Μιλφέιγ: Με γαλλικό αέρα στο πιάτο σας
Το μιλφέιγ (mille-feuille), που σημαίνει «χίλια φύλλα» στα γαλλικά, είναι ένα από τα πιο νόστιμα και εκλεπτυσμένα γλυκά της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Η τραγανή σφολιάτα, η βελούδινη κρέμα και η ζάχαρη άχνη που το στολίζει δημιουργούν μια μοναδική ισορροπία γεύσεων και υφών. Αν και φαίνεται περίπλοκο, η παρασκευή του στο σπίτι είναι πιο εύκολη απ’ όσο νομίζετε!
Το μιλφέιγ έχει τις ρίζες του στη γαλλική κουζίνα και η πρώτη επίσημη αναφορά του έγινε τον 17ο αιώνα από τον Γάλλο σεφ François Pierre de La Varenne. Ωστόσο, η πιο γνωστή εκδοχή του αποδίδεται στον Marie-Antoine Carême, ο οποίος το τελειοποίησε τον 19ο αιώνα.
Συνταγή για μιλφέιγ
Χρόνος παρασκευής:
⏳ Προετοιμασία: 30 λεπτά
⏳ Ψήσιμο: 25 λεπτά
⏳ Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά
Υλικά
Για τη σφολιάτα:
- 1 φύλλο σφολιάτας (ή 3 μικρότερα, έτοιμα)
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
- 500 ml γάλα
- 4 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 ml κρέμα γάλακτος
Για τη διακόσμηση:
- Ζάχαρη άχνη
- Λιωμένη σοκολάτα (προαιρετικά)
Μιλφέιγ: Εκτέλεση
1. Προετοιμασία της σφολιάτας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε λαδόκολλα και την τρυπάμε με ένα πιρούνι.
- Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη για καραμελωμένη επιφάνεια.
- Τοποθετούμε ένα ακόμα φύλλο λαδόκολλας και από πάνω ένα ταψί για να μην φουσκώσει.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνει χρυσαφένια και τραγανή.
2. Προετοιμασία της κρέμας ζαχαροπλαστικής
- Ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
- Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί.
3. Συναρμολόγηση
- Κόβουμε τη σφολιάτα σε τρία ίσα μέρη.
- Βάζουμε μια στρώση σφολιάτας, απλώνουμε τη μισή κρέμα και συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα και το τρίτο φύλλο.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λιωμένη σοκολάτα σε γραμμές για το κλασικό σχέδιο.
Μιλφέιγ με κρέμα φιστίκι για όσους θέλουν πιο ψαγμένες γεύσεις
Για την κρέμα φιστικιού
- 500 ml γάλα
- 4 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα (ή φιστικοβούτυρο)
- 200 ml κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα
- Μέλι για γαρνίρισμα
- Φιστίκια ψιλοκομμένα
- Καραμελωμένη ζάχαρη (προαιρετικά)
Tips για τέλειο μιλφέιγ
✅ Χρησιμοποιήστε σπιτική σφολιάτα αν έχετε χρόνο για ακόμα πιο αυθεντικό αποτέλεσμα.
✅ Αφήστε την κρέμα να κρυώσει καλά πριν τη συναρμολόγηση, για να μη μαλακώσει η σφολιάτα.
✅ Σερβίρετε το μιλφέιγ την ίδια μέρα για να διατηρήσει την τραγανότητά του.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις