Μισθοί 2024: Απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα

Η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος φέρνει στο φως σημαντικές ανατροπές στο τοπίο των μισθών στην ελληνική αγορά εργασίας κατά την επταετία 2016-2023.

Μισθοί 2024: Απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα

Οι αναφορές της έκθεσης αποκαλύπτουν ότι ενώ οι χαμηλόμισθοι είδαν αυξήσεις στους μισθούς τους, οι υψηλόμισθοι αντιμετώπισαν σημαντικές μειώσεις. Αυτές οι εξελίξεις έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς και έχουν ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ειδικά όσον αφορά τη φυγή των νέων στο εξωτερικό.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σωρευτικά κατά περίπου 33% από το 2016 έως το 2023. Αυτή η αύξηση είχε θετικές επιδράσεις στους μισθούς έως τα επίπεδα των 1.100-1.200 ευρώ. Ωστόσο, για τους εργαζόμενους με υψηλότερες απολαβές, η κατάσταση ήταν διαφορετική, καθώς οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 16% την ίδια περίοδο, προκύπτει ότι οι χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας είδαν πραγματικές αυξήσεις μισθών, ενώ οι υψηλόμισθοι, που έβγαζαν πάνω από 1.650 ευρώ το 2016, υπέστησαν σημαντικές μειώσεις. Αυτή η αντίθεση είναι ιδιαίτερα έντονη σε μικρές επιχειρήσεις με έως 10 εργαζόμενους, όπου οι πραγματικές αμοιβές των υψηλόμισθων μειώθηκαν κατά 10%.

Σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η εικόνα δεν είναι πολύ διαφορετική. Οι υψηλόμισθοι είδαν μικρές ονομαστικές αυξήσεις, οι οποίες, όμως, μετά τον πληθωρισμό, κατέληξαν σε πραγματικές μειώσεις. Ένας εργαζόμενος που αμειβόταν με 1.750 ευρώ το 2016 σε μια μεγάλη εταιρία, αμειβόταν το 2023 με 1.781,50 ευρώ κατά μέσο όρο. Ωστόσο, μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό, η πραγματική του αμοιβή ήταν περίπου 1.495 ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 16%. Αντίθετα, ένας εργαζόμενος με μισθό 750 ευρώ το 2016 έλαβε 975 ευρώ το 2023, και μετά τον πληθωρισμό, η αμοιβή του ήταν 819 ευρώ, μια αύξηση κατά 9,2%.

Προβληματισμός και προτάσεις

Η αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος εγείρει προβληματισμούς σχετικά με τις ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αυτών των αλλαγών στους μισθούς. Το χάσμα των αμοιβών δυσχεραίνει την επιστροφή των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό, καθώς οι χαμηλοί μισθοί παραμένουν ένα από τα βασικότερα εμπόδια για την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνες, το 25% των νέων που ζουν στο εξωτερικό θεωρεί ότι οι χαμηλοί μισθοί είναι το βασικότερο εμπόδιο για την επιστροφή τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει μια πιθανή λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος: την παροχή αφορολόγητου εισοδήματος για μια πενταετία σε όσους αποφασίσουν να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την επιστροφή ειδικευμένου προσωπικού και να συμβάλει στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για εξειδικευμένους εργαζομένους στην ελληνική αγορά εργασίας.

Η εν λόγω έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος παρέχει μια σημαντική εικόνα των ανακατατάξεων στους μισθούς και εγείρει κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα.