Μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης

Αν θέλεις να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με ένα αρωματικό και απολαυστικό γλυκό, αυτή η συνταγή είναι ιδανική! Με λεπτά φύλλα κρούστας, πλούσια γέμιση φιστικιών και λαχταριστό σιρόπι, ο μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης είναι η τέλεια επιλογή για κάθε περίσταση.

Μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης

Ο μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η εκδοχή με φιστίκια Αιγίνης αναδεικνύει τη μοναδική γεύση τους και προσφέρει μια τραγανή και γλυκιά απόλαυση που λιώνει στο στόμα.

Διατροφική αξία (ανά μερίδα)

  • Θερμίδες: 320 kcal
  • Υδατάνθρακες: 40 γρ.
  • Λιπαρά: 16 γρ.
  • Πρωτεΐνες: 5 γρ.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 30 λεπτά

Μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης – Υλικά

Για τον μπακλαβά:

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • 100 γρ. μέλι
  • Χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.
  2. Στήσιμο του μπακλαβά: Τοποθετούμε 5 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Ρίχνουμε μια στρώση ψιλοκομμένων φιστικιών και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία εναλλάξ με φύλλα και γέμιση, τελειώνοντας με 5 φύλλα από πάνω.
  3. Κόψιμο & ψήσιμο: Κόβουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους ή τετράγωνα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  4. Παρασκευή του σιροπιού: Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά.
  5. Σιρόπιασμα: Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω στον ζεστό μπακλαβά και αφήνουμε να απορροφηθεί πλήρως πριν σερβίρουμε.