Μπιφτέκια με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος

Ξέχασε τα συνηθισμένα μπιφτέκια στη σχάρα ή στο φούρνο. Αυτή η εκδοχή με βελούδινη σάλτσα μανιταριών και κρέμα γάλακτος είναι ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι.

Μπιφτέκια με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος

Τα μπιφτέκια είναι από τα πιο αγαπημένα comfort foods της ελληνικής κουζίνας. Σε αυτή τη συνταγή, τους δίνουμε μια πιο γκουρμέ παραλλαγή συνδυάζοντάς τα με σάλτσα μανιταριών και κρέμα γάλακτος. Το αποτέλεσμα; Μια βελούδινη υφή, γεμάτη γεύση, που ταιριάζει τέλεια με πατάτες πουρέ ή ρύζι.

Μπιφτέκια με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος – Χρόνος προετοιμασίας & εκτέλεσης

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 30 λεπτά
  • Σύνολο: 50 λεπτά
  • Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα μπιφτέκια:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 αυγό
  • 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Για τη σάλτσα:
  • 250 γρ. μανιτάρια (λευκά ή πλευρώτους), κομμένα σε φέτες
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, τη φρυγανιά, το γάλα, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πλάθουμε 4-5 μπιφτέκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.

Ψήνουμε τα μπιφτέκια:
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τα μπιφτέκια σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και από τις δύο πλευρές (περίπου 4-5 λεπτά ανά πλευρά). Τα αφαιρούμε και τα κρατάμε ζεστά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθούν τα υγρά τους. Σβήνουμε με τον ζωμό και μόλις εξατμιστεί λίγο, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Βάζουμε ξανά τα μπιφτέκια στο τηγάνι με τη σάλτσα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρισμα:
Γαρνίρουμε με φρέσκο θυμάρι ή ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύουμε με ρύζι ή πουρέ.

Tips

  • Μπορείς να προσθέσεις λίγη μουστάρδα ή λευκό κρασί στη σάλτσα για επιπλέον βάθος.
  • Αν θέλεις πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε light κρέμα γάλακτος ή και γιαούρτι.
  • Για extra νοστιμιά, πρόσθεσε λίγη παρμεζάνα στο τέλος της σάλτσας.