιά, σε αυτή την περιοχή. Για τον εορτασμό επέλεξε την Κυριακή που ήταν πιο κοντά στα γενέθλια του πατέρα της, που είχε «φύγει» πρόσφατα από τη ζωή. Όμως, η συγκεκριμένη ημέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή και δεν καθιερώθηκε. Έτσι, η γιορτή του πατέρα δεν επαναλήφθηκε στη Δυτική Βιρτζίνια.

Η αναγνώριση για τη γιορτή του πατέρα πήγε στη Σονόρα Ντοντ, από το Σποκέιν της Ουάσινγκτον. Χωρίς να γνωρίζει αυτό που συνέβη στη Δυτική Βιρτζίνια, δύο χρόνια αργότερα διοργάνωσε γιορτή του πατέρα. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους του αμερικανικού εμφυλίου.