Μιλφέιγ: Με γαλλικό αέρα στο πιάτο σας

Το μιλφέιγ (mille-feuille), που σημαίνει «χίλια φύλλα» στα γαλλικά, είναι ένα από τα πιο νόστιμα και εκλεπτυσμένα γλυκά της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Η τραγανή σφολιάτα, η βελούδινη κρέμα και η ζάχαρη άχνη που το στολίζει δημιουργούν μια μοναδική ισορροπία γεύσεων και υφών. Αν και φαίνεται περίπλοκο, η παρασκευή του στο σπίτι είναι πιο εύκολη απ’ όσο νομίζετε!

Μιλφέιγ: Με γαλλικό αέρα στο πιάτο σας

Το μιλφέιγ έχει τις ρίζες του στη γαλλική κουζίνα και η πρώτη επίσημη αναφορά του έγινε τον 17ο αιώνα από τον Γάλλο σεφ François Pierre de La Varenne. Ωστόσο, η πιο γνωστή εκδοχή του αποδίδεται στον Marie-Antoine Carême, ο οποίος το τελειοποίησε τον 19ο αιώνα.

Συνταγή για μιλφέιγ

Χρόνος παρασκευής:

⏳ Προετοιμασία: 30 λεπτά
⏳ Ψήσιμο: 25 λεπτά
⏳ Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά

Υλικά

Για τη σφολιάτα:

  • 1 φύλλο σφολιάτας (ή 3 μικρότερα, έτοιμα)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

  • 500 ml γάλα
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 ml κρέμα γάλακτος

Για τη διακόσμηση:

  • Ζάχαρη άχνη
  • Λιωμένη σοκολάτα (προαιρετικά)

Μιλφέιγ: Εκτέλεση

1. Προετοιμασία της σφολιάτας

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε λαδόκολλα και την τρυπάμε με ένα πιρούνι.
  3. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη για καραμελωμένη επιφάνεια.
  4. Τοποθετούμε ένα ακόμα φύλλο λαδόκολλας και από πάνω ένα ταψί για να μην φουσκώσει.
  5. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνει χρυσαφένια και τραγανή.

2. Προετοιμασία της κρέμας ζαχαροπλαστικής

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
  3. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα και ανακατεύουμε.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
  5. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί.

3. Συναρμολόγηση

  1. Κόβουμε τη σφολιάτα σε τρία ίσα μέρη.
  2. Βάζουμε μια στρώση σφολιάτας, απλώνουμε τη μισή κρέμα και συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο.
  3. Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα και το τρίτο φύλλο.
  4. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λιωμένη σοκολάτα σε γραμμές για το κλασικό σχέδιο.

Μιλφέιγ με κρέμα φιστίκι για όσους θέλουν πιο ψαγμένες γεύσεις

Για την κρέμα φιστικιού

  • 500 ml γάλα
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα (ή φιστικοβούτυρο)
  • 200 ml κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα

  • Μέλι για γαρνίρισμα
  • Φιστίκια ψιλοκομμένα
  • Καραμελωμένη ζάχαρη (προαιρετικά)

Tips για τέλειο μιλφέιγ

Χρησιμοποιήστε σπιτική σφολιάτα αν έχετε χρόνο για ακόμα πιο αυθεντικό αποτέλεσμα.
Αφήστε την κρέμα να κρυώσει καλά πριν τη συναρμολόγηση, για να μη μαλακώσει η σφολιάτα.
Σερβίρετε το μιλφέιγ την ίδια μέρα για να διατηρήσει την τραγανότητά του.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!