Μπουρεκάκια μελιτζάνας με φέτα & μυρωδικά

Τραγανά απέξω, ζουμερά και γεμάτα γεύση από μέσα! Αυτά τα μπουρεκάκια μελιτζάνας είναι ο τέλειος τρόπος να απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό με ελληνικό twist.

Μπουρεκάκια μελιτζάνας με φέτα & μυρωδικά

Η μελιτζάνα είναι από τα πιο ευέλικτα λαχανικά της ελληνικής κουζίνας και σ’ αυτή τη συνταγή πρωταγωνιστεί μέσα σε λεπτές, χρυσές φλογέρες με τραγανό φύλλο. Η γέμιση με φέτα, μυρωδικά και λίγο σκόρδο απογειώνει το αποτέλεσμα. Τα μπουρεκάκια μελιτζάνας με φέτα & μυρωδικά είναι ιδανικά για ορεκτικό, finger food σε τραπέζι ή ακόμη και σαν κύριο πιάτο με σαλάτα. Ψήνονται ή τηγανίζονται — όπως προτιμάς!

Μπουρεκάκια μελιτζάνας με φέτα & μυρωδικά- Χρόνος Παρασκευής

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 25 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά

Υλικά (για περίπου 12 μπουρεκάκια)

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 200 γρ. φέτα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 αυγό
  • Φύλλο κρούστας (6 φύλλα κομμένα στη μέση για 12 κομμάτια)
  • Λίγο ελαιόλαδο για επάλειψη
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Προαιρετικά: λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή κασέρι για extra γεύση

Εκτέλεση:

Προετοιμασία μελιτζάνας:
Κόψε τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους, αλατίσέ τις και άφησέ τις να στραγγίξουν για 20 λεπτά. Ξέπλυνέ τις και σκούπισέ τις με χαρτί κουζίνας.

Σοτάρισμα:

Σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο. Πρόσθεσε τις μελιτζάνες και μαγείρεψέ τις μέχρι να μαλακώσουν καλά. Άφησέ τις να κρυώσουν.

Γέμιση:

Σε μπολ, λιώσε τη φέτα με πιρούνι και πρόσθεσε τη μαγειρεμένη μελιτζάνα, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το αυγό και προαιρετικά το τυρί που θέλεις. Αλατοπιπέρωσε.

Τύλιγμα:

Πάρε ένα μισό φύλλο κρούστας, βάλε μια γεμάτη κουταλιά γέμιση στην άκρη και τύλιξε σαν φλογέρα. Άλειψε την άκρη με λίγο νερό ή αυγό για να κολλήσει.

Ψήσιμο ή τηγάνισμα:

  • Για ψήσιμο: Άλειψε με ελαιόλαδο και ψήσε στους 180°C για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  • Για τηγάνισμα: Τηγάνισε σε καυτό λάδι μέχρι να γίνουν χρυσαφένια.

Tips:
Αν δεν σου αρέσει η φέτα, μπορείς να τη συνδυάσεις ή να την αντικαταστήσεις με ανθότυρο ή μυζήθρα.

  • Για πιο «ελαφρύ» αποτέλεσμα, ψήσε τα στο φούρνο με λίγο λάδι από πάνω.
  • Μπορείς να τα φτιάξεις και να τα καταψύξεις πριν το ψήσιμο για γρήγορο σνακ όποτε θέλεις.
  • Πρόσθεσε λίγη λιαστή ντομάτα ή βασιλικό για μεσογειακή πινελιά.